Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονική ενημέρωση

Από τον κ. Ηλία Φελέκη, Χειρουργό Οφθαλμίατρο

Δεδομένης της έξαρσης του κορωνοϊού, τόσο η τηλεκπαίδευση, όσο και η τηλεργασία, έγιναν απαραίτητες στη ζωή των ανθρώπων, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Ωστόσο, η μεγάλη έκθεση στην οθόνη του υπολογιστή, του κινητού, του tablet ή οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη κόπωση στα μάτια μας. Αυτό συμβαίνει, καθώς η χρήση της οθόνης μειώνει σημαντικά τη συχνότητα με την οποία «ανοιγοκλείνoυμε» τα μάτια μας, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή τους λίπανση και την αίσθηση ξηρότητας.

Έρευνες έδειξαν  ότι το 59% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν συστηματικά υπολογιστές και ψηφιακές συσκευές εμφανίζουν συμπτώματα «ψηφιακής κούρασης» των ματιών.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν περιλαμβάνουν: το πόσο κοντά είμαστε στην οθόνη, τη συχνότητα και τη διάρκεια χρήσης ψηφιακών συσκευών και τον βαθμό έκθεσης στο μπλε φως, που εκπέμπεται από τις οθόνες.

Το 65% των παιδιών και των εφήβων περνούν δύο ή περισσότερες ώρες την ημέρα μπροστά από μία ψηφιακή συσκευή, παρά το γεγονός ότι το 77% των γονέων αναφέρει ότι είναι από αρκετά έως πολύ ανήσυχοι, για τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών συσκευών στα μάτια των παιδιών.

Ο πονοκέφαλος, τα πρησμένα και κόκκινα μάτια ή τα υγρά και ξηρά ματιά, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η θολή ή ακόμη και διπλή όραση και η αυξημένη ευαισθησία στο φως είναι μερικά από συχνότερα συμπτώματα.

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών δεν πρέπει να θεωρείται ένα αναγκαίο κακό της τεχνολογίας. Υπάρχουν λύσεις για να περιοριστεί αυτό το νέο φαινόμενο. Η μείωση του χρόνου έκθεσης σε οθόνες, όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι μία προφανής λύση.

Υπάρχουν όμως και άλλες καθημερινές συνήθειες, για να προστατεύσετε την υγεία των ματιών σας.

Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας, σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν.