Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονική ενημέρωση

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ online

ΛΟΝΔΙΝΟ: Oρισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να αποφύγουν το να είναι απαισιόδοξοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δείχνει ότι η ποσότητα ενός χημικού του εγκεφάλου επιδρά σημαντικά στο πώς βλέπουμε τον κόσμο.


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι τα επίπεδα ενός μορίου που ονομάζεται νευροπεπτίδιο Υ (ΝΡΥ) συνδέονται άμεσα με το εάν βλέπουμε το... ποτήρι της ζωής μισοάδειο ή μισογεμάτο. Τα άτομα που διαθέτουν χαμηλότερες ποσότητες του συγκεκριμένου χημικού στον εγκέφαλο είναι πολύ πιο αρνητικά και αντεπεξέρχονται δυσκολότερα σε στρεσογόνες καταστάσεις. Παράλληλα φαίνεται να είναι πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη, σημειώνουν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Αrchives of General Ρsychiatry».

Οι επιστήμονες από το Μίσιγκαν πιστεύουν ότι η ποσότητα του ΝΡΥ στον εγκέφαλο είναι γενετικώς προγραμματισμένη και εκτιμούν ότι η νέα ανακάλυψή τους θα μπορέσει να οδηγήσει σε πρώιμη διάγνωση και πρόληψη των ψυχικών νόσων. Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fΜRΙ) και κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα εθελοντών, καθώς εκείνοι κοιτούσαν κάρτες είτε με λέξεις που είχαν ουδέτερη έννοια (όπως «υλικό»), είτε με αρνητικώς φορτισμένες λέξεις (όπως «δολοφόνος»), είτε με θετικώς φορτισμένες λέξεις (όπως «ελπιδοφόρος»).

Όπως προέκυψε από το πείραμα, στην εικόνα των αρνητικών λέξεων τα άτομα με χαμηλά επίπεδα ΝΡΥ εμφάνισαν έντονη διέγερση του προμετωπιαίου φλοιού ο οποίος εμπλέκεται στην επεξεργασία των συναισθημάτων. Αντιθέτως όσα άτομα είχαν υψηλά επίπεδα ΝΡΥ παρουσίασαν πολύ μικρότερη δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.

Στο πλαίσιο δεύτερου πειράματος, οι επιστήμονες υπέβαλαν τους εθελοντές σε μια στρεσογόνο εμπειρία. Ενέχυσαν στους μυς του σαγονιού τους ένα αλατούχο διάλυμα το οποίο προκαλεί ήπιο πόνο για περίπου 20 λεπτά, όχι όμως και κάποια μόνιμη βλάβη. Σύμφωνα με τα ευρήματα τα άτομα με χαμηλά επίπεδα ΝΡΥ είχαν πιο αρνητική συμπεριφορά τόσο όταν ανέμεναν τον πόνο όσο και μετά την επώδυνη εμπειρία.

Τέλος, οι επιστήμονες συνέκριναν τα επίπεδα του ΝΡΥ με την εμφάνιση μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και είδαν ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα του χημικού αντιμετώπιζαν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μπράιαν Μίκι «ελπίζουμε ότι τα νέα ευρήματα θα μας καθοδηγήσουν στο να εντοπίσουμε τρόπους εκτίμησης του κινδύνου που διατρέχει το κάθε άτομο να εμφανίσει κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές».