eopyy 2

Η επιστροφή στην προ- ΕΟΠΥΥ εποχή δείχνει τελικά να μην είναι μακριά. Ήδη οι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό γιατροί προσανατολίζονται σε μαζικές αποχωρήσεις, εάν ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να μην πληρώνει, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει τους 10 εκατ. ασφαλισμένους στην αναγκαστική λύση της επίσκεψης επί πληρωμή. (Πηγή:www.capital.gr, της Βίκυς Κουρλιμπίνη)

Όπως υποστηρίζουν οι ιδιώτες γιατροί, τα μισά ιατρεία και εργαστήρια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα πρόθυρα του λουκέτου, με αποτέλεσμα η διακοπή της σύμβασης να αποτελεί τη μόνη διέξοδο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργο Ελευθερίου, η εξέλιξη αυτή θα σημάνει ταυτόχρονα τη δημιουργία «ολιγομονοπωλίων» στο χώρο της περίθαλψης και την εκτόξευση του κόστους της ιατρικής επίσκεψης στα ύψη.

Οι αποχωρήσεις από τον οργανισμό έχουν ήδη ξεκινήσει. Από τους 5.500 γιατρούς που είχαν αρχικά ενταχθεί στους κόλπους του ΕΟΠΥΥ, έχουν απομείνει περίπου 4.000, με τα προβλήματα της έλλειψης να είναι εντονότερα στην περιφέρεια. Πλέον οι γιατροί προειδοποιούν με πλήρη αποστασία εάν δεν δοθεί άμεσα λύση στο θέμα των οφειλών που εκκρεμούν από το 2012 και εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν κούρεμα έως και 50% των ληξιπρόθεσμων χρεών που μέχρι και το 2011.

Οι πληρωμές ωστόσο δεν φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση. Τα 300 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι οφειλές του 2012, με τις ιατρικές πράξεις να έχουν πληρωθεί έως τον Ιούνιο και τις ιατρικές επισκέψεις μέχρι και τον Αύγουστο. Χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των υπόλοιπων μηνών δεν έχει ακόμη καθοριστεί, με δεδομένα τα γνωστά προβλήματα ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ.

Έντονες είναι όμως οι επιφυλάξεις που εκφράζονται αναφορικά και με την εξόφληση των παλαιών οφειλών ύψους 1,1 δισ. για τα έτη 2010 και 2011, ακόμη και στην περίπτωση που ισχύσει το διαφαινόμενο ποσοστό κουρέματος. Το εμπόδιο είναι αυτή τη φορά διαδικαστικό, αφού για να προχωρήσει η αποπληρωμή θα πρέπει να προηγηθεί οριστική εκκαθάριση των παλαιών λογαριασμών, όπως απαιτεί και η τρόικα. Το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ φαίνεται εντούτοις ότι δεν επαρκεί για να εκκαθαρίσει τους φακέλους (οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είναι στοιβαγμένοι σε σακούλες σκουπιδιών), οπότε η διαδικασία προβλέπεται ότι θα κρατήσει σε μάκρος. Το πρόβλημα της εκκαθάρισης φαίνεται να είναι τόσο έντονο, ώστε οι κλινικές πρότειναν να αναθέσουν με δικά τους έξοδα τη διαδικασία σε ιδιωτικές εταιρείες, ώστε να επισπευτεί η αποπληρωμή τους.

Έτσι η διακοπή της επίσχεσης εργασίας στην οποία είχαν προχωρήσει οι γιατροί του οργανισμού από τις 17 Δεκεμβρίου χαρακτηρίζεται ως «προσωρινή»και σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά.

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr