Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

IMG 20191011 195555el

Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνέδριου Εθνοφαρμακολογίας που διεξήχθη στην Αθήνα, στις 11,12,13 Οκτωβρίου 2019, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, βραβεύθηκε ο φαρμακοποιός κ. Γιάννης Συλλιγνάκης για την εθελοντική συμμετοχή του στην επιστημονική ομάδα έρευνας και συγγραφής του Βιβλίου Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων & Απειλουμένων Φυτών της Ελλάδας.

Στην παρουσίαση του Βιβλίου, ο κ. Συλλιγνάκης τόνισε ότι "γνωσιακό υπόβαθρο ήταν η δράση μου στο πεδίο και όχι κάποια θεωρητική, αυτή που με όπλισε με ικανότητες να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου έργου.

Ευαισθητοποιημένος στην αναγκαιότητα αλλά και υποχρέωση της χώρας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, συμμετείχα εθελοντικά σε διεθνή επιστημονική επιτροπή για την συγγραφή δίτομου έργου με τίτλο "Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων και Απειλουμένων Φυτών της Ελλάδας", δημιουργώντας παράλληλα μία φωτοθήκη χιλιάδων προσωπικών φωτογραφιών της αυτοφυούς Ελληνικής χλωρίδας οι οποίες εκτός από την αισθητική παρείχαν σημαντικές πληροφορίες για την συστηματική ταξινόμηση αλλά και την βιολογία της διατήρησης των φυτών σε εκτός τόπου συνθήκες (Τράπεζες Γενετικού Υλικού και Βοτανικοί Κήποι). 

Στους δύο τόμους (880 σελίδες) για τους οποίους δούλεψαν 89 επιστήμονες περιλαμβάνονται 300 είδη και υποείδη της ελληνικής χλωρίδας, τα οποία διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες απειλής σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης τη Φύσης (IUCN) και προτείνονται μέτρα προστασίας τους.

Ο Έλληνας πολίτης τον οποίον κατεξοχήν αφορά η προστασία και διατήρηση της εντυπωσιακής, για τον πλούτο της, βιοποικιλότητας της ελληνικής χλωρίδας, είναι ελάχιστα ενημερωμένος για το θέμα αυτό. Είναι συνεπώς επιτακτική η ανάγκη της μεταφοράς της εξειδικευμένης γνώσης, που έχει αποκτηθεί από μακρόχρονη ερευνητική εργασία Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, στο ευρύ κοινό.Σκοπός του παρόντος συλλογικού έργου είναι να συμβάλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, και ιδιαιτέρως της νεολαίας μας σε όλα τα στάδια εκπαίδευσής της". 

 

Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων & Απειλουμένων Φυτών της Ελλάδας
RED DATA BOOK

Η προτροπή παγκοσμίων αλλά και ευρωπαϊκών Οργανισμών Επιτροπών κ.λπ. για την ανάγκη διατήρησης της βιοποικιλότητας της χλωρίδας και της πανίδας των διαφόρων χωρών υπήρξε έντονη, κυρίως μετά την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (Βέρνη 1979) για την διατήρηση τη άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Προς αυτόν τον σκοπό, το 1995 εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Βοτανικής του Πανεπιστημίου Πατρών και με την συνεργασία Ελλήνων και αλλοδαπών επιστημόνων το πρώτο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων και Απειλουμένων Φυτών της Ελλάδας, στην αγγλική γλώσσα.

Έκτοτε, νεότερες επιστημονικές έρευνες αλλά και οι ραγδαίες περιβαλλοντικές αλλαγές στον ελλαδικό χώρο, κατέστησαν αναγκαία την αναθεώρηση μερικών δεδομένων του πρώτου Βιβλίου Ερυθρών Δεδομένων για την ελληνική χλωρίδα. Την υλοποίηση αυτού του έργου ανέλαβε η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία, η οποία με την οικονομική βοήθεια του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Περιβάλλον" του ΥΠΕΚΑ, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το δίτομο έργο με τίτλο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων και Απειλουμένων Φυτών της Ελλάδας, έκδοσης 2009.

Το συγκεκριμένο έργο είναι το αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας, στην οποία συμμετείχαν 89 βοτανικοί επιστήμονες ή και ερασιτέχνες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Έλληνες. Την επιτροπή έκδοσης συγκρότησαν οι καθηγητές Δ. Φοίτος, Θ. Κωνσταντινίδης και Γ. Καμάρη. Στους δύο τόμους περιλαμβάνονται 300 είδη και υποείδη της ελληνικής χλωρίδας, τα οποία διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες απειλής σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης τη Φύσης (IUCN) και προτείνονται μέτρα προστασίας τους. Οι κατηγορίες αρχίζουν από το ‘εξαφανισθέν’, από το οποίο έχει εκλείψει και το τελευταίο άτομό του, και κλείνουν με το ‘μη αξιολογηθέν’, που θεωρείται το είδος το οποίο δεν έχει μέχρι τώρα αξιολογηθεί με βάση τα κριτήρια της IUCN. Μεσολαβούν επτά κατηγορίες, μεταξύ των οποίων το ‘κινδυνεύον’ και το ‘τρωτό’. Οι ανθρωπογενείς επιδράσεις είναι οι κυρίαρχες απειλές για την χλωρίδα, αν εξαιρέσει κανείς τις κλιματικές αλλαγές που επιφέρουν ανατροπές αλλά είναι και ένα πολύπλοκο φαινόμενο. Από τα 300 απειλούμενα είδη και υποείδη, τα 204 αναφέρονται για πρώτη φορά.

Ο υψηλός αριθμός των αυτόχθονων ειδών της ελληνικής χλωρίδας φέρνει την Ελλάδα να έχει εξέχουσα θέση ανάμεσα σε άλλες ευρωπαϊκές. Ο πλούτος της ελληνικής χλωρίδας οφείλεται στον συνδυασμό διαφόρων παραγόντων γεωιστορικών και οικολογικών με αποτέλεσμα την επιβίωση πολλών ειδών, τον εμπλουτισμό της χλωρίδας με είδη που μετανάστευσαν στον ελλαδικό χώρο από την κεντρική Ευρώπη -κυρίως κατά την περίοδο των παγετώνων-, από την Ανατολία και αλλού. Ανάμεσα στα περίπου 7.500 είδη ανώτερων φυτών, περίπου τα 750 δεν υπάρχουν πουθενά εκτός των ελληνικών συνόρων: σχεδόν ένα στα οκτώ.

Σκοπός του παρόντος συλλογικού έργου είναι να συμβάλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, και ιδιαιτέρως της νεολαίας μας σε όλα τα στάδια εκπαίδευσής της. Προς αυτόν τον σκοπό το έργο δίνει την ευκαιρία να γίνει γνωστός ο πλούτος, η μοναδικότητα, αλλά και η σημασία της σπάνιας ελληνικής χλωρίδας. Συγχρόνως όμως, επισημαίνεται η ανάγκη προστασίας των απειλουμένων ειδών με τα προτεινόμενα μέτρα, στα πλαίσια της παγκόσμιας αειφορικής διατήρησης της βιοποικιλότητας.

«η γνώση είναι δύναμη, χρησιμοποίησε τη δύναμη αυτού του βιβλίου για να προστατεύσεις την κληρονομιά των φυτών της Ελλάδας και όχι για να την καταστρέψεις».