Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

xeirapsia

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2012 - Ενώνουν τις δυνάμεις τους ο  Ιατρικός  Σύλλογος Αθηνών και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος για τη στήριξη των ανασφάλιστων και αναξιοπαθούντων ασθενών.

Στο πλαίσιο κοινής Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης και ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κ. Φρουζής αναφέρθηκαν στο κοινωνικό έργο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και προσδιόρισαν το κοινό πλαίσιο δράσεων για τη στήριξή του.

Παράλληλα ανακοίνωσαν του νέους ορίζοντες και τις προοπτικές συνεργασίας στην ίδρυση και στη στήριξη των Κοινωνικών Φαρμακείων στους Δήμους όλης της χώρας.

Ο ΙΣΑ ξεκίνησε με το Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ΑΠΟΣΤΟΛΗ, το Φεβρουάριο 2012 τη λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής για την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών.Το Ιατρείο συμπληρώνει εννέα μήνες λειτουργίας με 256 εθελοντές γιατρούς 23 ειδικοτήτων. Στο διάστημα αυτό έχουν γίνει 13.645 ιατρικές επισκέψεις και έχουν εξεταστεί 5.400 ασθενείς.

Από την πρώτη στιγμή, ο ΣΦΕΕ ήταν αρωγός στη στήριξη του Ιατρείου. Συνολικά από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέλη του συγκεντρώθηκαν 9.000 φάρμακα, τα οποία και διοχετεύτηκαν τόσο για τις ανάγκες των ασθενών που επισκέφθηκαν το Ιατρείο όσο και για τις υγειονομικές ανάγκες της άγονης γραμμής.


Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι:

«O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δείχνει μέσα από κάθε δράση του τον επιστημονικό, τον συνδικαλιστικό αλλά και τον κοινωνικό του ρόλο. Μέσα από το ιατρείο κοινωνικής Αποστολής, στους 9 μήνες έχουμε ήδη βοηθήσει 5.400 ανασφάλιστους πολίτες που η αρρώστια τους χτύπησε την πόρτα και αυτοί χτύπησαν τη δική μας πόρτα Αυτή την περίοδο που το κράτος είναι αδύναμο, ο ιδιωτικός τομέας, που εκφράζεται σήμερα μέσω του ΣΦΕΕ και ενώνει όλες τις Φαρμακοβιομηχανίες,  συμπράττει μαζί με το μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, του οποίου οι εθελοντές επιστήμονες έχουν εξετάσει χιλιάδες ασθενείς δωρεάν και τους έχουν δώσει λύση. ΙΣΑ και ΣΦΕΕ ενώνουν λοιπόν τις δυνάμεις τους, βάζοντας κανόνες και αρχές αυτήν την ένωση. Πρώτος κανόνας είναι η διαφύλαξη του φαρμάκου και η χορήγηση του προς τον ανασφάλιστο ασθενή που το έχει ανάγκη, εντελώς δωρεάν και χωρίς να υπάρχει  οποιαδήποτε υπόνοια διακίνησης, κέρδους ή οποιασδήποτε άλλης διακίνησης. Για αυτό το λόγο, στα φάρμακα που συγκεντρώνουμε από τους ίδιους τους πολίτες, βάζουμε ένα διακριτικό ακυρωτικό σημάδι χ με μαύρο μαρκαδόρο πάνω στο κάθε κουπόνι, ώστε αυτά τα κουπόνια να μη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιοδήποτε οικονομικό όφελος. Έτσι, το κάθε ιδιοσκεύασμα έρχεται στα χέρια του ανασφάλιστου ασθενή εντελώς δωρεάν μέσα από την επιστημονική σφραγίδα του ΙΣΑ.

Έχουμε ήδη ανοιχτή συνεργασία του κοινωνικού μας φαρμακείου με το φαρμακείο του ΓΝΑ ΣΩΤΗΡΙΑ και τους διοχετεύουμε όσα φάρμακα διαθέτουμε για ογκολογικούς ασθενείς και κρίνονται απαραίτητα, στα πλαίσια της συνεργασίας που έχει το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής με το νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ για τη δευτεροβάθμια χημειοθεραπευτική αγωγή και νοσηλεία των ανασφάλιστων καρκινοπαθών. Στη σπουδαία αυτή προσπάθεια συγκέντρωσης αυτού του ΥΛΙΚΟΥ ΖΩΗΣ, έχουμε αρωγό τον ΣΦΕΕ, ώστε να μπορούμε πιο συστηματικά να βρίσκουμε και να διαθέτουμε στο μέτρο του εφικτού, τα ογκολογικά φάρμακα και τα απαραίτητα φάρμακα των χρόνιων πασχόντων που απαιτούνται για να διατηρηθούν στη ζωή. Εδώ πραγματικά, κάθε χάπι μπορεί να κοστίζει μία ζωή…και σήμερα είναι κάποιου συνανθρώπου μας, αύριο μπορεί να είναι η δική μας.»


Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ συνεχάρη το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και το Φιλανθρωπικό Οργανισμό "Αποστολή" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τη σημαντική ανθρωπιστική τους πρωτοβουλία. Επεσήμανε ότι στους δύσκολους αυτούς καιρούς, η προσφορά στον άνθρωπο αποτελεί καθήκον και υποχρέωση.

«Η προβληματική πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας», είπε, «βάζει σε δοκιμασία την κοινωνία και οδηγεί τους ανθρώπους στα όρια της εξαθλίωσης. Η προσπάθεια του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, ανταποκρινόμενη στο αίτημα για ανθρωπισμό, μετριάζει τις μελανές πτυχές στην Ελλάδα της κρίσης. Ο ΣΦΕΕ και οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις – μέλη του Vianex, GSK, Novartis και Pfizer απαντήσαμε άμεσα στο κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της "Αποστολής" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τη συνδρομή μας στον παιδικό εμβολιασμό», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, συμπληρώνοντας πως «δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Αντιλαμβανόμαστε έτσι, πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η διασφάλιση της δημόσιας  υγείας - ιδιαίτερα σε μία εποχή κρίσης και ανέχειας.»

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κος Φρουζής υπογράμμισε πως «είναι μία ευκαιρία να διαφυλάξουμε το κράτος Πρόνοιας και ό,τι πολυτιμότερο έχει η χώρα μας: τον κοινωνικό της ιστό.»

Σε αυτό το πλαίσιο, της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ο ΣΦΕΕ στηρίζει έμπρακτα το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής από την ίδρυσή του. Από τον περασμένο Φεβρουάριο - οπότε άρχισε να παρέχει τις υπηρεσίες του - ο Σύνδεσμος έχει συμβάλει στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των 5.400 ανθρώπων που έχουν καταφύγει έως τώρα στο Ιατρείο.

«Είναι εμφανές πως πρέπει να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά στην υπάρχουσα κρατική δομή για την υγεία. Κάθε ανθρώπινη ζωή έχει αξία και κανείς δεν πρέπει να αφήνεται στη μοίρα του», σημείωσε κλείνοντας ο κος Φρουζής.


ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Το 16,4% των ασθενών που επισκέφθηκαν το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής ήταν καρκινοπαθείς (890 ασθενείς από τους 5.400). Μάλιστα στο 40% έγινε η διάγνωση  της νόσου από τους γιατρούς του Ιατρείου.

Από το σύνολο των καρκινοπαθών το 70% χρήζει χειρουργικής επέμβασης, ενώ το 30% πρέπει να παρακολουθεί σε χημειοθεραπευτικά πρωτόκολλα. Από αυτούς που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, οι περισσότεροι είναι προχωρημένου σταδίου.

Σε συνεργασία με το Ογκολογικό Τμήμα της Γ' Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΓΝΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ξεκίνησε με την καθοδήγηση του καθηγητή κου Συρίγου η δευτεροβάθμια στήριξη των ογκολογικών ασθενών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.

Ενώ εντείνεται η συνεργασία με τον ΣΦΕΕ, ώστε να βρίσκονται και να διατίθενται τα ογκολογικά φάρμακα που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς.


ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Από τα 1.620 άτομα που εμβολιάστηκαν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής τα 1.592 (98%) ήταν βρέφη, παιδιά και έφηβοι που εκτελούν το πρόγραμμα του βασικού εμβολιασμού. Έχουν ήδη γίνει 2.327 εμβολιασμοί, αλλά οι ανάγκες που προέκυψαν από την καταγραφή των εμβολιαστικών ελλείψεων στα παιδιά ξεπερνούν τα 10.000 εμβόλια.

Παράλληλα υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για  προληπτικά προγράμματα και εκστρατείες εμβολιασμού σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα.


Εκστρατεία στην Αττική

Η εκστρατεία παιδικού εμβολιασμού πραγματοποιείται σε πέντε σημεία της Αθήνας - στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στα τέσσερα παραρτήματά του στους Δήμους Ίλιου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης και Ηρακλείου. Καταγράφονται τα εμβόλια που χρειάζεται κάθε ανασφάλιστο παιδί από εθελοντές παιδιάτρους που στελεχώνουν τους εμβολιαστικούς σταθμούς.

Όπως προέκυψε:

• το 64% των παιδιών είναι αλλοδαπά και το 36% είναι ελληνικής καταγωγής

• 28 παιδιά (8.8.%) δεν είχαν καθόλου βιβλιάρια και κατά πάσα πιθανότητα δεν είχαν εμβολιαστεί ποτέ

• το 97% των παιδιών χρωστούν 3 εμβόλια ή και παραπάνω

• 3 στα 10 παιδιά πρέπει να επαναλάβουν τον εμβολιασμό τους

• σε 42 παιδιά εκδόθηκαν βιβλιάρια υγείας του παιδιού


Εκστρατεία στα νησιά

Στις ακριτικές περιοχές της άγονης νησιωτικής γραμμής, (Θηρασιά, Ψαρά, Οινούσσες, βόρεια Χίο και Σαντορίνη) το 80% των παιδιών που εμβολιάστηκαν ήταν ελληνικής καταγωγής.

Εμβολιάστηκαν 30 παιδιά σε Ψαρά και Οινούσσες ενώ καταγράφηκαν οι εμβολιαστικές ανάγκες σε Θηρασιά και στους ανασφάλιστους της Σαντoρίνης. Προγραμματίζεται ο εμβολιασμός 52 παιδιών σε αυτές τις περιοχές.

Η εκστρατεία πραγματοποιείται με τη στήριξη του ΣΦΕΕ και υλοποιείται από αρχές Σεπτέμβρη για την εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού οικογενειών ανασφάλιστων, μακροχρόνια ανέργων και παιδιών χωρίς ιατρική παρακολούθηση.