Εκτύπωση
Κατηγορία: Συνεχιζόμενη εκπαίδευση

Δελτίο Τύπου, 20 Νοεμβρίου 2013: Η Ελληνική Εταιρία Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κλινικών Εμβρυολόγων, διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο ξενοδοχείο Hilton στις 22-24 Νοεμβρίου 2013 με τίτλο: "ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ".


«Η εμπειρία μας στην εξωσωματική γονιμοποίηση μας δείχνει πως πρέπει πλέον να στραφούμε στην εξατομικευμένη θεραπεία. Επιπλέον, οι εξελίξεις της βιοτεχνολογίας μας βοηθούν να κατανοήσουμε ευκολότερα τη φυσιολογία της γυναίκας, συνεπώς έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε σε μια διαδικασία εξωσωματικης, τα καλύτερα έμβρυα- μιμούμενοι τη φύση- άρα να χρησιμοποιήσουμε και ηπιότερα προτόκολλα θεραπείας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως καμία γυναίκα δεν είναι ίδια με την άλλη, όπως κανένας κύκλος και κανένα ωάριο» τόνισε ο Δρ Βασίλης Αθανασίου, επιστημονικός Διευθυντής του IVF Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Χίλτον, αναφερόμενος στο μέλλον της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.
Επίσης ο Δρ Αθανασίου ανέφερε σε σχέση με τις εξελίξεις στο χώρο της εξωσωματικής πως «η γνώση της τεχνολογίας μας οδηγεί στην παρακολούθηση της διάσπασης του εμβρύου και μέσα από τη γνώση αυτή διακρίνουμε τα καλύτερα έμβρυα τα οποία τοποθετώντας τα στη μήτρα μιας γυναίκας μας δίνουν μία κύηση, με ένα έμβρυο και στο τέλος ένα υγιές μωρό!»
Όσον αφορά τη συμβολή της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στην ελληνική κοινωνία ο Δρ Αθανασίου αναφέρθηκε στην εισαγωγή νέων όρων όπως παρένθετη μητέρα, βιολογική μητέρα, γονιδιακή μητέρα και φέρουσα μητέρα – και αντιστοίχως για τους άνδρες- η οποία προκύπτει από τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται. «Η Εξωσωματική Γονιμοποίηση δίνει πλέον λύση σε άνδρες και γυναίκες που θέλουν να γίνουν γονείς αλλά για λόγους υγείας ή κοινωνικούς δεν μπορούν. Πιο συγκεκριμένα γυναίκες που πάσχουν από νεοπλασία (καρκίνο) έχουν τη δυνατότητα πριν ξεκινήσουν οι χημειοθεραπείες τους να κρυοσυντηρήσουν ωοθηκικό υλικό και ωάρια και να τα χρησιμοποιήσουν σε μελλοντικό χρόνο όταν θα έχουν αποθεραπευθεί. Με την ίδια μέθοδο διατηρούμε τη γονιμοποιητική δυνατότητα μιας γυναίκας 38-40 ετών η οποία δεν έχει σύντροφο και θέλει να διατηρήσει σε μελλινοτικό χρόνο τα ωάριά της για να μπορέσει να κάνει παιδιά. Τέλος όσον αφορά τους άνδρες, με τη μέθοδο της βιοψίας των όρχεων και της απόσπασης από αυτούς σπάρματος, ελαχιστοποιείται πλέον η χρήση των τραπεζών σπέρματος» εξηγεί ο Δρ Βασίλης Αθανασίου αναφερόμενος στις ευεργετικές συνέπειες της εξέλιξης των μεθόδων της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην κοινωνία προσθέτωντας στο τέλος την καταπολέμηση της υπογεννησιμότητας που πλήττει την χώρα μας.
Τέλος ο Δρ Αθανασίου αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναλειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής καθώς υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις στη διαδικασία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης οι οποίες εαν λειτουργούσε η Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με τις εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής, θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει και οι ανάλογες αλλαγές σε επίπεδο νομοθεσίας.
Ο προβληματισμός που κατέθεσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι στο πάνελ, ειδικοί της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ήταν πως κινδυνεύει να επαναληφθεί το ίδιο πρόβλημα όπως στο παρελθόν, με την τοποθέτηση στη θέση του προέδρου & του αντιπροέδρου της Αρχής, καταξιωμένων επιστημόνων δε, όχι όμως εξειδικευμένων με την Εξωσωματική Γονιμοποίηση όπως απαιτεί ο νόμος δε.