IDEEAF PFS EKPAIDEYTIKO PROGRAM 19 FINAL 01

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και το ΙΔΕΕΑΦ διοργανώνουν συνεχιζόμενο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με κεντρικό θέμα «Εργαστήριο Φαρμακείου» για τους φαρμακοποιούς τοπικά, ανά γεωγραφική περιφέρεια, σε συνεργασία με τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους.  Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος αφορά σεμινάρια Εργαστηρίου με θέμα: «Υποδειγματική Παρασκευή Γαληνικών Σκευασμάτων - Διασφάλιση Ποιότητας στο εργαστήριο του Φαρμακείου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία» και επόμενος «σταθμός» του είναι η Τρίπολη, όπου θα διεξαχθούν δύο σεμινάρια για τους φαρμακοποιούς-μέλη των Φ.Σ. Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Νοεμβρίου 2019, στο Δημόσιο ΙΕΚ Τρίπολης.

Τα σεμινάρια υλοποιούνται με την επιστημονική ευθύνη του Επ. Καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, κ. Παρασκευά Δάλλα και της Επ. Καθηγήτριας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κας Σοφίας Χατζηαντωνίου, και μοριοδοτούνται με 14 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης φαρμακοποιών από το ΙΔΕΕΑΦ. Κάθε σεμινάριο έχει διάρκεια 8 ωρών (2 ώρες θεωρία και 6 ώρες πρακτική).

Πιο συγκεκριμένα:

Στο θεωρητικό μέρος δίνεται έμφαση στην έννοια της «Διασφάλισης ποιότητας γαληνικών σκευασμάτων» που προτείνει το ψήφισμα των υπουργών του Συμβούλιου της Ευρώπης CM/ResAP(2011)1 και CM/ResAP(2016)1 και επιβάλει η Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία (Ph. Eur.) από το 2014. Όλα τα γαληνικά σκευάσματα παρασκευάζονται και χορηγούνται στους ασθενείς χωρίς να έχουν πάρει έγκριση ή άδεια κυκλοφορίας (unlicensed medicines) από τον ΕΟΦ σε αντίθεση με τα εμπορικά διαθέσιμα ιδιοσκευάσματα. Το γεγονός αυτό επιβάλλει στον γιατρό να κάνει μια εκτίμηση του κινδύνου που προέρχεται από τη συνταγογράφηση ενός μη εγκεκριμένου από τον ΕΟΦ γαληνικού σκευάσματος και στον φαρμακοποιό να κάνει μια κατάλληλη αξιολόγηση του κινδύνου (Risk assessment) που προέρχεται από τις κρίσιμες παραμέτρους της ποιότητας του γαληνικού σκευάσματος (όπως ποιότητα δραστικής ουσίας, εκδόχων, περιέκτη, μεθόδου παρασκευής, σταθερότητα προϊόντος και προσδιορισμός ημερομηνίας χρήσης).

Κυρίαρχος στόχος των ανωτέρω είναι η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΓΑΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ δηλαδή η ΑΣΦΑΛΕΙΑ και η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ τους.

Στο πρακτικό μέρος οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο περνούν από τη θεωρία στην πράξη. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες των δύο ατόμων και η κάθε ομάδα παρασκευάζει βάσει ετοίμων γραπτών τυποποιημένων διαδικασιών τα παρακάτω γαληνικά σκευάσματα: ρινική αλοιφή, κρέμα υδροκινόνης, διάλυμα αλωπεκίας μινοξιδίλης, πόσιμο παιδιατρικό εναιώρημα προπανολόλης και καψάκια κυστίνης.

Με τη βοήθεια κατάλληλου λογισμικού θα δημιουργηθεί σύστημα διασφάλισης ποιότητας κατάλληλο για το εργαστήριο φαρμακείου.

Θα δημιουργηθεί αρχείο παραγωγών, γραπτές τυποποιημένες διαδικασίες, κατάλληλες ετικέτες με τις αναγκαίες οδηγίες, και θα αρχειοθετηθούν οι τυποποιημένες διαδικασίες όλων των συμμετεχόντων εξασφαλίζοντας την ιχνηλασιμότητα για όλα τα γαληνικά σκευάσματα που θα παρασκευαστούν κατά την διάρκεια του σεμιναρίου.

Χορηγοί των σεμιναρίων στην Τρίπολη είναι οι εταιρείες ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ και  FAGRON.

Για την υλοποίηση του συνολικού προγράμματος έχει δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της ιστοσελίδας του ΙΔΕΕΑΦ (www.ideeaf.gr/ergastirio), στην οποία θα βρείτε όλες τις πληροφορίες, καθώς και το αναλυτικό περιεχόμενο του σεμιναρίου.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
300x300 copy
300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr