Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

pills 4

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, κατάλογο με συνολικές περικοπές και εξοικονομήσεις 950 εκατ. ευρώ στον χώρο της Υγείας για το 2013 παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην Τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του Υπουργείου Υγείας που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο κατάλογος περιλαμβάνει:

- 150-200 εκατ. ευρώ, από τη θετική λίστα (τα φάρμακα που συνταγογραφούνται) και για την οποία θα εκδοθεί υπουργική απόφαση μέχρι το τέλος του μηνός.

- 300 εκατ. ευρώ, από το νέο δελτίο τιμών, το οποίο, όπως είπαν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα εκδοθεί πιθανότατα αύριο.

- 100 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων.

- 150 εκατ. ευρώ, από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.

- 200 εκατ. ευρώ, από την αλλαγή του κανονισμού των παροχών του ΕΟΠΥΥ και τον διπλασιασμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων για νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, από 15% σε 30%, καθώς και διπ-λασιασμό της εισφοράς των ασφαλισμένων του ΟΓΑ στον ΕΟΠΥΥ από 12 σε 24 ευρώ το μήνα.

Σημειώνεται ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων με τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική του ονομασία, προκαλεί τριβές μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της τρόικας.

Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου στη συνάντηση που είχε χθεσ η οπλιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με τους επικεφαλής της τρόικας, χωρίς να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.
Η τρόικα επιμένει στη θέση της για συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και να επιλέγει ο φαρμακοποις ποιο σκεύασμα θα χορηγεί, ενώ από την πλευρά της η πολιτική ηγεσια του Υπουργείου Υγείας ανατιτείνει ότι το μέτρο θα δημιουργήσει προβλήματα στις ελληνικές επιχειρήσεις φαρμάκου και αντιπροτείνει η συνταγογράφηση να μπορεί να γίνεται και με βάση την επορική ονομασία του σκευάσματος, προκειμένου αφενός να έχουν δικαίωμα επιλογής οι ασθενείς και αφετέρου να προστατευτούν τα ελληνικά επώνυμα γενόσημα και γενικότερα η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.
Οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίζονται ιδιαίτερα πιεστικοί θεωρώντας ότι το μέτρο θα αποδυναμώσει τη σχέση γιατρών και βιομηχανίας φαρμάκου και νοσηρά φαινόμενα που παρατηρούνται, λόγω αυτής της κατάστασης, και κυρίως επιμένουν ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει σημαντική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που θεωρείται θέμα μείζονος σημασίας για τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.