ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ «ΕΘΝΟΣ»

Euro 2

«Καθ' οδόν» βρίσκεται η ρύθμιση για τον συμψηφισμό των οφειλών των ιδιωτών με τις οφειλές και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και όχι μόνο του στενού, με πρώτο βήμα τον ΦΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στη Βουλή.
Η ρύθμιση, που αποκάλυψε το «Εθνος» στις 23 Απριλίου 2013, θα δώσει μεγάλη «ταμειακή ανάσα» σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, οι οποίοι, με βάση το σημερινό καθεστώς, δεν έχουν δικαίωμα να εκπέσουν από τον οφειλόμενο στις εφορίες ΦΠΑ τα ποσά του φόρου που τους χρωστούν επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα και φορείς του Δημοσίου, καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. (Πηγή: ethnos.gr, του Κώστα Αντωνάκου)
Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι προωθείται ακόμα και εντός του Μαΐου ρύθμιση για τον συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ολόκληρου του δημόσιου τομέα και ιδιωτών, επισημαίνοντας ότι «δίνουμε μεγάλη προτεραιότητα στο θέμα του συμψηφισμού των ποσών ΦΠΑ που χρωστούν οι επιχειρήσεις προς το Δημόσιο, με ΦΠΑ που τους οφείλει ολόκληρος ο δημόσιος τομέας - όχι μόνον ο στενός.
Στόχος μας είναι, πολύ σύντομα, ελπίζω μέσα στον επόμενο μήνα, να δώσουμε τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών των ιδιωτών με τις αντίστοιχες οφειλές ολόκληρου του δημόσιου τομέα. Δηλαδή, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, δήμοι κ.ά.», σημειώνοντας ωστόσο ότι «για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αναμφίβολα, απαιτείται συντονισμός πολλών υπηρεσιών και προσδοκούμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προωθήσουμε τη σχετική διάταξη».

Η διάταξη

Με τη σχετική νομοθετική διάταξη για πρώτη φορά θα επεκτείνεται από τον στενό δημόσιο τομέα σε όλους τους φορείς και οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης (ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, Τοπική Αυτοδίοικηση κ.ά.) ο συμψηφισμός οφειλών και απαιτήσεων από ΦΠΑ μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών και σε δεύτερη φάση το μέτρο θα αφορά πάσης φύσεως οφειλές (φόρος εισοδήματος, κεφαλαίου κ.ά.).
Επισημαίνεται ότι το ισχύον καθεστώς προβλέπει τη δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών ιδιωτών μόνο με οφειλές προς αυτούς του στενού δημόσιου τομέα (υπουργεία, φορείς κεντρικής διοίκησης κ.ά.). ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΕ ΤΗ νέα ρύθμιση
Η νέα ρύθμιση θα ορίζει ότι θα γίνεται συμψηφισμός των οφειλών από φορείς της γενικής κυβέρνησης προς τρίτους με τους οφειλόμενους φόρους από τρίτους προς το υπουργείο Οικονομικών. Ετσι, αν κάποιος φορολογούμενος χρωστάει, για παράδειγμα, στην Εφορία ΦΠΑ 10.000 ευρώ και ταυτόχρονα μία δημόσια επιχείρηση τού οφείλει ΦΠΑ 5.000 ευρώ, τότε θα γίνεται συμψηφισμός μεταξύ της οφειλής και της απαίτησης και το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει ο φορολογούμενος στην Εφορία θα είναι 5.000 ευρώ (10.000-5.000 ευρώ).

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS