DSC 0105

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Αυτοφροντίδα και ο συμβουλευτικός ρόλος του Φαρμακοποιού» που συνδιοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και το ΙΔΕΕΑΦ, την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, στο Ηράκλειο.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των φαρμακοποιών για θέματα αυτοφροντίδας και η ανάδειξη του αναντικατάστατου ρόλου του φαρμακείου στη διακίνηση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και, γενικότερα, της έννοιας της «Αυτοφροντίδας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συνδέσμου ΕΦΕΧ.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ενώ συντονιστής ήταν ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Γιάννης Τσικανδηλάκης.

Αναπτύσσοντας το θέμα «Πώς αντιμετωπίζονται οι ήπιες νόσοι στο φαρμακείο; Διεθνής εμπειρία και πρακτικές εφαρμογές», ο κ. Διαμαντής Κλημεντίδης, κλινικός φαρμακοποιός M.Sc., υπεύθυνος νοσοκομειακού φαρμακείου στην Κλινική «Αγία Αικατερίνη» στη Θεσσαλονίκη επισήμανε τα παρακάτω:

- Το φαρμακείο παραμένει ακόμα ο πλέον προσβάσιμος χώρος παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως η διάθεση των φαρμάκων.

- Όταν μιλάμε για αυτοθεραπεία αναφερόμαστε στο σύνολο των ενεργειών που κάνει το άτομο για τη βελτιστοποίηση της υγείας και ευεξίας του, τόσο φυσικής όσο και πνευματικής. Περιλαμβάνει την πρόληψη, την αντιμετώπιση ήπιων παθήσεων, αλλά και τη διαχείριση σοβαρότερων ή/και χρονίων νοσημάτων που έχουν διαγνωστεί από γιατρό.

- Η αυτοθεραπεία μέσω των ΜΗΣΥΦΑ ενδυναμώνει/παρακινεί το άτομο να πάρει την κατάσταση στα χέρια του σε ό,τι αφορά την υγεία του, με επακόλουθο την εξοικονόμηση πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα και για τον ασθενή (επίσκεψη στον γιατρό, συμμετοχή στα φάρμακα, κόστος για τον ΕΟΠΥΥ, βάρος στις εφημερίες των νοσοκομείων κοκ).

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Γιάννης Κούνουπας, φαρμακοποιός, γεν. διευθυντής K-Provoli, παρουσίασε τις κατηγορίες ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και τον τρόπο προώθησης από το φαρμακείο. Πιο συγκεκριμένα στις κατηγορίες των OTC’s ανέφερε τις παρακάτω:

- Κύριες κατηγορίες: Βήχας, πονόλαιμος, κρύωμα / Αναλγητικά / Συμπληρώματα διατροφής / Γαστρεντερικό / Δερματικά – Τοπικής χρήσης

- Λοιπές κατηγορίες: Βοηθήματα ύπνου-κατά του stress / Οφθαλμικά & ωτικά προϊόντα / Κατά του καπνίσματος / Στοματική υγιεινή / Διαγνωστικά

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο προώθησης από το φαρμακείο, ο κ. Κούνουπας διευκρίνισε ότι η τοποθέτηση αυτών των προϊόντων πρέπει να γίνεται κοντά στον πάγκο του φαρμακείου, ώστε να δίνονται κατόπιν επιστημονικής και τεκμηριωμένης συμβουλής από τον φαρμακοποιό. Επιπλέον, στην περίπτωση των συμπληρωμάτων διατροφής η τοποθέτησή τους πρέπει να γίνεται ανά υποκατηγορία.

Τέλος, «Η ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας στην Ευρώπη και ο ρόλος του Φαρμακοποιού» συζητήθηκαν στην ενότητα που συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου ΕΦΕΧ κ.κ. Βασίλης Σερέτης, πρόεδρος, Γεώργιος Δόκιος, γενικός διευθυντής, και Θωμάς Δόκιος, γεν. γραμματέας. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την αυτοφροντίδα ως υπηρεσία επισήμαναν μέσα από την παρουσίασή τους ότι:

- Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 80% των ασθενών ακολουθούν τις συστάσεις των φαρμακοποιών, καθώς η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των ΜΗΣΥΦΑ αποτελούν τους κύριους λόγους αναζήτησης συμβουλής από τον φαρμακοποιό.

- Τα παραδοσιακά μοντέλα φαρμακείων αλλάζουν. Το μελλοντικό μοντέλο φαρμακείου είναι πιθανό να προσφέρει περισσότερες μορφές παρέμβασης.

- Είναι απαραίτητο η αυτοφροντίδα να καταλαμβάνει θέση σε αυτά τα νέα μοντέλα. Ο φαρμακοποιός πρέπει να ανταποκρίνεται στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον της υγειονομικής περίθαλψης και στις εξελισσόμενες ανάγκες του ασθενούς.

- Προκειμένου να διατηρήσουν και να αναπτύξουν το ρόλο τους, οι φαρμακοποιοί πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι συμβουλές αυτοφροντίδας θα αναλάβουν πλήρως τη θέση τους ως ξεχωριστή υπηρεσία προστιθέμενης αξίας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν φαρμακοποιοί και βοηθοί φαρμακείου από όλη την Κρήτη.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian
300x300 copy
300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS