Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

 

farmakopoios


Ακολουθεί ενημέρωση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τις δράσεις και παρεμβάσεις κατά τη χρονική περίοδο 22 - 30 Απριλίου 2013.

Δευτέρα 22.4.2013
Για ακόμα μία φορά συνεδρίασε η επιτροπή τιμών. Ζητήθηκε και αυτή τη φορά να δοθεί οπωσδήποτε παράταση για την εφαρμογή το νέου Δελτίου Τιμών. Η απάντηση ήταν αρχικά αρνητική και οι παράγοντες του Υπουργείου δεν δεχόντουσαν το δίκαιο αίτημά μας. Τελικά δόθηκε παράταση μέχρι τις 15 Μαΐου.
Μέσα στην ίδια ημέρα ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. συμμετείχε σε ειδική συνεδρίαση στην Κ.Μ.Ε.Σ. για ζητήματα ταχύτερης εκκαθάρισης συνταγών, καθώς και επίσπευση των διαδικασιών ελέγχου και αποτύπωση της συνολικής ηλεκτρονικής εικόνας των φαρμακείων που έχουν κάνει τη διαδικτυακή εγγραφή τους, για συνταγές και πληρωμές.

Οι πιέσεις στο θέμα αυτό είναι συστηματικές και συνεχείς.
Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις είναι σημαντικές.


Τρίτη 23.4.2013
Πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Κ.Ε.Σ.Υ. στην οποία πήρε μέρος ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ.
Διενεργήθηκε παρέμβαση στον Οίκο Ναύτου για πολλοστή φορά με σκοπό να ξεπερασθούν τεχνικά και γραφειοκρατικά προβλήματα που καθυστερούν τις πληρωμές.
Οι κρατικοί μηχανισμοί είναι ανακόλουθοι της βούλησης του Υπουργείου και των εντολών αυτού.
Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις.

Τετάρτη 24.4.2013
Στα πλαίσια χάραξης της νέας πολιτικής Υγείας διενεργήθηκε ειδική ημερίδα για το σύστημα Εθνικών Λογαριασμών Υγείας .Η συμμετοχή μελών του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. ήταν δεδομένη και κυρίως σημαντική μέσα από τις παρεμβάσεις αυτών προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του συστήματος.
Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Φορολογικών θεμάτων ενόψει και της επικείμενης συζήτησης του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών. Τα αποτελέσματα της επιτροπής και η εισήγησή της θα είναι εντός του μήνα στη διάθεση του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ.

Θεωρήθηκε επιβεβλημένη η έκδοση δελτίου τύπου για το θέμα του παράνομου κυκλώματος διακίνησης φαρμάκων εξωσωματική γονιμοποίησης. Έγινε σαφές ότι εφόσον αποδειχθεί εμπλοκή φαρμακοποιών, η τιμωρία πρέπει να είναι αυστηρή και παραδειγματική. Με τον τρόπο αυτό ξεκαθαρίστηκε στα ΜΜΕ και στην κοινή γνώμη ότι οι τελευταίοι που μπορεί να ευθύνονται είναι οι φαρμακοποιοί.
«Δεν είναι δυνατόν να στοχοποιείται ένας ολόκληρος κλάδος από τη συμπεριφορά ορισμένων» δήλωσε με σαφήνεια ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κος Αμπατζόγλου.


Πέμπτη 25.4.2013
Παρουσία μελών του Π.Φ.Σ. στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γα την επίσπευση των πληρωμών σύμφωνα και με την ανάρτηση του σχετικού ποσού στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Π.Φ.Σ. στην προώθηση φορολογικών θεμάτων που αφορούν τα φαρμακεία αλλά και τους φαρμακοποιούς, στο κατατεθέν πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Αποτέλεσμα αυτών ήταν μεταξύ των άλλων και η εισαγωγή διάταξης που κάνει ευθεία αναφορά για τόκους υπερημερίας στην περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης υποχρεώσεων του κράτους και των φορέων αυτού στο πλαίσιο της κοινής λογικής και της νομιμότητας.


Παρασκευή 26.4.2013
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου του Π.Φ.Σ. με τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κο Μανούσο Γ. Βολουδάκη για θέματα που αφορούν τη νομική και θεσμική θωράκιση του Π.Φ.Σ. και των Συλλόγων καθώς και για την προώθηση της ψηφιακής υπογραφής.


Δευτέρα 29.4.2013

Ο Π.Φ.Σ. συμμετέχει στη Δημόσια Διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου "Αυστηροποίηση ποινών φαρμακοποιών και άλλες διατάξεις" όπου εκφράστηκε η απορία πως είναι δυνατόν να νομοθετεί το Υπουργείο ενώ έχει συσταθεί ειδική επιτροπή μεταξύ ΕΟΠΥΥ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ και ΠΦΣ.
Εκφράστηκε η κάθετη αντίθεση στις εξοντωτικές και ισοπεδωτικές ποινές για ανόμοιες περιπτώσεις παραβάσεων φαρμακοποιών.

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο στη διεύθυνση Διαβουλεύσεις Υπουργείου Υγείας
Μπορείτε να κατεβάσετε το νομοσχέδιο καθώς και την αιτιολογική έκθεση σε μορφή pdf από τους παρακάτω συνδέσμους:
Σχέδιο Νόμου
Αιτιολογική Έκθεση


Τρίτη 30.4.2013
Παρέμβαση στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την χειρόγραφη εκτέλεση των συνταγών λόγω των προβλημάτων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Εστάλη το εξής SMS από τον Π.Φ.Σ. προς τα μέλη του: Λόγω προβλημάτων στο σύστημα της Η.Δ.Ι.Κ.Α. και σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής εκτέλεσης συνταγών, να εκτελείτε τις συνταγές χειρόγραφα!

"Είναι αδύνατον οι φαρμακοποιοί να γίνονται οι τελικοί αποδέκτες βεβιασμένων κινήσεων και άστοχων, τουλάχιστον, ενεργειών κατά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση αποφάσεων στον χώρο του φαρμάκου" δήλωσε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κος Αμπατζόγλου.