Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

xapia 7

Μία λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης στον χώρο των φαρμάκων προσπαθούν να επιτύχουν οι φαρμακοβιομηχανίες σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, θέτοντας στο επίκεντρο τον καθορισμό του ανώτατου ορίου στις πωλήσεις φαρμάκων.
Οι διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες επιχειρούν συμβιβασμό με την ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με το τελικό κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στο χώρο του φαρμάκου, η οποία απειλεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη διάθεση φαρμάκων σε ασθενείς όσο και τα κέρδη των κατασκευαστών. (Πηγή: farmakopoioi.blogspot.com, από www.dw.de)
Η πρόταση περιλαμβάνεται σε επιστολή την οποία απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών της Ελλάδος.
Η πρόταση αναφέρεται στην εφαρμογή ενός ανωτάτου ορίου, στη φαρμακευτική δαπάνη, έως 2.88 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα εξοφλήσει τα χρέη της προς τον κλάδο και δεν θα επιτρέψει στο μέλλον την συσσώρευση παρόμοιων χρεών.
Η κίνηση, σύμφωνα με αναλυτές, κρίθηκε αναγκαία, λόγω της εξαιρετικής ανησυχίας των φαρμακοβιομηχάνων, μετά την ασυνήθιστη για τα διεθνή δεδομένα απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, τον Οκτώβριο, να αναστείλει όλες τις εξαγωγές φαρμάκων από τη χώρα στην προσπάθεια της να προλάβει τυχόν ελλείψεις στην εσωτερική αγορά.
Μιλώντας στο Reuters, ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας (EFPIA), Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ, υπογράμμισε ότι ''η προσφορά προς την Ελλάδα καταδεικνύει ένα νέο είδος ρεαλισμού των μεγάλων κατασκευαστών φαρμάκου απέναντι στην πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί Ευρώπη. Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι ότι όχι απλώς επηρεάζονται αρνητικά τα κέρδη αλλά αντίθετα συσσωρεύονται χρέη των κυβερνήσεων προς τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας''.
«Το να θέσουμε λοιπόν ένα ανώτατο όριο στις πωλήσεις φαρμάκων,δεν είναι κάτι που μας αρέσει πόσο μάλλον μας συμφέρει. Δεν θα το κάναμε ποτέ στο παρελθόν, στις έκτακτες, όμως, συνθήκες που βιώνουμε, απαιτούνται υποχωρήσεις ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπέρκστρομ. Ανάλογος συμβιβασμός έχει επιτευχθεί και στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.