Pharma Forum

Όπως αναφέρει δελτίο τύπου του PhRMA Innovation Forum (PIF) "Κλείνουμε ήδη ένα χρόνο από τη νομοθέτηση του τέλους εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα (Μάιος 2017, Νόμος 4472) και αντί γενεθλίων, το PhRMA Innovation Forum επιχειρεί την αποτίμηση του μέτρου, δηλώνοντας παράλληλα ότι οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ ώστε η Πολιτεία να το αναθεωρήσει και εν τέλει να το αποσύρει.

Έχοντας καταγράψει τις παρενέργειες της εισαγωγής του τέλους εισόδου 25% με ισχύ για 2 χρόνια, διαφαίνεται ότι η τάση εισαγωγής νέων φαρμάκων στην Ελληνική αγορά βαίνει φθίνουσα, με απειλητικές επιπτώσεις για την υγεία των Ελλήνων ασθενών. Αρκεί κανείς να παρακολουθήσει δημοσιευμένα στοιχεία για να διαπιστώσει πως υπάρχουν προϊόντα για τα οποία, ενώ έχει ληφθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν έχει υποβληθεί αίτημα Τιμολόγησης στην Ελλάδα, ενώ αρκετά από αυτά τα οποία έχουν λάβει τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται στις εκδοθείσες Θετικές Λίστες. Οι λόγοι μπορούν να αναζητηθούν και να αναλυθούν ποικιλοτρόπως, ένα όμως είναι το συμπέρασμα: Το μέτρο του 25% είναι ξεκάθαρα αποτρεπτικό για μια νέα γενιά φαρμάκων, τα οποία, σε συνδυασμό με την επιβολή ολοένα και αυξανόμενων rebates & Clawback, καθίστανται μη βιώσιμα για να κυκλοφορήσουν στην Ελληνική αγορά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ οι Ευρωπαίοι ασθενείς σταθερά και σταδιακά αποκτούν πρόσβαση στα νέα φάρμακα, αρκετά από αυτά, έστω και σιωπηρά, δεν έρχονται πλέον στην Ελλάδα και οι ασθενείς χάνουν την πολυαναμενόμενη πρόσβασή τους σε νέες φαρμακευτικές τεχνολογίες.

Πρόκειται εν κατακλείδι, για ένα μέτρο, το οποίο εξ ορισμού δεν επιλύει τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος, αλλά επιβαρύνει επικίνδυνα όλα τα μέρη, με τους ασθενείς να είναι αυτή τη φορά στο επίκεντρο για τους λάθους λόγους.

Κάνοντας λοιπόν τον πρώτο απολογισμό, ένα χρόνο μετά, μπορεί κάποιος να καταλήξει στο ότι το μέτρο της επιβολής του τέλους εισόδου 25% στα νέα φάρμακα:
- Δεν ωφέλησε κανέναν (ασθενείς, πολιτεία, φαρμακευτικές επιχειρήσεις)
- Δεν είχε το προσδοκώμενο Δημοσιονομικό αποτέλεσμα
- Λειτουργεί αποτρεπτικά στο να έρθουν νέα φάρμακα στην Ελλάδα

Καλούμε λοιπόν την Πολιτεία, ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση να κάνει απολογισμό του τι (δεν) απέδωσε το 25%, να αναθεωρήσει και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Εξάλλου, η επικείμενη έναρξη της λειτουργίας του οργανισμού ΗΤΑ ακυρώνει τους λόγους για τους οποίους αυτό το μέτρο νομοθετήθηκε εξ αρχής. Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για το δίκαιο αίτημα απόσυρσής του, μια κίνηση η οποία θα αποτελέσει εκτός των άλλων και ένα ξεκάθαρο μήνυμα επενδυτικότητας προς το διεθνές περιβάλλον".

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr