Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

28 9 12 is kikladon

Σημαντική η συνεργασία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία της.
"Οπως πριν 3 μήνες είχαμε προβλέψει και είχαμε δηλώσει δημόσια, σε σχετικό συνέδριο, ότι η ανεπάρκεια του κράτους να περιθάλπει ανασφάλιστους πολίτες θα καλυφθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους επιστημονικούς φορείς, με τη δημιουργία κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων που επεκτείνεται πολλαπλασιαστικά μέρα μα την ημέρα σε όλη την Ελλάδα, έτσι, και σήμερα δηλώνουμε την αναγκαιότητα της Κάρτας Υγείας των μαθητών που το κράτος θα μπορούσε ήδη να είχε δημιουργήσει, αλλά θεωρούμε θετική τη συνεργασία του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας, του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και του Υπουργείου Παιδείας, με σχετική υπογραφή συμφώνου συνεργασίας για την κάλυψη των προληπτικών εξετάσεων και της κάρτας υγείας μαθητή που θα τη φέρει ο κάθε μαθητής ή ο γονιός του και θα γνωρίζει τις προληπτικές παρεμβάσεις για την υγεία του παιδιού του μέχρι την ενηλικίωσή του" δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κος Γιώργος Πατούλης ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου από την Ερμούπολη της Σύρου τη δημιουργία Κάρτας Υγείας Μαθητή, στα πλαίσια ομιλίας του στο 3o Πανελλήνιο Συνέδριο για την Πρόληψη των Νοσημάτων και την Προαγωγή της Υγείας.

Η Κάρτα Υγείας του Μαθητή θα περιλαμβάνει την παρακολούθηση της υγείας παιδιών του δημοτικού σχολείου και υλοποιείται στα πλαίσια τη συνεργασίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας και με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας. Εθελοντές γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών θα εξετάζουν με τις Κινητές Μοναδες της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών τους μαθητές και θα καταγράφουν στην ηλεκτρονική κάρτα τα κλινικά σημεία εξέτασης, το βάρος, το ύψος, το εμβολιαστικό στατους, την οπτική και ακουστική οξύτητα, την ορθοπαιδική εκτίμηση, τυχόν προβλήματα υγείας κ.α.

Μετά την εκστρατεία Παιδικού Εμβολιασμού σε 7 δήμους και μητροπόλεις της Αττικής, πρόκειται για μια συνεργασία του Ιατρείου κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με το ΕΔΔΥΠΠΥ για τη διεξαγωγή προληπτικών προγραμμάτων σε μαθητές για τη διασφάλιση της υγείας τους.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι η δημιουργία Κάρτας υγείας για κάθε Μαθητή για την παρακολούθηση της υγείας του. Δρομολογούνται έλεγχοι πρωτογενούς πρόληψης α) για την κατοχύρωση του απαραίτητου βασικού εμβολιασμού μέσα από την καταγραφή της εμβολιαστικής κατάστασης των μαθητών, β) για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας μέσα από την υιοθέτηση υγιεινών προτύπων διατροφής με την υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης μαθητών, καθώς και μέσα από την παρακολούθηση βάρους-ύψους και δείκτη μάζας σώματος του κάθε μικρού μαθητή. Παράλληλα, ξεκινούμε προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη ανακάλυψη προβλημάτων υγείας που θα καταγράφονται μέσα από την εξέταση κυφοσκολίωσης, την ακρόαση των πνευμόνων και της καρδιάς, τη μέτρηση αρτηριακής πίεσης, τη μέτρηση οπτικής οξύτητας, τον έλεγχο στοματικής, υγιεινής κ.α. Τα προγράμματα ελέγχου θα διεξάγονται με την άδεια των αρμόδιων Περιφερειακών Διευθύνσεων, μετά από τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων.»

Όπως τόνισε ο κος Πατούλης, είναι η πρώτη φορά που προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας με εθελοντικό χαρακτήρα προσφοράς και αλληλεγγύης οργανώνονται σε ευρεία κλίμακα στα σχολεία της χώρας, από το ΕΔΔΥΠΠΥ και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής υπό την αιγίδα και τον συντονισμό του Υπουργείου Παιδείας.   
 Κατά την επίσκεψή τους στη Σύρο, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων κο Πανοηλια για τα ζητήματα του χώρου της υγείας στις Κυκλάδες και τα προβλήματα που ανακύπτουν στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμες δομές υγείας της Συρου. Επίσης είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Διοικητή του ΓΝ Σύρου κο Τσιργή για τις υγειονομικές αναγκες του νοσοκομείου και για το μεγάλο συριανό εθελοντικό δίκτυο ιατροκοινωνικής φροντίδας που υλοποιείται με τη συνεργασία της ΙΜ Σύρου, της Καθολικής Εκκλησίας της Σύρου, του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του Ιατρικου Συλλόγου Κυκλάδων, της Κατ΄οίκον Νοσηλείας, του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και πλήθος εθελοντών.

Ταυτόχρονα, σαράντα κιβώτια φάρμακα, βιταμίνες, αναλώσιμα και υγειονομικό υλικό προσφέρθηκαν από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και το νεοσύστατο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για να καλύψουν τις ανάγκες σε φάρμακα ανασφάλιστων, άπορων, άνεργων και οικονομικά εξαθλιωμένων κατοίκων ενώ παράλληλα ένα αρκετά δυσεύρετο στις μέρες μας νοσοκομειακό υλικό σε φάρμακα ενδοφλέβια και αγωγές υψηλού κόστους (π.χ. Ιντερφερόνες) παραδόθηκαν στο ΓΝ Σύρου για τις ανάγκες των νοσηλευομένων.

Μετά από 14 ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, προχωράμε στη στήριξη δευτεροβάθμιων δομών υγείας όπου ζητηθεί η βοήθειά μας.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Ιατρικός Κόσμος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μία γροθιά. Μαζί ξεκινήσαμε. Μαζί προχωράμε. Με στόχο και στόχευση: κανείς ασθενής χωρίς γιατρό και φάρμακα