isathens

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου του ΙΣΑ, "Ο Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την αγανάκτησή του, για την υπ΄αριθμ.πρωτ.ΔΒ4Γ/12768/11.9.2017 εγκύκλιο, για τη συνταγογράφηση που έβγαλε αιφνιδιαστικά ο ΕΟΠΥΥ ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις ισχύουσες διατάξεις καθώς και τα όσα ήδη κρίθηκαν από το ανώτατο δικαστήριο, στο οποίο έχει προσφύγει ο ΙΣΑ. Ο ΕΟΠΥΥ επιχειρεί αυθαίρετα να αλλάξει τους κανόνες συνταγογράφησης ζητώντας να απαλειφθεί το πεδίο «σχόλιο», στο οποίο δίνεται η δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό να υποδεικνύει το καταλληλότερο κατά την επιστημονική του κρίση φάρμακο, με την εμπορική του ονομασία". Και συνεχίζει:

Η κρίση του ΣτΕ μετά από προσφυγή του ΙΣΑ δεν μπορεί να αγνοηθεί:

Ειδικότερα με την 3802/14 Ολομ. ΣτΕ κρίθηκε μεταξύ άλλων ότι : «η υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αναιρεί την επιστημονική ανεξαρτησία των ιατρών .Εξάλλου, ο ιατρός δεν εμποδίζεται να υποδείξει στον ασθενή του συγκεκριμένο φάρμακο αναφοράς, το οποίο θεωρεί καταλληλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο γενόσημο, και σε περιπτώσεις, που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις, οι οποίες προβλέπονται στην προσβαλλομένη ή υπερβαίνουν το ποσοστό του 15%, με συνέπεια, στην περίπτωση αυτή, την επιβάρυνση του ασθενή – ασφαλισμένου, σύμφωνα με την προσβαλλόμενη ΕΜΠ4/17.11.2012 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, με τη διαφορά μεταξύ της λιανικής και της ασφαλιστικής τιμής, χωρίς, πάντως, να απαγορεύεται η εκτέλεση της συνταγής.».

Ενώ με τις ΣτΕ (Ολομ.) 1749-1750/2016 έγινε επιπλέον δεκτό ότι «έχει κατοχυρωθεί το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών στην προστασία της υγείας, ……. ότι το Κράτος και οι οργανισμοί κοινωνικής ασφαλίσεως υποχρεούνται να παρέχουν στους πολίτες υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου. Μόνο δε το κριτήριο της οργανώσεως του συστήματος φαρμακευτικής περιθάλψεως και συνταγογραφήσεως ή η επίτευξη οικονομικού στόχου (δηλ. την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης έρχεται σε αντίθεση προς τις παραπάνω διατάξεις… Η [φαρμακευτική] αγωγή δε αυτή πρέπει να αποφασίζεται και να χορηγείται σύμφωνα με τα δεδομένα της ιατρικής επιστήμης, από τον αμέσως υπεύθυνο θεράποντα ιατρό, στον οποίο δεν πρέπει να τίθενται υπέρμετροι περιορισμοί κατά την άσκηση του έργου και της επιλογής της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.».

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι η παράλειψη της εμπορικής ονομασίας στην συνταγή ανοίγει την κερκόπορτα, για να φτάσουν στον ασθενή επικίνδυνα φάρμακα.

Είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού της υγειονομικής και ειδικότερα της φαρμακευτικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων, αλλά είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή αποφάσεων που ελλοχεύουν τον κίνδυνο αύξησης της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, αλλά και της θνητότητας των πολιτών μας.

Ο ΙΣΑ καταδικάζει κάθε προσπάθεια μετάθεσης ευθύνης της φαρμακευτικής αγωγής σε μη γιατρούς που θέτει σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών.

Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή καθώς η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού.

Η αντικατάσταση ή συνταγογράφηση φαρμάκων από το φαρμακοποιό μεταφέρει το βάρος της ευθύνης για τη λήψη της απόφασης από τον καθ’ ύλη αρμόδιο που είναι μόνο ο θεράπων ιατρός σε άτομα που δεν είναι εντεταλμένα για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του Νόμου 3418/2005 (ΦΕΚ 287/ Α/ 2005) περί Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας: «ο θεράπων Ιατρός είναι εκείνος που έχει δικαίωμα επιλογής μεθόδου θεραπείας του ασθενούς την οποία κρίνει ότι υπερτερεί σημαντικά έναντι άλλης».

Οποιαδήποτε παρέμβαση στην θεραπευτική πράξη και στην επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου για τον ασθενή αποτελεί ποινικό αδίκημα και όποιος προβεί σε μία τέτοια πράξη, θα πρέπει να τιμωρείται σύμφωνα με το νόμο.

Είμαστε ΥΠΕΡ της περιστολής της σπατάλης και της μείωσης των δαπανών στο χώρο της Υγείας, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι ΔΕΝ τίθεται σε κίνδυνο η Υγεία των πολιτών.

Ο ΙΣΑ ξεκαθαρίζει ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο, εγχώριο και ευρωπαϊκό για να διαφυλάξει την ακεραιότητα της Δημόσιας Υγείας των πολιτών.

Θα συνεχίσει να μάχεται για το δικαίωμα του ιατρού να διαγιγνώσκει και να θεραπεύει σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, την ορθή ιατρική πρακτική και την ιατρική κρίση και άποψη, για την αξιοπρέπεια του ιατρικού λειτουργήματος και το κύρος του ιατρού.

Το ιατρικό σώμα δεν τρομοκρατείται και δεν υποτάσσεται σε άδηλα συμφέροντα.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS