Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονική ενημέρωση

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ online

Μια μικροσκοπική κάψουλα μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για τον καρκίνο του εγκεφάλου, καθώς είναι σε θέση να διαπεράσει ένα φυσικό «εμπόδιο» που προστατεύει τον εγκέφαλο από επιθέσεις.

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός αποτελεί ένα σύστημα άμυνας σχεδιασμένο να προστατεύει τον ευαίσθητο εγκέφαλό μας από μεγάλου μεγέθους, πιθανώς τοξικά, μόρια που υπάρχουν στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν ωστόσο κάποιος πάσχει από καρκίνο του εγκεφάλου, ο κατά τα άλλα σημαντικός για την υγεία του οργανισμού αιματοεγκεφαλικός φραγμός προστατεύει τα καρκινικά κύτταρα από τα φάρμακα, τα οποία δεν μπορούν να τον διαπεράσουν ώστε να εξολοθρεύσουν τον καρκίνο.

Ερευνητές του Κέντρου Μοριακής Ιατρικής Μax Delbruck στη Γερμανία ανακάλυψαν τώρα έναν τρόπο ώστε να διαπερνούν τα φάρμακα για τον καρκίνο του εγκεφάλου αυτόν τον φραγμό. Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες βρήκαν ένα μόριο το οποίο έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί υποδοχείς του φραγμού που επιτρέπουν την είσοδο στον εγκέφαλο. Δημιούργησαν μια «νανοκάψουλα» η οποία λειτουργεί ως "δούρειος ίππος" που μεταφέρει το φάρμακο μιτοξαντρόνη στον εγκέφαλο, έχοντας προσδεδεμένο επάνω της το συγκεκριμένο μόριο.

Η «πονηρή» αυτή τακτική φάνηκε να είναι αποτελεσματική, τουλάχιστον σε ποντίκια, στον εγκέφαλο των οποίων είχαν εμφυτευθεί όγκοι του μαστού. Σε σύγκριση με πειραματόζωα που δεν έλαβαν την πρωτοποριακή θεραπεία, όσα έλαβαν τη νανοκάψουλα με τη μιτοξαντρόνη εμφάνισαν μείωση των όγκων κατά 73%. Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι η θεραπεία με όχημα τη νανοκάψουλα ήταν 28% πιο αποτελεσματική από την απλή χορήγηση μιτοξαντρόνης.

Η νανοθεραπεία δεν φάνηκε επίσης να συνδέεται με τις παρενέργειες που εμφανίζονται μετά την απλή χορήγηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Στα ποντίκια που έλαβαν συμβατική θεραπεία παρουσιάστηκαν απώλεια βάρους, αφυδάτωση και στομαχικές διαταραχές, συμπτώματα που δεν εμφανίστηκαν στην ομάδα της νανοκάψουλας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η νέα προσέγγιση θα μπορούσε μελλοντικά να αποδειχθεί πολύτιμη για τη θεραπεία όχι μόνο του καρκίνου του εγκεφάλου αλλά και άλλων ασθενειών που «πλήττουν» τον εγκέφαλο, όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και η νόσος Χάντιγκτον.