Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

LYKOURENTZOS

Ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, έδωσε σήμερα εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή «ΝΕΤ στα γεγονότα». Σε ό,τι αφορά στους φαρμακοποιούς ανέφερε ότι «υπάρχει χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φαρμακοποιών, τηρείται με απόλυτη αξιοπιστία απ’ την πλευρά της Πολιτικής Ηγεσίας, πληρώσαμε την 12η Σεπτεμβρίου, έχουμε εξηγήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τέλους του έτους πότε θα καταβάλλουμε τις οφειλές μας στους φαρμακοποιούς και θέλω να παρακαλέσω τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να αντιληφθούν και τις δικές τους ευθύνες απέναντι στους ασθενείς, απέναντι στην ελληνική Πολιτεία και κοινωνία και να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους».

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, για μια ακόμη φορά διασαφήνισε ότι «Δεν υπάρχουν απολύσεις με την πολιτική την οποία ακολουθούμε, στις συνενώσεις κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων. Οι εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν να χάσουν τις θέσεις τους. Αυτό το οποίο κάνουμε, είναι να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες των νοσοκομείων προς όφελος των πολιτών», ενώ επισήμανε ότι «Η ξενοδοχειακή υποδομή στο Νοσοκομείο "Άγιοι Ανάργυροι" είναι άριστη και εκεί θα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερες κλίνες από αυτές οι οποίες υπάρχουν σήμερα στο 7ο Θεραπευτήριο για τις συγκεκριμένες κλινικές».

Αναφορικά με τα κριτήρια των ενοποιήσεων κλινικών και τμημάτων, ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι είναι «πρωτίστως επιστημονικά και δευτερευόντως λειτουργικά», προσθέτοντας ότι «Μπορείτε να μου πείτε πως γίνεται να υπάρχει μια δεύτερη κλινική, της οποιασδήποτε ειδικότητος σ’ ένα νοσοκομείο όπου στην πρώτη υπηρετούν 4-5 γιατροί και στη δεύτερη υπηρετεί ένας ο οποίος συμβαίνει να είναι και Διευθυντής; Ο νέος χάρτης υγείας αξιολογείται από νομό σε νομό, από περιοχή σε περιοχή, δεν υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο δε βλέπει την πραγματικότητα, δεν αφουγκράζεται την κοινωνία, δεν αντιλαμβάνεται τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας».

Για το ζήτημα των οφειλομένων εφημεριών ο κ. υπουργός επανέλαβε ότι έχει υπογράψει την εξόφλησή τους μέχρι την 30η Ιουνίου, από τις 3 Αυγούστου, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν ευθύνες σε άλλες Υπηρεσίες του Κράτους, όχι κατ’ ανάγκην από σκοπιμότητα, διότι γνωρίζω –για παράδειγμα- ότι οι Υπηρεσίες του δημοσιονομικού ελέγχου δε λειτούργησαν τον Αύγουστο μήνα»

Ο κ. Λυκουρέντζος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της υπερσυνταγογράφησης, όπου γνωστοποίησε ότι «Χτες το βράδυ μου ήρθε το εξής στοιχείο στο Υπουργείο: Ιατρός έχει γράψει 120.000 Ευρώ φάρμακα σ’ ένα μήνα, εκ των οποίων το 64% αυτού του κεφαλαίου, αυτού του ποσού, αυτής της δαπάνης, κατευθύνεται σε ένα φαρμακείο. Εδώ λοιπόν προκύπτουν διάφορα ζητήματα. και πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν η χώρα φτάνει να πληρώνει –ακούστε παρακαλώ το νούμερο- 300 εκατ. ευρώ το μήνα για φάρμακο, είναι συγκλονιστική αυτή η δαπάνη».

Για το ζήτημα των προμηθειών στα νοσοκομεία, επισήμανε ότι «καθημερινά, όταν έρχεται σ’ εμένα υπόθεση την οποία πρέπει να παραπέμψω για να εκδικαστεί ταχύτερα από τη Δικαιοσύνη, υπάρχει αυτή η διαδικασία, τις υπογράφω και τις παραπέμπω όλες να εκδικαστούν κατά το δυνατό γρηγορότερα, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η κάθε διαγωνιστική διαδικασία», προσθέτοντας ότι «Χρειάζεται να μειωθεί ο χρόνος μεταξύ των ενστάσεων και της τελικής ανάδειξης του αναδόχου. Γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται και αυτό είναι θέμα νομοθετικής ρύθμισης και απόφασης κυβερνητικής να ιδρύσουμε δικαστήριο στη χώρα του οποίου η αρμοδιότητα θα είναι η εκδίκαση των ενστάσεων των προμηθειών του ελληνικού δημοσίου. Αυτό θα βοηθούσε πάρα πολύ τα πράγματα διότι θα είχαμε ένα συγκεκριμένο δικαστήριο του οποίου τα στελέχη του θα είχαν, οι δικαστές, εξειδικευθεί και σε υποθέσεις προμηθειών, ούτως ώστε να μπορούν να εξετάσουν με ταχύτητα τις προσφυγές, τις ενστάσεις και να μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος μεταξύ μιας ένστασης και της τελικής ανάδειξης του αναδόχου».