Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

pis

Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη, σχετικά με την εγκύκλιο που αφορά σε συνταγογραφικές οδηγίες, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά την απόσυρση της "απαράδεκτης", όπως την χαρακτηρίζει, εγκυκλίου και να ακολουθήσει συζήτηση επί του θέματος, ώστε να τεθούν οι όροι για το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος. Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει ότι:

Με βάση τον Ν.4052/2012 καθορίστηκε η συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των εφαρμοστικών εγκυκλίων.

Με την απόφαση όμως του Διοικητικού του Συμβουλίου της 22ας Συνεδρίασης της 21ης Νοεμβρίου 2012 αποφάσισε στο πεδίο σχόλιο να αναγράφει ο ιατρός το φάρμακο με την εμπορική του ονομασία και με το οποίο ρυθμίζεται ο ασθενής και όχι να τίθεται στην ευχέρεια του φαρμακοποιού η χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου με την ίδια δραστική ουσία, καθώς και ότι οποιαδήποτε αλλαγή συνεπάγεται ανάληψη ευθύνης από τον εκτελούντα.

Έχουμε υπόψιν μας και το αναφέραμε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι ο κάθε ασθενής, εμπιστευόμενος το θεράποντα ιατρό του, επιθυμεί να λαμβάνει το φάρμακο με το οποίο ρυθμίζεται ή θεραπεύεται η πάθησή του, πληρώνοντας έστω και από την τσέπη του τη διαφορά, καθόσον είναι στην ευχέρειά του, και ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει βάσει της ασφαλιστικής τιμής.

Χωρίς να κάνετε λοιπόν καθόλου τον κόπο, να συζητήσετε αυτό το σοβαρό θέμα μαζί μας, εκδώσατε αυτή την εγκύκλιο, την οποία δεν αποδεχόμαστε βάσει και της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου μας και των προσφυγών μας στο ΣτΕ, θεωρώντας ότι η υγεία είναι κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό, το οποίο δεν υπακούει μόνο σε όρους λογιστικών κριτηρίων.

Σας καλούμε λοιπόν να αποσύρετε την "απαράδεκτο" αυτή εγκύκλιο, να συζητήσετε το θέμα αυτό μαζί μας, το οποίο είναι πράγματι σοβαρό και να θέσουμε τους όρους του καλλίτερου αποτελέσματος, με το μικρότερο κόστος.

Σε αντίθετη περίπτωση θα κινηθούμε με όποιον τρόπο θεωρούμε προσφορότερο, ακόμα και δικαστικά, προκειμένου να υπερασπιστούμε την ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη των πολιτών και την ιατρική λειτουργία με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας.