Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονική ενημέρωση

CRC 900X600

Αβεβαιότητα και απογοήτευση επικρατεί στη φαρμακευτική αγορά μετά τα μέτρα, που έλαβε η κυβέρνηση για την αποζημίωση των νέων, καινοτόμων φαρμάκων. Παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν την αγωνία τους για τις συνέπειες, που αυτά θα έχουν αφενός στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις νέες θεραπείες και αφετέρου στην απασχόληση στον κλάδο και τις επενδύσεις σε τομείς, όπως οι κλινικές μελέτες.

Με στόχο να αναδείξει για μία ακόμη φορά τα οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την εθνική οικονομία μαζί με λύσεις και προτάσεις για να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα εμπόδια στην υλοποίηση κλινικών μελετών στη χώρα μας, πραγματοποιείται για 6η συνεχή χρονιά το Clinical Research Conference (http://clinical.ethosevents.eu). Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.

Οργανωτές του συνεδρίου είναι η EthosEvents, το portal πολιτικής υγείας και φαρμάκου www.virus.com.gr και το περιοδικό Pharma & Health Business (www.phb.com.gr).

Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι της Πολιτείας και των αρμοδίων οργανισμών (ΕΟΦ, ΥΠΕ, νοσοκομεία), συλλόγων ασθενών και ιατρικών φορέων, καθώς και στελέχη ελληνικών και διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών, που διεξάγουν κλινικές μελέτες.

Παρά τις εξαγγελίες, η Ελλάδα παραμένει ουραγός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στις κλινικές μελέτες, ενώ στην Ευρώπη κάθε χρόνο επενδύονται περισσότερα από 30 δις ευρώ, η χώρα μας μετά βίας απορροφά 80 εκατ. – ποσό το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι τριπλάσιο!

Πολλές διεθνείς μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι υπάρχουν μεγάλα, δυνητικά οφέλη από την ανάπτυξη των κλινικών μελετών στα νοσοκομεία. Τα οφέλη αυτά αφορούν:

• Πρόσθετα έσοδα. Το νοσοκομείο λαμβάνει ποσοστό 15-20% επί του συνολικού προϋπολογισμού μίας κλινικής μελέτης.

• Στην αναβάθμιση της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας. Αρκετές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι στα νοσοκομειακά κέντρα, που διεξάγονται κλινικές μελέτες, καταγράφονται καλύτερα αποτελέσματα στην έκβαση των ασθενών.

• Πρόσβαση των ασθενών σε νέες, καινοτόμες θεραπείες. Χάρη στη διεξαγωγή των κλινικών μελετών, ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ανίατες νόσους, αποκτούν πρόσβαση σε νέες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Τα τελευταία χρόνια, η Πολιτεία δείχνει επιτέλους να έχει αντιληφθεί πώς η προώθηση της κλινικής έρευνας στη χώρα μπορεί να αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ασθενείς, για το σύστημα υγείας και την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στο να ανακοπεί το κύμα φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια αύξηση 100 εκατ. ευρώ σε κλινικές μελέτες σημαίνει 220 εκατ. ευρώ για την ελληνική οικονομία και 4.300 θέσεις εργασίας Ελλήνων επιστημόνων (σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ).

Παρά το γεγονός ότι σε θεσμικό επίπεδο, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, στην πράξη εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά γραφειοκρατικά εμπόδια και διοικητικές στρεβλώσεις. Ακόμη, ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη διενέργεια κλινικών μελετών τον ΕΟΠΥΥ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο επενδύονται περίπου 130 δις δολάρια στην Έρευνα και Ανάπτυξη από τις διεθνείς, βιοφαρμακευτικές εταιρείες και από αυτά περίπου 70 δις δολ. αφορούν στην κλινική έρευνα. Αυτά αφορούν ετησίως περίπου 10.000 τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, ενώ ο συνολικός αριθμός των μελετών, που βρίσκονται σε εξέλιξη εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 350.000.

Το Μάιο του 2014 δημοσιεύτηκε ένας νέος Κανονισμός για τις κλινικές μελέτες, ο οποίος αναμένεται να εφαρμοστεί το 2018. Σκοπός του είναι η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της φαρμακευτικής έρευνας με τη διεξαγωγή των κλινικών δοκιμών στην Ε.Ε.

Για αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου http://www.clinical.ethosevents.eu/ καθώς επίσης και τα social κανάλια Facebook, LinkedIn, Τwitter και YouTube.