Η συνολική επίδραση της φαρμακευτικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας ξεπερνά σήμερα τα €2,8 δις

New Logo

Δελτίο Τύπου: Το δυναμισμό και τις προοπτικές της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας επιβεβαιώνει η Τριμηνιαία Έκθεση του ΙΟΒΕ για την Ελληνική Οικονομία. Σύμφωνα με την Έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 9.4.2013, η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά για να αναδειχθεί σε βασικό συντελεστή του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας. Σε σχέση με την ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία, η Τριμηνιαία Έκθεση αντλεί στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη «Αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας». (Πηγή: ΙΟΒΕ)

Συγκεκριμένα, η συνολική επίδραση της δραστηριότητας της φαρμακευτικής βιομηχανίας στο εγχώριο ΑΕΠ ξεπερνά σήμερα τα €2,8 δις. Για κάθε €1.000 που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά €3.420 ενώ η συνολική επίδραση της λειτουργίας των παραγωγικών φαρμακοβιομηχανιών στην απασχόληση εκτιμάται σε 53.100 θέσεις εργασίας.

Επίσης χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, ο κλάδος παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα συμβάλλει κατά 9,6% στο σύνολο του μεταποιητικού τομέα για το 2010, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, μετά τη Σλοβενία (12,7%) και τη Δανία (10,4%).

Η μελέτη επισημαίνει ότι μια σειρά παραγόντων επιδρούν αρνητικά στην εύρυθμη λειτουργία του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας και στις προοπτικές ανάπτυξής του, με κυριότερη την έλλειψη ρευστότητας. Η αναγκαία -αλλά και με σημαντικές αρνητικές παρενέργειες- διαδικασία εξορθολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η αυξημένη χρήση των οικονομικότερων γενοσήμων φαρμάκων είναι οι δύο συνιστώσες που οδηγούν τις εξελίξεις στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Όμως, οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις στη αγορά γενοσήμων διαμορφώνουν μια δυναμική υπέρβασης των αδιεξόδων.

Η υπέρβαση αυτή απαιτεί την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών για τον φαρμακευτικό κλάδο, με σημαντικότερες: τη λειτουργική αναβάθμιση του ΕΟΦ, την επίσημη, διαφανή καταγραφή της φαρμακευτικής δαπάνης, τη διευθέτηση των υφιστάμενων χρεών των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, την ενίσχυση της έρευνας με στόχο τη συστηματική προαγωγή της καινοτομίας, και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Δημήτριος Δέμος, δήλωσε σχετικά: «Η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία έχει όλα τα δυναμικά χαρακτηριστικά για να πρωταγωνιστήσει στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, με εχέγγυα την ποιότητα, την καινοτομία και την ασφάλεια του ελληνικού επώνυμου φαρμάκου, το οποίο εμπιστεύονται ασθενείς στην Ελλάδα, αλλά και σε περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου».

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian
300x300 copy
300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr