600x332 PFS Cosmetics Banner copy


Με πολύ μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή 1.040 φαρμακοποιών πραγματοποιήθηκε το 2ο Διαδικτυακό Συμπόσιο που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και το Ινστιτούτο Διά Βίου Εκπαίδευσης & Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ)  με θέμα «Καλλυντικά στο Φαρμακείο: ο επικουρικός ρόλος τους στην αποτελεσματική θεραπεία».

Το συμπόσιο τελούσε υπό την επιστημονική ευθύνη της καθηγήτριας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κυρίας Σοφίας Χατζηαντωνίου, Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Κοσμητολογίας.

Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ, κ. Σεραφείμ Ζήκας, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του προέδρου του ΠΦΣ κ. Απόστολου Βαλτά, επισήμανε ότι «Η σημερινή μας εκδήλωση είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα, ως συνέχεια στα προηγούμενα βήματα και ως αφετηρία στα πολλά ανάλογα βήματα που θα ακολουθήσουν, προκειμένου αφενός μεν διαρκώς να αναβαθμίσουμε τον ρόλο μας δίπλα στον ασθενή, τον πολίτη, την κοινωνία και την πολιτεία, αφετέρου δε να συμβάλλουμε στην μετεξέλιξη και στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού φαρμακείου, σε μία σύγχρονη μονάδα στην οποία εκτός από την διάθεση αγαθών, θα προσφέρονται και πλούσιες σε αριθμό και ποιότητα υπηρεσίες Υγείας».

Στην εισαγωγική της ομιλία, η καθηγήτρια κυρία Σοφία Χατζηαντωνίου, τόνισε ότι «Τα καλλυντικά είναι μια κατηγορία προϊόντων που ρυθμίζονται από τελείως διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο από τα φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα τοπικής εφαρμογής. Κριτήρια χαρακτηρισμού των καλλυντικών είναι: το βάθος διέλευσης των ουσιών τους, που πρέπει να φτάνουν το πολύ μέχρι την επιδερμίδα, η παροδικότητα της δράσης τους, αλλά και το γεγονός ότι οι ισχυρισμοί τους επιτρέπεται να δείχνουν μόνο κοσμητολογική και σε καμία περίπτωση θεραπευτική δράση.Τα καλλυντικά προορίζονται για εφαρμογή αποκλειστικά σε υγιές δέρμα, δηλαδή σε δέρμα χωρίς λύση της συνέχειάς του, στο οποίο λειτουργεί φυσιολογικά ο φραγμός. Παρά το γεγονός αυτό, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος της αντιμετώπισης κοινών δερματικών ασθενειών, όπως η ξηροδερμία (Dry skin), η ψωρίαση και το έκζεμα, η ακμή και η ροδόχρους νόσος, αλλά και δερματικών καταστάσεων που σημειώνονται ως παρενέργειες θεραπείας συστηματικών ασθενειών».Συμπλήρωσε δε η κυρία Χατζηαντωνίου ότι «Η επιλογή των κατάλληλων καλλυντικών προϊόντων σε κάθε περίπτωση, γίνεται με βάση τη δερματική κατάσταση / ασθένεια και τα συστατικά του. Η χρήση καλλυντικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τόσο στη μείωση ενοχλητικών συμπτωμάτων, όσο και στην πορεία της θεραπείας».

Στην παθογένεση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της ακτινικής δερματίτιδας αναφέρθηκε ο κ. Δημήτριος Καρδαμάκης, καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Ιατρικού Τμήματος, κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας, Πανεπιστημίου Πατρών. Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε ότι:

  • Η ακτινική δερματίτιδα δυνατόν να είναι σοβαρού βαθμού παρενέργεια που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών.
  • Οι ασθενείς χρήζουν τακτικής παρακολούθησης κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
  • Κάπνισμα και παχυσαρκία αποτελούν «ισχυρούς» προδιαθεσικούς παράγοντες.
  • Καταγραφή της κατάστασης και με φωτογραφίες (ιδιαίτερα σε κλινικές μελέτες).
  • Η αντιμετώπιση στηρίζεται σε κατευθυντήριες οδηγίες, αλλά είναι και εξατομικευμένη.
  • «Home made» προϊόντα είναι σε ευρεία χρήση (κηραλοιφές).
  • Ανάγκη πραγματοποίησης κλινικών μελετών – ποια είναι η θεραπεία «αναφοράς-gold standard»

Αναπτύσσοντας το θέμα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας (ΣΔ), ο κ. Ευστάθιος Ράλλης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, επίκουρος καθηγητής του Τομέα Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ξεκίνησε με τον ορισμό της «Είναι μια συχνή, χρόνια, υποτροπιάζουσα ερυθηματολεπιδώδης δερματοπάθεια που εκδηλώνεται σε περιοχές του δέρματος με έντονη παρουσία σμηγματογόνων αδένων (τριχωτό κεφαλής, πρόσωπο, στήθος)», καθώς και τον ορισμό της πιτυρίδας που «αποτελεί μια ήπια, μη-φλεγμονώδη, κλινική εκδήλωση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας».

Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογία, επισήμανε ότι «η ΣΔ αποτελεί τη συχνότερη μορφή εκζέματος (δερματίτιδας). Στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο δαπανώνται περισσότερα από 300.000.000 δολάρια για την αντιμετώπιση της νόσου από σκευάσματα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.  Η επίπτωσή της, παγκοσμίως, αφορά το 10% του γενικού πληθυσμού των ενηλίκων.

Η πιτυρίδα, εμφανίζεται συχνότερα και υπολογίζεται στο 15-20% του γενικού πληθυσμού. Τόσο η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα όσο και η πιτυρίδα προκαλούν αγχώδεις εκδηλώσεις και επηρεάζουν την αισθητική εμφάνιση του 50% του πληθυσμού ηλικιών 15-50 ετών».

Στη συνέχεια ο κ. Ράλλης παρουσίασε την κλινική εικόνα και στοιχεία για τη διάγνωση και τη θεραπεία τους. Συμπερασματικά, τόνισε πως «Η ΣΔ και η πιτυρίδα αποτελούν χρόνιες, υποτροπιάζουσες διαταραχές του δέρματος που απαιτούν επαναλαμβανόμενη θεραπεία. Ένα μεγάλο φάσμα θεραπευτικών επιλογών εφαρμόζονται επί του παρόντος συμπεριλαμβανομένων αντιφλεγμονωδών, κερατολυτικών και αντιμυκητιασικών παραγόντων.

Στόχος της θεραπείας είναι η ασφαλής και αποτελεσματική μείωση των συμπτωμάτων αλλά και ο περιορισμός των υποτροπών. Η χρήση κατάλληλων καλλυντικών προϊόντων μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και να μειώσει τις υποτροπές. Χρήση ακατάλληλων προϊόντων μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.Ο καθορισμός, στο μέλλον, συγκεκριμένων ενδείξεων χρήσης καλλυντικών προϊόντων για την ΣΔ θα είναι πολύ επιβοηθητικός».

Στην επίδραση της χρήσης καλλυντικών στην ψυχική/συναισθηματική υγεία αναφέρθηκε στην ομιλία της η κυρία Γεωργία Κωνσταντοπούλου, κλινική ψυχολόγος-γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & Κοινωνικής Εργασίας (ΕΔΙΠ), Ειδικό Γραφείο Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Ο άνθρωπος από την αρχή της ιστορίας του, έκανε χρήση καλλυντικών στο σώμα και το πρόσωπό του για διάφορους λόγους, θρησκευτικούς, αισθητικούς, κοινωνικούς. Σήμερα όπου και να κοιτάξουμε, στην τηλεόραση, στον δρόμο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα παρατηρήσουμε ότι είμαστε βομβαρδισμένοι με διαφημίσεις για οποιοδήποτε από τα χιλιάδες διαφορετικά προϊόντα, συνταγογραφούμενα ή μη, τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση για να αποκαταστήσουμε τη νεανική μας εμφάνιση, να εξαφανίσουμε τις ρυτίδες, να τονίσουμε το δέρμα και να αφαιρέσουμε την κυτταρίτιδα. Αποτελεί γεγονός η χρήση καλλυντικών στο σώμα και το πρόσωπο μας καθημερινά και ο λόγος είναι η αναζήτηση της νεανικής ομορφιάς ή των προτύπων ομορφιάς που προτείνουν κάθε φορά η βιομηχανία μόδας και αισθητικής», ανέφερε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Και συνέχισε πως «Ένα ενδιαφέρον ερώτημα που τίθεται είναι το πώς ακριβώς επιδρά στην ψυχική/συναισθηματική μας υγεία η χρήση καλλυντικών.

  • Επηρεάζει τη διάθεσή μας με το να το να τονώνει την αυτοπεποίθησή μας;
  • Επηρεάζει τη διάθεσή μας με το να κάνει αντιληπτή την αύξηση της ελκυστικότητας;
  • Μπορεί να σηματοδοτήσει επίσης την ερωτική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο φύλων ή ακόμα και τη διαθεσιμότητα;
  • Η μη χρήση τους δηλώνει την παραίτησή μας από την αυτοφροντίδα και τη ζωή;

Στη μελέτη μας, που διενεργείται από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, γίνεται προσπάθεια καταγραφής δεδομένων για την επίδραση της χρήσης των καλλυντικών προϊόντων στην ψυχική υγεία, με ερωτηματολόγιο που διαμορφώσαμε και διανέμεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Το συμπόσιο ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κυρίας Ελίζας Σκουτέλη, φαρμακοποιού ΜΒΑ, ταμία Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Κοσμητολογίας, η οποία και ανέπτυξε το πολύ ενδιαφέρον θέμα της πρότασης του Φαρμακοποιού στις πιο κοινές δερματοπάθειες.

Η κυρία Σκουτέλη επισήμανε πως «Σύμφωνα με τους Φαρμακοποιούς, οι πιο κοινές δερματοπάθειες για τις οποίες τους συμβουλεύονται στον χώρο του φαρμακείου είναι το έκζεμα και η ακμή.

Και στις δύο περιπτώσεις δερματοπαθειών, η καλή φροντίδα του δέρματος με τη χρήση των κατάλληλων καλλυντικών αποτελεί το κλειδί στην αντιμέτωπισή τους. Δεδομένου ότι όλα τα καλλυντικά δεν είναι ίδια, αναφερόμαστε στο πώς επιλέγουμε τα καταλληλότερα καλλυντικά προϊόντα για το έκζεμα και την ακμή βάσει των χαρακτηριστικών τους.

Στην περίπτωση του εκζέματος, οι στόχοι της καλλυντικής αντιμετώπισης είναι κυρίως η αποκατάσταση του δερματικού φραγμού και η ενυδάτωση του δέρματος. Στην ακμή, οι στόχοι της καλλυντικής φροντίδας είναι κυρίως η σμηγματορύθμιση, η κερατόλυση, η αντιβακτηριακή δράση και η ενυδάτωση του δέρματος.

Τέλος, αναφέρουμε ορισμένα από τα πιο αποτελεσματικά συστατικά που περιέχονται στις καλλυντικές φόρμουλες για τις συγκεκριμένες δερματοπάθειες».

Το συμπόσιο αποτέλεσε μια προσπάθεια διερεύνησης, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, του ρόλου των καλλυντικών προϊόντων επικουρικά σε θεραπείες για την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων του δέρματος.

Χρυσοί χορηγοί: Bepanthol, La Roche Posay, Uriage
Χορηγοί: Bioderma, Frezyderm, Intermed, Uni-Pharma

Την τεχνική υποστήριξη του Συμποσίου είχε αναλάβει η εταιρεία GOODNEWS.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300
300x300 copy
300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS