Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

Οργανωμένο σχέδιο με εντολές της «τρόικας», που κρύβει πολλά συμφέροντα

farmakopoios 4

 

Οι μάσκες έπεσαν. Φάνηκε πλέον ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Να συρρικνωθούν σιγά σιγά και στη συνέχεια να εξαφανιστούν εντελώς τα φαρμακεία της γειτονιάς. Ό,τι έγινε πριν από τρεις δεκαετίες με τα μπακάλικα.
Θέλαμε να πιστεύουμε ότι όλο αυτό το διάστημα ο χειρισμός της έντασης με τους φαρμακοποιούς και της ταλαιπωρίας, βέβαια, των ασφαλισμένων οφειλόταν σε ανεπάρκεια χειρισμού δύσκολων καταστάσεων του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου και του αναπληρωτή υπουργού Μάριου Σαλμά, άντε και σε ένα ενδοϊδεολογικό γινάτι κατά του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θόδωρου Αμπατζόγλου και του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κώστα Λουράντου. Τελικά, τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά. Τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο -με εντολές της «τρόικας»-, που ξεκίνησε με τον Ανδρέα Λοβέρδο. (Πηγή: ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ/16.12.2012, του Αρη Μπερζοβίτη)

Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού προς τους επικεφαλής των φαρμακευτικών συλλόγων, σε συνάντηση που είχε μαζί τους πριν από τις εκλογές, ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή, όταν κερδίσει τις εκλογές, θα είναι ο συμψηφισμός των χρεών τους και στη συνέχεια η τακτοποίηση των χρεών του ΕΟΠΥΥ, ξεχάστηκαν. Οι υποσχέσεις δε του Λυκουρέντζου, γύρω στον Οκτώβριο, περί τήρησης χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, προκειμένου οι δεύτεροι να σταματήσουν τις απεργίες τους και να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους, μπήκαν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Πιέσεις, απειλές -πολλές φορές και σε προσωπικό επίπεδο-, συκοφαντίες, να βγαίνουν παρανομίες φαρμακοποιών αμέσως μόλις εξαγγέλλονταν απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για να κάμψουν τους φαρμακοποιούς. Ακόμα και τους ασθενείς προσπάθησαν να στρέψουν εναντίον τους. Είναι άλλωστε προσφιλής η μέθοδος των εκάστοτε κυβερνώντων να στρέφουν τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης προκειμένου να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες.

Περίπου 300 φαρμακεία έχουν ήδη κλείσει σε όλη την Ελλάδα. Για άλλα 500 έχουν βγει διαταγές πληρωμών και κατασχέσεων και άλλα 800 βρίσκονται στα όρια αυτά. Για να μη μιλήσουμε για τους φαρμακοϋπαλλήλους που έχουν χάσει τη δουλειά τους, αφού πλέον οι φαρμακοποιοί κρατούν μόνοι τους τα μαγαζιά τους. Συνολικά, 1 δισ. ευρώ τους χρωστάει το κράτος. Και δεν είναι μόνο ο ΕΟΠΥΥ, αλλά και τα χρέη που είχαν δημιουργήσει όλα τα ασφαλιστικά ταμεία πριν ενταχθούν σε αυτόν, όπως ο ΟΠΑΔ, το NAT, το Ταμείο της ΔΕΗ, του ΟΤΕ κ.ά. Πλυντήριο χρεών χαρακτήρισε τον ΕΟΠΥΥ ο Κώστας Λουράντος, αφού όποιο Ταμείο πρόκειται να ενταχθεί σταματά πολύ καιρό πριν τις πληρωμές των χρεών του και μόλις ενταχθεί γράφονται όλα στα παλιά παπούτσια των επικεφαλής που το διοικούν.

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος είχε απειλήσει τον προηγούμενο μήνα τους φαρμακοποιούς, μέσα από το βήμα συνεδρίου για τα οικονομικά της υγείας, ότι εάν δεν σταματήσουν τις απεργίες, θα βάλει τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ. Ξαφνιάστηκε όταν το άκουσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θόδωρος Αμπατζόγλου, γιατί είχε στον νου του τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί προεκλογικά από τη Νέα Δημοκρατία, όταν παρόμοιες απειλές εκτόξευε καθημερινά ο λογιστής -όπως είχε αυτοχαρακτηριστεί- υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Με την εξαγγελία του περιβόητου χρονοδιαγράμματος πληρωμών των χρεών είχε ζητηθεί από τους φαρμακοποιούς κάποια έκπτωση (το λεγόμενο rebate) σε μηνιαία βάση προς τον ΕΟΠΥΥ.
Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να εφαρμοστεί το μέτρο, δήλωσε τότε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, αρκεί να αρχίσετε να πληρώνετε εμπρόθεσμα, προκειμένου να έχουμε χρήματα για να σας τα δώσουμε.

Προκειμένου να σπάσει τη δυναμική που έχουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, ο ΕΟΠΥΥ εξήγγειλε ότι θα καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις και θα υπογράφει από εδώ και στο εξής μόνο ατομικές. Εάν κάτι τέτοιο ισχύσει, με δεδομένη την ασυνέπεια που έχει ο ΕΟΠΥΥ στις πληρωμές του (ούτε τις αποδείξεις που του πηγαίνουν οι ασφαλισμένοι για φάρμακα και γιατρούς δεν πληρώνει), είναι σίγουρο πως θα οδηγήσει στη μαζική εκτέλεση των φαρμακείων. Κανένα φαρμακείο δεν θα μπορεί να αντέξει για μήνες απλήρωτο. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τα σούπερ μάρκετ, καθώς και για την αλυσίδα φαρμακείων από το Ισραήλ (που οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν ότι εκπροσωπείται στην Ελλάδα από αδελφό υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης), οι οποίοι βέβαια δεν θα δίνουν βερεσέ φάρμακα, ούτε θα περιμένουν να πληρωθεί ο συνταξιούχος τη σύνταξή του για να τους πληρώσει. Καιάδας και γι' αυτούς που δεν θα μπορούν να πληρώνουν αμέσως τα φάρμακά τους.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, θα απελευθερωθεί και το ωράριο των φαρμακείων, θα ανοίγει όποτε θέλει ο καθένας, θα διανυκτερεύει όποτε θέλει ο καθένας και ο πολίτης θα γυρίζει τη νύχτα σε όλη την Αθήνα να βρει ποιο φαρμακείο θα είναι ανοικτό, γιατί πλέον δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη λίστα αναρτημένη, όπως συμβαίνει τώρα.
Αντί να υπάρξει έστω και προσωρινά μια εκτόνωση της κατάστασης, ήρθε μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά, με έναν καταιγισμό παραπληροφόρησης του κοινού και απειλών προς τους φαρμακοποιούς, δηλώνοντας ότι:
• Θα τερματίσει την προνομιακή μεταχείριση (πληρωμή μέσα σε 2-3 μήνες) από τον ΕΟΠΥΥ. Μια μεταχείριση, όμως, που εξαγγέλθηκε, αλλά ποτέ δεν ίσχυσε.
• Είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να επιχειρήσουμε την με κάθε δυνατό μέσο απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων από τον ασφυκτικό έλεγχο της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου των φαρμακοποιών.


Δεν δεχόμαστε απειλές

Απαντώντας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε: «Λυπάμαι. Φαίνεται ότι ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος δεν επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και την επίλυση του προβλήματος. Ο υπουργός Υγείας, σκεπτόμενος ψύχραιμα και βλέποντας πώς έχει η κατάσταση, πρέπει να αναθεωρήσει τη στρατηγική του. Δεν μπορούμε να δεχθούμε απειλές για ασύδοτα ωράρια, απειλές κατά της ύπαρξης των φαρμακευτικών συλλόγων και ατομικές συμβάσεις, οι οποίες στο τέλος αποβαίνουν σε βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης. Η λύση βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών».


Έχουμε δανείσει τον ΕΟΠΥΥ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κώστας Λουράντος τόνισε: «Όλα αυτά τα χρήματα τα οποία μας οφείλει ο ΕΟΠΥΥ, εμείς οι φαρμακοποιοί τα έχουμε αποδώσει στους προμηθευτές μας, στους οποίους δεν οφείλουμε τίποτα. Όλα αυτά τα χρήματα τα έχουμε δανείσει στον ΕΟΠΥΥ, συμβάλλοντας στην αποφυγή της οικονομικής του κατάρρευσης. Όλα αυτά τα χρήματα δόθηκαν από τους φαρμακοποιούς για να πάρουν τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της υγείας τους. Σήμερα, και αυτό είναι μια συνταρακτική αποκάλυψη, ο ΕΟΠΥΥ παρακρατεί παράνομα τις ασφαλιστικές εισφορές των φαρμακοποιών! Αυτό το μάθαμε μόλις χθες, από τις υπηρεσίες του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ. Τι συμβαίνει δηλαδή; Ο ΕΟΠΥΥ παρακρατά κάθε μήνα από τους λογαριασμούς των φαρμακείων τις εισφορές τους για το ασφαλιστικό τους ταμείο και στη συνέχεια τις αποδίδει στο ΤΣΑΥ (νυν ΕΤΑΑ). Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΤΑΑ, επί έναν χρόνο τώρα, ο ΕΟΠΥΥ δεν δίνει τα δικά μας χρήματα στο Ταμείο μας!
Ο υπουργός Υγείας, προφανώς για να μας τιμωρήσει, αφού είμαστε "κακά παιδιά", δήλωσε ότι θα απελευθερώσει το ωράριο των φαρμακείων, ώστε κάθε φαρμακείο να ανοιγοκλείνει όποτε θέλει. Φανταστείτε λοιπόν την ταλαιπωρία και πάλι των πολιτών, όταν δεν ξέρουν ποιο φαρμακείο και πότε είναι ανοικτό. Καθώς βέβαια μια τέτοια απελευθέρωση στην πράξη θα καταργήσει εφημερίες και διανυκτερεύσεις, δεν θα υπάρχει καμία πληροφόρηση για το πότε είναι ανοικτό κάθε φαρμακείο. Κανείς δεν θα ξέρει τις Κυριακές και τα Σάββατα πού θα βρει τα φάρμακά του και, βέβαια, μη διανοηθείτε να αρρωστήσετε τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, το Πάσχα ή τον Δεκαπενταύγουστο».


Συνεργάζεται με τους επίορκους ο ΕΟΠΥΥ

Ρωτήσαμε τον πρόεδρο του ΦΣΑ Κώστα Λουράντο πού καταλήγουν όλες αυτές οι καταγγελίες για παρανομίες διαφόρων φαρμακοποιών. Η απάντησή του ήταν ότι κανείς δεν τιμωρείται, ενώ τα αρμόδια κρατικά όργανα δεν ενημερώνουν ποτέ τους συλλόγους, προκειμένου να τους επιβάλουν τις νόμιμες κυρώσεις. Και βέβαια όλοι αυτοί διατηρούν τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ, σαν να μην έχει συμβεί ποτέ τίποτα. Όπως ακόμη διατηρεί τη σύμβασή του με τον ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα Ταμεία το περιβόητο δίδυμο που συνταγογραφούσε και έθαβε τα φάρμακα σε πηγάδια.