Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

pills2 new

Συνέντευξη Τύπου για τις ελλείψεις φαρμάκων παραχώρησε την Πέμπτη 17 Μαρτίου η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος. Κατά τη διάρκειά της, ο πρόεδρος τη ΟΣΦΕ κ. Βασίλης Μπιρλιράκης, ο αντιπρόεδρος κ. Αναστάσιος Τερζής και ο γενικός γραμματέας κ. Λευτέρης Μαρίνος αναφέρθηκαν εκτενώς στα αίτια των ελλείψεων και παρουσίασαν τις 16 προτάσεις της Ομοσπονδίας για τη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως ανέφεραν, "Οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας το οποίο καθιστά κενό γράμμα το δικαίωμα των ασθενών να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, της επιλογής και προτίμησης τους, οδηγεί σε απώλεια εμπιστοσύνης προς το σύστημα υγείας και την Πολιτεία και διαταράσσει την καθημερινή λειτουργία του συνόλου των εμπλεκομένων στην φαρμακευτική αλυσίδα.  

Οι ελλείψεις φαρμάκων εμφανίζονται σε όλα τα περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης, απασχολούν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και όχι αποκλειστικά τη χώρα μας ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αφορά τόσο φάρμακα σπάνια χρησιμοποιούμενα όσο και φάρμακα πολύ συχνά χρησιμοποιούμενα.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων λοιπόν θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το σύνολο των μερών που συμμετέχουν στην αλυσίδα του φαρμάκου ή όσων επηρεάζουν την λειτουργία της ή επηρεάζονται από αυτήν (ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών, παραγωγών, ΚΑΚ, φαρμακαποθηκών, φαρμακοποιών κοινότητας και νοσοκομείων, συνταγογράφων, άλλων επαγγελματιών υγείας, ασθενών)". 

Οι αιτίες των ελλείψεων

Η γενεσιουργός αιτία των ελλείψεων δεν είναι μία αλλά πολλές και η πλειοψηφία τους πηγάζει, όπως είναι αναμενόμενο, από τους κρίκους της φαρμακευτικής αλυσίδας.