Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΚΑΒΑΛΑ

Με τη συμμετοχή 50 φαρμακοποιών-μελών των Φαρμακευτικών Συλλόγων Δράμας, Καβάλας και Ροδόπης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, στην Καβάλα, το εκπαιδευτικό σεμινάριο για φαρμακοποιούς, με θέμα «Σωστή χρήση συσκευών χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων - Ο ρόλος του φαρμακοποιού»

Το σεμινάριο εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και το ΙΔΕΕΑΦ, σε συνεργασία με την Παιδοπνευμονολογική Μονάδα της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ και τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους, για τη σωστή χρήση των αναπνευστικών συσκευών και υλοποιείται με την επιστημονική ευθύνη του Καθηγητή Παιδιατρικής Πνευμονολογίας ΑΠΘ, κ. Ιωάννη Ν. Τσανάκα, και της πανεπιστημιακής επιστημονικής ομάδας του, των κ.κ. Ελπίδας Χατζηαγόρου και Φώτιου Κυρβασίλη, αναπληρωτών καθηγητών Παιδιατρικής Παιδοπνευμονολογίας ΑΠΘ. 

Τους συμμετέχοντες φαρμακοποιούς και τους εκπαιδευτές καλωσόρισε η πρόεδρος του Φ.Σ. Καβάλας, κυρία Σίσσυ Ρακιτζή, η οποία επισήμανε τη σημασία διεξαγωγής τέτοιων εκπαιδευτικών σεμιναρίων στους φαρμακευτικούς συλλόγους της Περιφέρειας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα για συνεχή επιμόρφωση. «Με τον τρόπο αυτό έχουμε όλοι οι φαρμακοποιοί τη δυνατότητα να εκπαιδευτούμε για θέματα που άπτονται της καθημερινότητάς μας στο φαρμακείο. Και αυτό το πετυχαίνουμε χάρη στο πρόγραμμα του ΙΔΕΕΑΦ και του ΠΦΣ», επισήμανε η πρόεδρος του Φ.Σ. Καβάλας. 

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ, κ. Σεραφείμ Ζήκας, ανακοίνωσε πως «το εκπαιδευτικό σεμινάριο για τη σωστή χρήση συσκευών εισπνεόμενων φαρμάκων εντάσσεται στο γενικότερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονεί ο ΠΦΣ σε συνεργασία με τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους. Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των φαρμακοποιών ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του φαρμακείου των υπηρεσιών».

Αναλυτικότερα, σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ο φαρμακοποιός να γίνει «εργαλείο αποτελεσματικής παρέμβασης» για τη σωστή χρήση των εισπνεόμενων φαρμάκων σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και για την συμμόρφωση στη θεραπεία  σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.

Στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης αυτής συντελούν τα εξής στοιχεία:

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο του σεμιναρίου και με δεδομένο ότι ο φαρμακοποιός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του ιατρού και του ασθενή στη διαχείριση της ασθένειας, οι φαρμακοποιοί εκπαιδεύτηκαν σε όλες τις συσκευές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση ενός εισπνεόμενου φαρμάκου (pMDI, DPI, spacer, νεφελοποιητές).

Δόθηκε σημασία στα περιστατικά που είναι άμεσα για παραπομπή σε νοσοκομείο ή στον γιατρό, καθώς και στο πώς διακρίνουμε τα λιγότερο επείγοντα. Έγινε αναφορά σε όλες τις δραστικές ουσίες ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια των β2 διεγερτών, της κορτιζόνης, της αδρεναλίνης, όταν αυτά είναι απαραίτητα ή καθ’ υπόδειξη γιατρού, αλλά και στο ποιες είναι οι κατάλληλες δοσολογίες αυτών ανάλογα με τη  ηλικία και τα κιλά του ασθενούς.

Για την υλοποίηση του συνολικού προγράμματος έχει δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της ιστοσελίδας του ΙΔΕΕΑΦ (www.ideeaf.gr/anapneustikes), στην οποία υπάρχουν όλες οι πληροφορίες και το αναλυτικό περιεχόμενο του σεμιναρίου.

Οι φαρμακοποιοί που παρακολούθησαν το σεμινάριο έλαβαν 8 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης φαρμακοποιών από το ΙΔΕΕΑΦ.

Το σεμινάριο στην Καβάλα πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της εταιρείας CHIESI.