photo 5cnew

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, στο υπ' αριθμόν 2972/17.7.2019 έγγραφό του, "Μετά από σημερινή συνάντηση κλιμακίου του Π.Φ.Σ. με στελέχη της ΗΔΙΚΑ σας ενημερώνουμε τα κάτωθι που αφορούν στην εφαρμογή του νέου νόμου περί συνταγογράφησης Ναρκωτικών:

1) Όσες συνταγές  εκδίδονται με την αναγραφή της νέας ένδειξης «Ειδική συνταγή ναρκωτικών» εκτελούνται ως εξής: 

α) Δεν απαιτούν συνοδευτικά έγγραφα π.χ. (μονόγραμμη – δίγραμμη), οι οποίες με τον 4600/2019 καταργήθηκαν.

β)  Εκτυπώνουμε αντίγραφο της συνταγής το οποίο φυλάσσουμε επί τριετία από την καταχώρηση της, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

γ) Εάν πρόκειται για φάρμακα που απαιτούσαν δίγραμμη θεωρημένη από Νομαρχία τότε καταχωρούμε αυτά τα φάρμακα στο Ειδικό Βιβλίο Ναρκωτικών, κατά τα γνωστά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για παράδειγμα, στα κωδεινούχα για τα οποία άλλαζε ο τύπος συνταγής ανάλογα την  συνολική περιεκτικότητα ανά συνταγή – μέχρι 200 mg απλή ιατρική συνταγή,  άνω τωv 400 mg δίγραμμη θεωρημένη – θα πρέπει ο εκτελών φαρμακοποιός να καταχωρήσει την συνταγή στο Ειδικό Βιβλίο Ναρκωτικών, όπου απαιτείται.

δ) Εκτελούνται κανονικά ανεξαρτήτως εάν συμπεριλαμβάνουν τυχόν άλλα φάρμακα πλην Ναρκωτικών.

ε) Ο νέος τύπος Ειδικής  Συνταγής Ναρκωτικών περιλαμβάνει όλους τους γνωστούς πίνακες Ναρκωτικών Ουσιών.

στ) Υπάρχουν Ναρκωτικά σκευάσματα της Αρνητικής Λίστας. Αυτά θα εκδίδονται και θα εκτελούνται  με 100% συμμετοχή. Θα αναφέρουν επάνω το ταμείο του Ασφαλισμένου (π.χ. ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κ.λ.π.) 

ΑΛΛΑ θα αποθηκεύονται στα προγράμματά μας ως ελεύθερη πώληση (χωρίς Ταμείο).

2) Όσες συνταγές έχουν εκδοθεί με τον παλιό τρόπο και αναγράφουν στο κάτω μέρος «Απαιτούνται συνοδευτικά έγγραφα», είτε πρόκειται για συνταγές που έχουν εκδοθεί πρίν την εφαρμογή του νέου συστήματος, είτε πρόκειται για επαναλαμβανόμενες αυτές θα εκτελούνται  φυλάσσοντας  την συνοδευτική κόκκινη συνταγή κατά τα γνωστά. 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

- Σύντομα θα αποτυπώνεται πάνω στην εκτέλεση  η ταξινόμηση των ναρκωτικών που περιλαμβάνονται σε κάθε συνταγή (π.χ. Πίνακας Β,Γ,ΓΣ,Δ), αφού πρέπει κάθε συνταγή να περιέχει σκευάσματα ΜΟΝΟ του ιδίου πίνακα. Έτσι οι φαρμακοποιοί θα ταξινομούν πιο εύκολα τις  φυλασσόμενες συνταγές τους.

- Από την συνάντηση με την ΗΔΙΚΑ διευκρινίστηκε ότι δεν έχει προβλεφθεί η ειδική συνταγή ναρκωτικών για:

α) Ελεύθερη πώληση εκτός Ταμείου.

β) Ταμείων εκτός ΗΔΙΚΑ (π.χ. Στρατός, Εθνική)

γ) Πολίτες εκτός Ε.Ε. που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΕΚΑΑ.

- Καταργήθηκαν οι αποφάσεις Νομαρχίας.

- Οι κτηνίατροι συνταγογραφούν ναρκωτικά στο ΑΜΚΑ του ιδιοκτήτη του ζώου. Σας ενημερώνουμε ότι η εφαρμογή του Νέου Νόμου παρουσιάζει πολλά ζητήματα, για τα οποία θα σας ενημερώσουμε μετά από άμεση συνάντηση που ζητήσαμε με το Υπουργείο Υγείας".

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr