Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

sinedriako 1024x686

Τη στήριξή τους στις εταιρείες που διοργανώνουν συνέδρια, εκδηλώσεις και εκθέσεις, καθώς και στις εταιρείες κατασκευής εκθεσιακών περιπτέρων, εκφράζουν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το ΜέΡΑ25, μέσα από τις ερωτήσεις που κατέθεσαν βουλευτές τους στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ζητούν από την Κυβέρνηση να διευκρινίσει τα μέτρα που δρομολογούνται ώστε οι εταιρείες αυτές να αποκτήσουν την ικανότητα επανεκκίνησης στη νέα οικονομικοκοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνεται εν μέσω πανδημίας.

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ερώτηση κατέθεσε στην Βουλή ο βουλευτής και Τομεάρχης εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Ζαχαριάδης και 30 ακόμα Βουλευτές, στις 19.1.2021, σχετικά με την ανάγκη που έχει προκύψει εξαιτίας της πανδημίας, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση ο κλάδος των εταιρειών και επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται στη διοργάνωση συνεδρίων (ιατρικών κλπ) και εμπορικών εκθέσεων, των κατασκευαστών εκθεσιακών περιπτέρων, και των προμηθευτών εκθεσιακού εξοπλισμού σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και γενικά σε όποια μέτρα δρομολογούνται ώστε να αποκτήσουν την ικανότητα επανεκκίνησης, διασφαλίζοντας παράλληλα τη λειτουργία του σημαντικού αυτού κλάδου που συμβάλει στην οικονομία της χώρας μέσω των επιστημονικών συνεδρίων και εκδηλώσεων και των εμπορικών εκθέσεων αλλά και του συνεδριακού τουρισμού.

Αναλυτικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απευθύνουν στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων & Υγείας, τα παρακάτω ερωτήματα:

- Ποια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο κλάδο των συνεδρίων και των εμπορικών εκθέσεων σκοπεύετε να λάβετε;

- Ποια μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επαγγελματιών αυτών προτίθεστε να λάβετε;

- Ποια μέτρα στήριξης των κατασκευαστών εκθεσιακών περιπτέρων, και των προμηθευτών εκθεσιακού εξοπλισμού σκοπεύετε να λάβετε;

- Έχετε καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της χώρας, το οποίο να αντιμετωπίζει τα άμεσα ζητήματα όσο διαρκεί η Πανδημία αλλά και τα ζητήματα της επόμενης της Πανδημίας ημέρας.

Για να δείτε το πλήρες κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πατήστε εδώ.

ΜΕΡΑ-25

Α. Σε ερώτησή της προς τον Υπουργό Οικονομικών, στις 12.1.2021, η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου τονίζει ότι "Σήμερα, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και ενοικίαση εκθεσιακών και συνεδριακών εκθετηρίων, εταιρειών παροχής εκθεσιακού και συνεδριακού εξοπλισμού και εταιρειών διοργάνωσης συνεδρίων και εκθέσεων, βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση. Η δραστηριότητα του εν λόγω κλάδου έχει ανασταλεί από την αρχή της πανδημικής κρίσης, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί οικονομικό αδιέξοδο στους επιχειρηματίες, οι οποίοι, στο πλαίσιο της δυναμικής προετοιμασίας τους, έχουν ήδη προχωρήσει σε προκαταβολές προμηθευτών και πλέον συσσωρεύουν χρέη".

Και συνεχίζει: "Η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω χορήγησης νέων δανείων, μέσω αναστολής των πληρωμών για το μέλλον και μέσω επιστροφής της προκαταβολής φόρου, δεν λύνουν το πρόβλημα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μακροπρόθεσμα. Μέτρα στήριξης, όπως αυτά της επιδότησης ενοικίων και των επιδομάτων εργαζομένων, είναι ελλιπή και αποσπασματικά και οφείλουν να ενισχυθούν περαιτέρω".

Και ερωτάται ο Υπουργός:

- Προτίθεστε να προβείτε στην άμεση λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης των εν λόγω επιχειρήσεων και των απασχολούμενων σε αυτές, οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο;

- Προτίθεστε να μετατρέψετε την επιστρεπτέα προκαταβολή εί σε χρηματοδότηση, χωρίς επιστροφή, αναλογικά με την μείωση του τζίρου της κάθε επιχείρησης;

- Προτίθεστε να προχωρήσετε σε διαγραφές χρεών προς το δημόσιο για επιχειρήσεις και εργαζομένους που έχουν αντικειμενικά προβλήματα βιωσιμότητας;

- Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλίες για διαγραφές χρεών προς τις τράπεζες για επιχειρήσεις και εργαζομένους που έχουν αντικειμενικά προβλήματα βιωσιμότητας;

Για να δείτε το πλήρες κείμενο από την ερώτηση της κυρία Αδάμου, πατήστε εδώ.

Β. Σχετικά με το θέμα των εταιρειών διοργάνωσης συνεδρίων και κατασκευής εκθεσιακών περιπτέρων, ο βουλευτής Γεώργιος Λογιάδης, στις 15.1.2021, ρωτά τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, αν "Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στις ανάλογες ενέργειες ώστε να στηρίξει αυτόν τον μη προβεβλημένο αλλά δυναμικό κλάδο της οικονομίας;".

Επισημαίνει δε ότι "Σε επιστολή από εταιρείες Κατασκευής Εκθεσιακών Περιπτέρων, Εταιρικών Events και Γραφείων Διοργάνωσης Συνεδρίων, Εκδηλώσεων, Εκθέσεων επισημαίνεται για άλλη μια φορά, ότι ο κλάδος, ιατρικά συνέδρια και εμπορικές εκθέσεις, είναι από τους πλέον πληττόμενους κλάδους, αφού η μείωση του τζίρου για το 2020 είναι πάνω από 70%. Ένας κλάδος που σταμάτησε η δραστηριότητα από την αρχή της πανδημίας και η καλύτερη πρόβλεψη είναι να αρχίσει σταδιακά αν όλα πάνε καλά τον Σεπτέμβριο του 2021. Δεδομένου ότι αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, η συσσώρευση χρεών (τράπεζες, δημόσιο κλπ), η επιστρεπτέα προκαταβολή έδωσε μια ανάσα, όμως είναι επιστρεπτέα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, και έρχεται να προστεθεί στα βάρη που υπήρχαν από την 10ετή κρίση".

Και συμπληρώνει σχετικά με το περιεχόμενο πως "στην επιστολή τονίζεται ότι παρόλο που δεν είναι ένας κλάδος προβεβλημένος, λόγω του μικρού σχετικά αριθμού επιχειρήσεων, είναι ένας δυναμικός χώρος που συμβάλλει στην οικονομία (συνεδριακός, εκθεσιακός τουρισμός κλπ), και κάνουν έκκληση να μην ξεχαστούν, σε όποια μέτρα δρομολογηθούν.

Ζητάνε: • Επιδότηση ενοικίου, • Αναστολή πληρωμών (δημόσιο, Τράπεζες) • Επιδότηση εργαζομένων κ.λπ.

Επίσης, τονίζουν ότι το σχέδιο αυτό, δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σε «διευκολύνεις». Αλλά με πολύ αυστηρά κριτήρια, να υπάρξουν διαγραφές χρεών".

Για να δείτε το πλήρες κείμενο από την ερώτηση του κυρίου Λογιάδη, πατήστε εδώ.