IMG 0179

Πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Τετάρτης 19 Ιουνίου 2019, στα γραφεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ομιλία του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού προς τους φαρμακοποιούς. Την εκδήλωση οργάνωσαν φαρμακοποιοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρευρέθηκαν μέλη της διοίκησης του ΠΦΣ και της ΟΣΦΕ, καθώς και πρόεδροι Φαρμακευτικών Συλλόγων. Τον υπουργό καλωσόρισε ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Σεραφείμ Ζήκας, ο οποίος ανέφερε ότι υπήρξε μια καλή και παραγωγική συνεργασία μαζί του και ότι προωθήθηκαν σημαντικά θεσμικά ζητήματα, που αφορούν τη φαρμακευτική περίθαλψη και τα φαρμακεία.

Στην ομιλία του, ο υπουργός ανέφερε ότι το διακύβευμα στον χώρο της υγείας, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η αποτροπή της πλήρους κατεδάφισης του συστήματος υγείας και του αποκλεισμού από αυτό των 2,5 τότε εκατομμυρίων ανασφάλιστων. Με αυτό τον γνώμονα, σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον λόγω των μνημονιακών πιέσεων, επιτεύχθηκε η πρόσβαση όλων των πολιτών στις δομές υγείας και στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα και τα φαρμακεία, ο υπουργός ανέφερε ότι η θέση του ήταν εξαρχής υπέρ της στήριξης του δικτύου των φαρμακείων, ως τμήμα της αλυσίδας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με σημαίνοντα κοινωνικό ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόστηκαν κρίσιμες θεσμικές ρυθμίσεις, που προστάτευσαν τον χαρακτήρα του φαρμακείου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες απειλές. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον νόμο για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, που απέτρεψε την εισβολή ιδιωτών, τη ρύθμιση για τα ΜΗΣΥΦΑ, με τη θεσμοθέτηση των ΓΕΔΙΦΑ και τελικό αποτέλεσμα την παραμονή τους στα φαρμακεία και, τέλος, την ψήφιση του κανονισμού για το ωράριο, που έθεσε τέλος σε μια περίοδο μη κανονικότητας στη λειτουργία των φαρμακείων.

Επιπλέον, αναγνωρίζοντας τη θέση του φαρμακοποιού, επισήμανε ότι κατοχυρώθηκε θεσμικά ο ρόλος του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ, με την απόφαση για τη δυνατότητα διενέργειας των εποχιακών αντιγριπικών εμβολιασμών στα φαρμακεία, θεσμοθετήθηκε κάτι που έτσι κι αλλιώς συνέβαινε, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν. Σε απάντηση ερωτημάτων και προτάσεων που υποβλήθηκαν, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμα πολλές στρεβλώσεις,  αδικίες και υποχρηματοδότηση στο σύστημα, που μπορούν να αντιμετωπιστούν σταδιακά, μετά την ιστορική απαλλαγή από τα μνημόνια, με κλιμακωτή χαλάρωση και στοχευμένα μέτρα.

Επιτέθηκε δε σε όσους λαϊκίζουν, εξαγγέλλοντας άμεσα και μειώσεις φόρων και παροχές. "Δεν βγαίνει αυτή η εξίσωση", είπε χαρακτηριστικά. Έκλεισε λέγοντας ότι και στην υγεία, η επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να επιτύχει το μείζον με το να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας και να επιτραπεί η αξιοπρεπής πρόσβαση σε αυτό όλων των πολιτών.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian
300x300 copy
300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr