Αυτοδιάγνωση ή διάγνωση με τη βοήθεια του γείτονα και του φαρμακοποιού ακολουθούν πολλοί Έλληνες ασθενείς ελέω έλλειψης χρημάτων για επίσκεψη στο γιατρό. Πως παίρνουν φάρμακα χωρίς συνταγή…

xapia10


Χρήματα πλέον δεν υπάρχουν στα ελληνικά νοικοκυριά ούτε για μια απλή επίσκεψη σε γιατρό ή μια διαγνωστική εξέταση. (Πηγή: iatropedia.gr, της Δήμητρας Ευθυμιάδου)

Καθόλου τυχαίο αν σκεφτεί κανείς πως ούτε σε γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ μπορούν συχνά να πηγαίνουν δωρεάν καθώς πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι ξεπέρασαν το πλαφόν των 200 δωρεάν επισκέψεων και χρεώνουν κανονικά με 20 ευρώ τον ασθενή.
Αποτέλεσμα; Οι ασθενείς να επιλέγουν τη συμβουλή που θα τους δώσει ο φαρμακοποιός της γειτονιάς ή οι φίλοι τους και έτσι να αγοράζουν φάρμακα κυριολεκτικά στα τυφλά.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη αύξηση περιστατικών χορήγησης αντιβιοτικών, αλλά και άλλων φαρμάκων από τα φαρμακεία χωρίς Ιατρική Συνταγή, κυρίως όμως χωρίς

Ενδείξεις για τη χορήγηση αυτών των σκευασμάτων. Ο Σύλλογος κάνει λόγο για άμεσο κίνδυνο της δημόσια υγείας αλλά και για αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και καλεί άμεσα τις υγειονομικές αρχές να πάρουν μέτρα προστασίας.

«Επανειλημμένως ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά έχει ασχοληθεί με το θέμα και έχει επιστήσει την προσοχή στους κινδύνους που εμπεριέχονται σε αυτή τη μοναδική παγκοσμίως «αποκλειστικότητα» χορήγησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ένδειξη Ιατρού», τονίζει η κ. Ανεμοδουρά και προσθέτει πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας των ασθενών από τις παρενέργειες φαρμάκων και κυρίως την ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά που αποδεδειγμένα έχει βαρύτατες συνέπειες τόσο για την οικονομία όσο και για τις υπηρεσίες υγείας.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian
300x300 copy
300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS