Photo Φ.Ε.Ε. 2

Η Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδος διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία,  Διαδικτυακό Συμπόσιο με θέμα Η «μετά Covid-19» ζωή / Post COVID-19 Life, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου.

Τους 472 συμμετέχοντες χαιρέτισε ο πρόεδρος της Φ.Ε.Ε. κ. Νικόλαος Βλασσόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον σημαντικότατο ρόλο του ελληνικού φαρμακείου στην πανδημία, επισημαίνοντας ότι «Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, το φαρμακείο ξεκίνησε σαν σφήνα και εξελίχθηκε σε απαραίτητο γρανάζι στον άξονα της δημόσιας υγείας. Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είχε πρωτοφανή επιτυχία, καθώς συντονίστηκε και οργανώθηκε από τον ΠΦΣ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Εξίσου οργανωμένη ήταν και η συμμετοχή μας στην αντιγριπική καμπάνια.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το κλασικό επίκεντρο χορήγησης φαρμάκων – εκτέλεσης συνταγών μετατοπίστηκε προς τον συμβουλευτικό ρόλο και την παροχή υπηρεσιών. Οι φαρμακοποιοί αποτέλεσαν κυματοθραύστη της παραπληροφόρησης, που οργίασε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος. Ο κλάδος μας απέδειξε ότι έχει μια αντιληπτική ικανότητα, που ώθησε τον κάθε φαρμακοποιό να δημιουργήσει τις δικές του δράσεις και παρεχόμενες υπηρεσίες.Αν είχαμε τη δυνατότητα να μαζέψουμε όλες τις εμπειρίες των φαρμακείων από αυτήν την περίοδο, θα είχαμε ένα ενδιαφέρον για το πώς μπορεί να κινηθεί το ελληνικό φαρμακείο στο μέλλον».

Παίρνοντας τον λόγο ο γενικός γραμματέας της Φ.Ε.Ε. κ. Νικόλαος Κόλμαν ώστε να συντονίσει το συμπόσιο επισήμανε ότι «Μετά από περίπου ένα χρόνο που μπήκε στη ζωή μας ο κορωνοϊός προκαλώντας τη νόσο SARS-CoV-2 οδήγησε χιλιάδες συνανθρώπους μας στα νοσοκομεία και ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς στον θάνατο. Ταυτόχρονα ξεκίνησε ο αγώνας αντιμετώπισης της πανδημίας. Η ζωή μας σταδιακά άλλαξε. Ο τρόπος εργασίας, εκμάθησης, κατανάλωσης, επικοινωνίας, κυκλοφορίας, διασκέδασης… όλα άλλαξαν.

Το Συμπόσιο της Φ.Ε.Ε. φιλοδοξεί με τις παρεμβάσεις των καλεσμένων καθηγητών της Ιατρικής να ενημερώσει τους φαρμακοποιούς που συμμετέχετε διαδικτυακά σχετικά με την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τις διαφορές των εμβολίων, τη σημασία του εμβολιασμού για την ανοσία, την προστασία των εμβολιασμένων από τον κορωνοϊό, τη μεταδοτικότητα της ίωσης μετά, τις μεταλλάξεις, τις φαρμακευτικές ουσίες (κολχικίνη, ρεμδεσεβίρη,  οξυχλωροκίνη) και τη σχετική θεραπευτική τους αξία όταν κάποιος νοσήσει κ.ο.κ.».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος ο κ. Κόλμαν στους φαρμακοποιούς που παρακολουθούσαν το συμπόσιο τόνισε ότι «Η πανδημία ανέδειξε επιτακτικά και με ένταση τη σημασία του ρόλου του φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ιδιαίτερα στη χώρα μας όπου το ΕΣΥ απέχει ακόμα από το να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της.

Στόχος μας είναι:

1/ να κατακτηθεί συλλογική ανοσία,

2/ να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο εμβολιασμός,

3/ να νικηθεί ο φόβος.

Η ενθάρρυνση, η επιβεβαίωση και η ενίσχυση της επιστημονικής τεκμηρίωσης στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτών και στις απαντήσεις στα ερωτήματα που μας απευθύνονται σχετικά με τον εμβολιασμό, αποτελεί την ύψιστη προσφορά μας στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το διαδικτυακό συμπόσιο της Φ.Ε.Ε. είμαι βέβαιος ότι θα συνεισφέρει το λιθαράκι που μας χρειάζεται στη μετά Covid-19  ζωή, όπου οι αλλαγές π.χ. στις online αγορές, στην τηλεργασία, στη διασκέδαση, εισέβαλαν κατακλυσμιαία στην καθημερινότητά μας και σε μεγάλο ποσοστό θα παραμείνουν. Θα συνεισφέρει στη δική μας καθημερινότητα, επικαιροποιώντας με επιστημονικά δεδομένα τον συμβουλευτικό μας ρόλο στη νέα εποχή».

Στο ερώτημα «Πώς αποφασίζονται, ποια η αποτελεσματικότητά τους και πότε θα εκλείψουν τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας» απάντησε μέσα από την παρουσίασή τους η κυρία Βασιλική Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η εφαρμογή των “μη-φαρμακευτικών παρεμβάσεων” αποτελεί τη μοναδική λύση για τον περιορισμό της πανδημίας μέχρι να επιτύχουμε υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Περιλαμβάνουν τη τήρηση των αποστάσεων, τη χρήση μάσκας, την υγιεινή των χεριών αλλά και σκληρότερα μέτρα που κυμαίνονται από μείωση της δραστηριότητας του πληθυσμού μέχρι την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Προκειμένου να αποφασιστούν τα απαραίτητα μέτρα σε κάθε περιοχή συνεκτιμώνται:

Α) επιδημιολογικοί δείκτες όπως είναι ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, το συνολικό επιδημιολογικό φορτίο (ενεργά κρούσματα) και τον βαθμό θετικότητας των τεστ και

Β) κριτήρια αντοχής υπηρεσιών υγείας όπως είναι η πληρότητα των απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ συνολικά και ειδικά για COVID.

Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει η εκτίμηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της πανδημίας της κάθε περιοχής, όπως η ύπαρξη συρροών και η ηλικιακή ομάδα των νέων κρουσμάτων.Με βάση τις εβδομαδιαίες εκτιμήσεις, οι περιφερειακές ενότητες της χώρας, αλλά και μικρότεροι Δήμοι χαρακτηρίζονται ως «κόκκινες» περιοχές οπότε εφαρμόζονται σκληρότερα μέτρα.

Τα δεδομένα από τη περασμένη άνοιξη μας έδειξαν ότι το καθολικό lockdown, η τηλε-εργασία και τηλε-εκπαίδευση επιδρούν σημαντικά στη μείωση επαφών και κινητικότητας.

Τέλος, τα προαναφερθέντα μέτρα θα εκλείψουν μόνο όταν επιτευχθεί συλλογική ανοσία μέσω του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού».

«Η αντιμετώπιση κάθε επιδημίας είναι ευθύνη πρωτίστως της Πολιτείας, αλλά και των πολιτών. Η Πολιτεία οφείλει να έχει τους κατάλληλους θεσμούς και υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και να διασφαλίζει τους αναγκαίους υλικούς και ανθρώπινους πόρους και οι πολίτες οφείλουν να επιδεικνύουν τον μέγιστο βαθμό υπευθυνότητας για την προάσπιση της υγείας τους, της υγείας των οικογενειών τους, της υγείας όλων. Για τον σκοπό αυτό, ο τομέας της Δημόσιας Υγείας, ως διακριτός τομέας από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας (ΕΣΥ), θα πρέπει να διαθέτει ισχυρό κέντρο αποφάσεων για άμεση εκπόνηση πολιτικών και καλά οργανωμένες υπηρεσίες, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ώστε να μπορούν να εφαρμόζονται αποτελεσματικά οι εκάστοτε πολιτικές».

Τα παραπάνω τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Επιδημίες και Δημόσια Υγεία: Ο ρόλος της Πολιτείας και των πολιτών», ο κ. Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Και συμπλήρωσε «Η χώρα μας, εάν  διέθετε οργανωμένο τομέα Δημόσιας Υγείας, θα μπορούσε να είχε περιορίσει την επιδημία σε μεγαλύτερο βαθμό. Ταυτόχρονα θα μπορούσε να ενεργοποιήσει καλύτερα και άλλους θεσμούς, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, κ.ά., αλλά και τους ίδιους τους πολίτες γιατί η μάχη κατά των επιδημιών δίνεται και κερδίζεται στην κοινότητα και όχι στα νοσοκομεία».

«Το έργο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κατά την πανδημία του SARS-CoV-2», παρουσίασε η κυρία Μαρία Παπαγρηγορίου-Θεοδωρίδου, παιδίατρος - λοιμωξιολόγος, ομότιμος καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Το κύριο έργο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (Ε.Ε.Ε.) είναι η κατάρτιση του Εθνικού Χρονοδιαγράμματος Εμβολιασμών με συνεχή επικαιροποίησή του, με βάση διεθνείς συστάσεις και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Η εμφάνιση της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει αρχικά έντονος δισταγμός και ακυρώσεις των βασικών εμβολιασμών της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει επιδημικές εξάρσεις λοιμωδών νοσημάτων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό. Η Ε.Ε.Ε. εξέδωσε έγκαιρες συστάσεις προς παιδιάτρους και κοινό ώστε οι εμβολιασμοί να συνεχίσουν να γίνονται κανονικά με αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας».

Πρόσθεσε δε ότι «Με τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στον τομέα της παρασκευής των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, η Ε.Ε.Ε. μετά την ενημέρωσή της από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έκρινε επιβεβλημένη τη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για προμήθεια εμβολίων κατά του ιού SARS-Cov-2.

Σημαντική δραστηριότητα της επιτροπής απετέλεσε και η έκδοση εκπαιδευτικού εγχειριδίου για τα εμβολιαστικά κέντρα, το οποίο και συνεχώς επικαιροποιείται. Το σημαντικότερο όμως έργο της Ε.Ε.Ε. είναι η προτεραιοποίηση του εμβολιασμού για τη νόσο Covid-19 στην Ελλάδα, με κριτήρια και κατευθύνσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής μετέχουν σε εκπαιδευτικές – ενημερωτικές εκδηλώσεις, σχετικά με την πανδημία και την προσπάθεια αντιμετώπισής της με το πρόγραμμα εμβολιασμών».

Στη συνέχεια ο κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και διευθυντή της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και Θρόμβωση, INSERM U-938, ανέπτυξε το θέμα «Έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου COVID-19: κλειδί για την αντιμετώπιση της επιδημίας». Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το «βασικό μας πρόβλημα είναι πώς θα σταματήσουμε τη ροή των ασθενών από το αυτό που λέμε σοβαρό Covid προς στις ΜΕΘ, άρα πώς θα εντοπίσουμε γρήγορα τους ασθενείς οι οποίοι αναπτύσσουν Covid και έχουν κίνδυνο να προχωρήσουν σε επιδείνωση της νόσου. Εκεί είναι το παιχνίδι, γνωρίζοντας ότι το Covid, στην πραγματικότητα, είναι μία νόσος αιματολογική που εκδηλώνεται πάνω στα αγγεία».

Τόνισε δε ο κ. Γεροτζιάφας ότι «Το Covid-19 είναι μία νόσος εξελισσόμενη. Στην αρχή εξαρτάται από τον ιό, αλλά όσο περνάνε οι μέρες τόσο λιγότερο εξαρτάται από τον ιό, ο οποίος σιγά-σιγά αρχίζει να καθάρεται από τον οργανισμό, και η βαρύτητά του εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός στον ιό, κυρίως δηλαδή από τη διαδικασία της φλεγμονής και από τη διαδικασία ενεργοποίησης της πήξης και της καταστροφής των ενδοθηλίων.

Αυτό πρέπει να το έχετε υπόψη σας οι φαρμακοποιοί, γιατί όταν βλέπετε ανθρώπους που έχουν ήπια συμπτώματα covid, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η περίοδος που εξαρτάται από τον ιό είναι πολύ μικρή και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να δράσουμε νωρίς, σε αυτή την περίοδο που το σύστημα εξαρτάται από τον ιό».

Και συμπλήρωσε ότι «Επιδημιολογικές και παθοφυσιολογικές μελέτες μας δείχνουν ότι αυτοί που έχουν καρδιαγγειακά νοσήματα, καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, μεταξύ των οποίων και η παχυσαρκία, και κυρίως αρρύθμιστο ζάχαρο και πίεση, είναι οι άνθρωποι που θα κινδυνεύσουν να πάθουν βαρύ Covid. Ποιος είναι ο ρόλος του φαρμακοποιού εδώ; Μετράτε τακτικά την πίεση, γνωρίζετε τους ανθρώπους της γειτονιάς σας, ξέρετε ποιοι είναι καλά ρυθμισμένοι και ποιοι όχι στο ζάχαρό της ή την πίεσή τους, ξέρετε ποιος παίρνει ή δεν παίρνει τακτικά τα φάρμακά του. Έχει μεγάλη σημασία λοιπόν, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, από την αρχή, από την προετοιμασία των πληθυσμών, πριν ακόμα εκτεθούνε στη νόσο και στον ιό, να φροντίσετε σε συνεργασία με τους γιατρούς της γειτονιάς σας, ώστε αυτοί οι ασθενείς να είναι καταρχάς ρυθμισμένοι».

Παίρνοντας τον λόγο η κυρία Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και αναπτύσσοντας το θέμα «Ο φαρμακοποιός εν μέσω πανδημίας: Άγχος, Επαγγελματική Εξουθένωση και Εμβολιασμός» επισήμανε ότι «Την εποχή του Covid-19 οι φαρμακοποιοί θεωρούνται βασικοί εταίροι στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αναδεικνύονται αναπόσπαστο μέρος της ομάδας κοινοτικής φροντίδας υγείας. Προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες πρώτης γραμμής στην κοινότητα με την παροχή συμβουλών, την εκπαίδευση και την υποστήριξη του κοινού που προβάλλει συνεχώς επιτεινόμενες απαιτήσεις και ανάγκες, αγωνίες και άγχη είτε για τη διασπορά του ιού, είτε για την ασφάλεια του εμβολίου ή τη διαδικασία και τη σειρά του εμβολιασμού. Έρχονται ως εκ τούτου αντιμέτωποι με ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων για την καταπολέμηση των οποίων οφείλουν να επιδείξουν σημαντική προσαρμοστικότητα και ψυχική ανθεκτικότητα.

Στον αντίκτυπο της πανδημίας δεν μπορεί να μην συμπεριληφθεί επομένως η τεράστια ψυχολογική πίεση που υφίστανται για τη διαχείριση της δικής τους υγείας, με το άγχος, και την επαγγελματική εξουθένωση να κυριαρχούν στον κατάλογο με τις ψυχικές συνέπειες της πανδημίας στην ευαίσθητη και ιδιαίτερη αυτή κατηγορία των επαγγελματιών υγείας. Η ψυχική ανθεκτικότητα αποτελεί έναν προστατευτικό μηχανισμό κατά της συναισθηματικής εξάντλησης και σύγχρονες έρευνες προτείνουν την οργάνωση ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης για την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και τη διαχείριση του στρες που προκαλείται στο χώρο εργασίας τους».

«Η COVID-19 εποχή αποτέλεσε θετικό και αρνητικό καταλύτη για την πορεία εφαρμογής των υπηρεσιών στο φαρμακείο. Από τη μία ενίσχυσε τη σχέση εμπιστοσύνης ασθενή και φαρμακοποιού, αλλά ταυτόχρονα στέρησε την εγγύτητα, την επαφή, τον χρόνο» επισήμανε ο κ. Βασίλης Μπιρλιράκης, φαρμακοποιός, MSc Φαρμακευτική Φροντίδα & Φαρμακοθεραπεία, ΜΔΕ Εμβόλια & Εμβολιασμοί, ΜΒΑ Ειδίκευση στις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Αναπτύσσοντας δε το θέμα «Το φαρμακείο των υπηρεσιών στη μετά-Covid εποχή», απάντησε με τρόπο περιεκτικό σε ερωτήματα όπως: «Τι νοείται ως υπηρεσία στο φαρμακείο;» «Ποια η κινητήριος δύναμη των υπηρεσιών;» «Ποιες υπηρεσίες μπορούν ή θα πρέπει να προσφερθούν;» «Ποια η σχέση της υπηρεσίας με το φάρμακο;», ώστε να συνειδητοποιήσουμε το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, το πού θέλουμε να πάμε και ποια πορεία θα πρέπει να χαράξουμε.

Τις ερωτήσεις συνέλεξαν και απηύθυναν στους εισηγητές ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Φ.Ε.Ε. κ. Γεώργιος Νικολούτσος και το μέλος του Δ.Σ. της Φ.Ε.Ε. κ. Ευάγγελος Λύγδας.

Κλείνοντας το Συμπόσιο ο πρόεδρος της Φ.Ε.Ε. κ. Βλασσόπουλος ανέφερε «Η περίοδος της πανδημίας είναι χωρίς υπερβολή ένας εφιάλτης. Το κοινωνικό, οικονομικό και κυρίως ανθρώπινο κόστος δύσκολα το χωράει ο νους. Από αυτόν τον εφιάλτη όμως θα ξυπνήσουμε. Και εννοώ με αυτό ότι θα αφυπνιστούμε ως άνθρωποι και ως επιστήμονες.

Δείξαμε πως είμαστε ικανοί για πολλά περισσότερα και οι πολίτες το κατάλαβαν πολύ γρήγορα. Η Πολιτεία δε, έχει αρχίσει επίσης να το αφομοιώνει». 

Χορηγός του Συμποσίου ήταν η Φαρμακαποθήκη PROFARM.

Οργάνωση: NOUFIO Communication Services

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr