xapia 1 

Η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση των Ελλήνων από την κατρακύλα των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν τα δημόσια νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ, κυρίως σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική περίθαλψη, αποτυπώνεται σαφώς στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 1000 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, από όλη την Ελλάδα, την περίοδο 17 - 21 Οκτωβρίου 2012. (Πηγή: ygeia360.gr/2.11.2012, της Νίνας Κομνηνού)


Εντυπωσιακό ωστόσο είναι το γεγονός ότι αποδέκτες αυτής της δυσαρέσκειας δεν είναι οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί, αφού σε ποσοστό 78% και 60% αντίστοιχα, οι πολίτες δηλώνουν την ικανοποίησή τους από τις υπηρεσίες των λειτουργών της υγείας. Μάλιστα, το 68% τάσσεται υπέρ των αιτημάτων και των κινητοποιήσεων τους.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας είναι τα εξής:

Το 74% απάντησε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την ποιότητα υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το 23%.
Σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των πολιτών από τις υπηρεσίες υγείας ανά φορέα, το 78% εκφράζει την ικανοποίησή του από τις υπηρεσίες των φαρμακοποιών και το 60% από τις υπηρεσίες των γιατρών.
Η κατρακύλα του επιπέδου των δημόσιων υπηρεσιών υγείας αποτυπώνεται περίτρανα στην έρευνα, καθώς το 63% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ το αντίστοιχο ποσόστό για τα ασφαλιστικά Ταμεία ανεβαίνει στο 77%.
Οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 50% ότι ο περιορισμός των δαπανών στην υγεία αφορά στη μείωση του όγκου και της ποιότητας υπηρεσιών και το 36% στη μείωση της σπατάλης.
Στην ερώτηση «Μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ πως είναι η κατάσταση για τους ασφαλισμένους», το 50% απάντησε χειρότερα, το 18% ότι έχει παραμείνει ίδια και μόνο 11% καλύτερα.
Επίσης, στο ερώτημα «Διακηρυγμένος στόχος της δημιουργίας του ΕΟΠΥ ήταν καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερες τιμές. Πιστεύετε ότι μέχρι τώρα έχει πετύχει το στόχο του;», το 68% απάντησε «όχι», και «ναι» το 11%.

Σωστές οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παρά την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων από τις κινητοποιήσεις των λειτουργών της υγείας, σε ποσοστό 68% οι πολίτες θεωρούν ότι είναι σωστές οι κινητοποιήσεις των γιατρών και των φαρμακοποιών, ενώ το 22% απάντησε ότι είναι λάθος. Επίσης, το 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι συμφωνεί στη δυνατότητα συμψηφισμού χρεών με το Δημόσιο, βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών και των γιατρών.
Σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, το 37% απάντησε ότι επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης, το 17% ότι δεν την επηρεάζει και το 11% έχει θετική γνώμη.

Τα γενόσημα φάρμακα
Σχεδόν το 64% πιστεύει ότι η χρήση ανώνυμων γενόσημων φαρμάκων εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών και το 56% πιστεύει ότι ο γιατρός πρέπει να συνταγογραφεί επώνυμο φάρμακο. Το 21% πιστεύει ότι πρέπει να συνταγογραφείται η δραστική ουσία και να χορηγείται το φθηνότερο φάρμακο.

Τα ελληνικά επώνυμα φάρμακα
Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό, πάνω από 80%, των πολιτών που εμπιστεύονται τα επώνυμα ελληνικά φάρμακα.
Τέλος στην ερώτηση αν «Πιστεύετε ότι πίσω από την απαίτηση της Τρόικας για υποχρεωτική αναγραφή μόνο της δραστικής ουσίας στις συνταγές υπάρχουν θεραπευτικοί λόγοι ή προσπάθεια προώθησης μεγάλων ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων;» το 72% πιστεύει ότι το μέτρο της συνταγογράφησης της δραστικής εξυπηρετεί μεγάλα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Για να δείτε την έρευνα, πατήστε εδώ.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS