farmakeia

Όπως αναφέρει δελτίο τύπου του Φ.Σ. Λέσβου "Μηνυτήρια αναφορά κατά της φαρμακευτικής εταιρείας «MERCK SHARP & DOHME ΑΝΩΝΥΜΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», κατέθεσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λεσβου, κ. Απόστολος Βαλτάς εκπροσωπώντας τους φαρμακοποιούς του Νομού Λέσβου.

Η εταιρεία εδώ και μήνες αρνείται να προμηθεύσει τα φαρμακεία του Νομού Λέσβου με τις επαρκείς ποσότητες για τις ανάγκες των ασθενών, για τα φαρμακευτικά σκευάσματα JANUMET 50+1000, JANUVIA 100 και JANUVIA 50, που προοριζονται για την θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη, καθόσον οι ποσότητες που χορηγεί η συγκεκριμένη εταιρεία μηνιαίως στον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Λέσβου (ΣΥΦΑΛ) αντιστοιχεί ανά φαρμακείο, σε ποσότητες από μισό έως ένα κουτί στα συγκεκριμένα προϊόντα. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή λόγω και του μεγάλου αριθμού των προσφύγων που έχουν  καταφύγει στο νησί και πολλές φορές έχουν ανάγκη  φαρμακευτικής αγωγής.

Επίσης για παραγγελίες που πραγματοποιούν τα φαρμακεία απευθείας από την εταιρεία, οι ποσότητες που τους χορηγούνται είναι ένα έως δυο εμβαλάγια για τα παραπάνω προϊόντα, με την προϋπόθεση όμως ελάχιστης παραγγελίας 150 ευρώ, και για προϊόντων που δεν έχει ανάγκη το φαρμακείο, προκειμένου να του χορηγηθούν τα 2 αυτά ελλειπτικά προϊόντα.

Από τα εκατό φαρμακεία του Νομού Λέσβου τα ενενήντα τέσσερα κατέθεσαν στον εισαγγελέα Μυτιλήνης υπεύθυνες δηλώσεις αναφέροντας  ότι «αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς του φαρμακείου τους με φάρμακα της εταιρίας MSD.  Αποτέλεσμα να διακόπτεται σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία ασθενών με τα φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρίας, γεγονός που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την εξέλιξη της υγείας τους, της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος».

Απάντηση της φαρμακευτικής εταιρείας MSD σχετικά με την προμήθεια συγκεκριμένου φαρμάκου στη Λέσβο

Σε σχέση με το από 15.01.2019 δελτίου Τύπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου η φαρμακευτική εταιρεία MSD ανακοινώνει τα εξής:

  1. Αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητά μας ο ομαλός εφοδιασμός της ελληνικής αγοράς, με στόχο όλοι οι ασθενείς στην Ελλάδα να έχουν πρόσβαση στην αναγκαία γι’ αυτούς θεραπεία. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία MSD έχει διαθέσει το 2018 ποσότητες υψηλότερες κατά 20% από αυτές που αντιστοιχούν στο σύνολο των εκτελεσμένων συνταγών που αποζημιώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ.
  2. Κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2018, η εταιρεία μας διέθεσε  προς το νομό Λέσβου μέσω των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών του Νομού (αλλά και μέσω ιδιωτικών φαρμακείων), περίπου 300 συσκευασίες Janumet 50/1000 mg, 250 συσκευασίες Janumet 50/850 mg, περίπου 260 συσκευασίες Januvia 100 mg, και περίπου 50 συσκευασίες Januvia 50 mg, το οποίο χορηγείται σε ειδική κατηγορία ασθενών. Οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούν σε θεραπείες για περίπου 840 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τον αναμενόμενο αριθμό ασθενών για τον νομό Λέσβου σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.
  3. Η εταιρεία μας προμηθεύει την ελληνική αγορά κατά κύριο λόγο μέσω των φαρμακαποθηκών (ιδιωτικών φαρμακαποθηκών και φαρμακαποθηκών συνεταιρισμών  φαρμακοποιών). Η  υποχρέωση για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς αφορά σε όλους τους εμπλεκόμενους σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.
  4. Η εταιρεία μας είναι πάντοτε διαθέσιμη να παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να συζητήσει με κάθε αρμόδιο φορέα οποιοδήποτε ζήτημα διαθεσιμότητας των φαρμάκων της στην αγορά.
300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300
300x300 copy
300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr