FORUM DELFON

Για τα παραγματικά δεδομένα για το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν στο πάνελ του 7ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς μεταξύ 6 – 9 Απριλίου υπό την Αιγίδα της Α.Ε της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν η Agata Jakoncic πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum, ο Πασχάλης Αποστολίδης Διευθύνων Σύμβουλος της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie, ο Γιώργος Καλαμίτσης γγ της Ένωσης Ασθενών και ο Άγγελος Τσακανίκας αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικής Αξιολόγησης Συστημάτων Τεχνολογίας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο ΕΜΠ. Τη συζήτηση συντόνισε η Βίκυ Καρατζαφέρη, δημοσιογράφος.

Η Agata Jakoncic ανοίγοντας τη συζήτηση, τόνισε πως «το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης αφορά την ψηφιοποίηση. Ή θα υπάρξει ψηφιοποίηση ή δεν θα υπάρχει υγειονομική περίθαλψη. Τα δεδομένα είναι ότι το καύσιμο για ένα μηχάνημα» και συμπλήρωσε «Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα στοιχείων. Υπάρχει καλό ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης. Στο υπουργείο Υγείας, στα νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ υπάρχουν δεδομένα. 11 εκατ. πολίτες και πάνω από 40.000 επαγγελματίες υγείας, 12.000 φαρμακεία. 5,5 εκατ. συνταγές την ημέρα. Τα δεδομένα υπάρχουν, αλλά πως θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν; Το ταμείο ανάκαμψης ενισχύει την ψηφιοποίηση. Για να υπάρξει η ψηφιοποίηση κρίσιμο στοιχείο είναι η διαλειτουργικότητά των δεδομένων. Δεν είναι μόνο αυτά που έχουμε αλλά το μέλλον και οι δυνατότητες που δίνουν».

Ο Πασχάλης Αποστολίδης από την πλευρά του ανέφερε ότι η βιομηχανία μπορεί να δώσει λύσεις μέσω της κλινικής έρευνας. «Αυτή η έρευνα στην Ευρώπη αντιστοιχεί σε 36 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Η Ελλάδα υποεκπροσωπείται σ' αυτό. Προσελκύει λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ. Αν προσελκύαμε 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο θα σήμαινε πάνω από 1 δισ. ανάπτυξη, χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων, την ώρα που παλεύουμε να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας από το εξωτερικό.  Αυτή είναι η βάση και θα πρέπει να ανυπομονούμε για την ανάτπυξη αυτού του πλαισίου», τόνισε ο κ. Αποστολίδης.

Απαντώντας στο ερώτημα που προκύπτει σχετικά με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ο γγ της Ένωσης Ασθενών, Γιώργος Καλαμίτσης, ανέφερε: «Τα προσωπικά δεδομένα δεν είναι εμπόδιο. Είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να δραστηριοποιηθούμε. Όμως μόνο αυτός θα είναι ο τρόπος να νιώσει ο κόσμος ασφαλής για να δώσει πληροφορίες. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, είναι μονόδρομος. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας όπως το κάναμε το '80. Πρέπει να γίνουμε πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί».

Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, Άγγελος Τσακανίκας, τόνισε πως από τη στιγμή που πρόκειται για μια μεταρρύθμιση χωρίς δημοσιονομικό κόστος, χρειάζεται μόνο η βούληση. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Ας μην ανακαλύψουμε τον τροχό, υπάρχουν αυτά τα συστήματα, έχουν λύσει τα προβλήματα. Είναι κρίμα να υπάρχουν τα δεδομένα και να μην χρησιμοποιούνται. Προσπαθούμε όχι μόνο να πείσουμε το κοινό, αλλά να ποσοτικοποιήσουμε. Ενημερώνουμε για τα ποσοστικά στοιχεία, πώς θα επηρεαστεί η οικονομία. Ένα εκατ. ευρώ σ' αυτόν τον τομέα θα αποδόσει θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου. Τα οφέλη μπορούν να διαχυθούν εντός του συστήματος με καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Οι μελέτες δείχνουν ότι τέτοια κέντρα μπορούν να υπάρξουν, αλλά το θέμα αφορά μια μεταρρύθμιση χωρίς δημοσιονομικό κόστος.  Συνήθως λέμε ότι δεν έχουμε τους πόρους. Τώρα τους έχουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης».

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian
300x300 copy
300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS