Μια πολύ σημαντική συνεργασία βρίσκεται ήδη σε ισχύ μεταξύ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), από την 1η Ιουνίου 2020. Η δράση, που υλοποιείται με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφορά στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τον Ε.Ε.Σ. στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς που διαμένουν εντός των δομών προσωρινής φιλοξενίας της Νέας Μαλακάσας (χωρητικότητας 1,300 ατόμων), του Κλειδιού Σερρών (χωρητικότητας 920 ατόμων) και της Κορίνθου (χωρητικότητας 784 ατόμων), όπου ο ΔΟΜ υποστηρίζει τις ελληνικές αρχές στη διαχείρισή τους.

Οι πολυποίκιλες ανάγκες υγείας των φιλοξενούμενων καλύπτονται μέσω της ανάπτυξης από τον ΕΕΣ τριών (3) Κινητών Μονάδων Υγείας, στελεχωμένων με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εντός των οποίων λειτουργούν τα εξής ιατρεία: γενικό παθολογικό, γυναικολογικό/μαιευτικό, παιδιατρικό, οδοντιατρείο και Νοσηλευτικοί Σταθμοί. Το πρόγραμμα εκτός από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών καλύπτει την πραγματοποίηση εμβολιασμών –ιδίως σε παιδιά-, επαρκή αριθμό εκπαιδεύσεων σε θέματα προαγωγής της υγείας και της υγιεινής των μεταναστών, όπως επίσης και ιατρικές παραπομπές ασθενών σε δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της κοινότητας, όταν αυτό απαιτείται.

Για τον μήνα Ιούνιο, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι κλινικές του Ε.Ε.Σ., και στις τρεις προαναφερόμενες δομές, δέχθηκαν 2.296 επισκέψεις για παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και υποστήριξαν συνολικά 698 μοναδικούς εξυπηρετούμενους.

Η κοινή δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Supporting the Greek Authorities in Managing the National Reception System for Asylum Seekers and Vulnerable Migrants (SMS)» το οποίο υλοποιείται από τον ΔΟΜ και χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME).

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS