Εκτύπωση
Κατηγορία: Συνεντεύξεις

Η Nestlé ανακοινώνει την κυκλοφορία μίας νέας συνταγής βρεφικού γάλακτος η οποία καταφέρνει να αναπαράγει έναν σημαντικό ολιγοσακχαρίτη που υπάρχει στο μητρικό γάλα.

nestle brefiki diatrofi

Ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια εκτεταμένης έρευνας, η Nestlé προχώρησε σε μία εξαιρετικά σημαντική επιστημονική καινοτομία στον τομέα της βρεφικής διατροφής, αναπτύσσοντας την πρώτη βρεφική φόρμουλα με Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος (Human Milk Oligosaccharides - HMO). Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της εταιρείας κατάφεραν να αντιγράψουν επακριβώς τη δομή μιας ομάδας υδατανθράκων του μητρικού γάλακτος που ονομάζονται Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος (ΗΜΟ) και διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους1.

Οι Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος (HMO) είναι το τρίτο πιο άφθονο συστατικό του μητρικού γάλακτος και επηρεάζουν καθοριστικά τη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος του νεογνού, λειτουργώντας ως προστατευτικοί παράγοντες για το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό του σύστημα2-4. Αν και οι ολιγοσακχαρίτες του ανθρώπινου γάλακτος έχουν μελετηθεί για σχεδόν έναν αιώνα, η Nestlé είναι η πρώτη εταιρεία που κατάφερε να αντιγράψει και μετέπειτα να παράγει ένα συγκεκριμένο στέλεχος HMO για το βρεφικό γάλα.

Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη, στην οποία κυκλοφορεί η νέα συνταγή βρεφικού γάλακτος με τον συγκεκριμένο ολιγοσακχαρίτη που συναντούμε και στο μητρικό γάλα. Το νέο προϊόν κυκλοφορεί ήδη σε ορισμένα νοσοκομεία και κλινικές, ενώ τους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσει σε φαρμακεία και super markets. Όπως όλα τα βρεφικά γάλατα, απευθύνεται σε μη θηλάζοντα αποκλειστικά βρέφη.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με τίτλο «NESTLE HM-O: Καινοτομία – σταθμός στην επιστήμη της βρεφικής διατροφής», που διοργάνωσε το τμήμα Βρεφικής Διατροφής της Nestlé Ελλάς, με σκοπό την ενημέρωση των Επαγγελματιών Υγείας αναφορικά με τα νεότερα δεδομένα στον τομέα της βρεφικής διατροφής και την πρωτοποριακή σύνθεση του νέου προϊόντος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι την εισήγηση του κεντρικού ομιλητή της εκδήλωσης, Hose M. Saavedra, MD, Chief Medical Officer Nestlé Nutrition, ο οποίος παρουσίασε τον αυξανόμενο όγκο ερευνητικών δεδομένων που επιβεβαιώνουν τα πολύπλευρα και μακροπρόθεσμα οφέλη του μητρικού θηλασμού στην υγεία του βρέφους, προχωρώντας στη συνέχεια στην αναλυτική παρουσίαση της λειτουργίας και των ιδιοτήτων των Ολιγοσακχαριτών Μητρικού Γάλακτος (HMO). Τα συστατικά αυτά, εξήγησε ο κ. Saavedra προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, εμποδίζουν την προσκόλληση παθογόνων βακτηρίων και ρυθμίζουν την ισορροπημένη ανοσολογική απόκριση του οργανισμού5-11.

Σημειώνεται ότι οι Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος (HMOs) έχουν αξιολογηθεί θετικά για τη χρήση τους σε βρεφικό γάλα από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και έχουν εγκριθεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ12-15.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης, δήλωσε: «Έχουν περάσει περισσότερα από 150 χρόνια από τότε που ο Henri Nestlé δημιούργησε τη Farine Lactée, την πρώτη τροφή για βρέφη. Ήταν ένα μείγμα από γάλα, ψωμί και ζάχαρη, που μπόρεσε να σώσει τη ζωή ενός βρέφους που δεν μπορούσε να θηλάσει. Με άλλα λόγια, ήταν μια καινοτομία που απαντούσε σε μια υπαρκτή κοινωνική ανάγκη. Ενάμισι αιώνα αργότερα, οι αρχές μας δεν έχουν αλλάξει. Σκοπός μας είναι να ενισχύουμε την ποιότητα ζωής και να συνεισφέρουμε σε ένα υγιές μέλλον. Φροντίζουμε με κάθε τμήμα της δραστηριότητάς μας να έχουμε θετική επίδραση στον άνθρωπο και την οικογένεια, τις κοινότητές μας και τον πλανήτη. Η καινοτομία βρίσκεται στην καρδιά της εταιρείας μας και συνεχίζουμε να επενδύουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη, στην επιστήμη της διατροφής και στο πάθος για ποιότητα σε ό,τι κάνουμε».

«Η καινοτομία αυτή αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στην ιστορία της βρεφικής διατροφής της εταιρείας μας, προσφέροντας ό,τι καλύτερο για την υγεία ενός βρέφους, μετά φυσικά από τον μητρικό θηλασμό, που όλοι συμφωνούμε ότι είναι η ιδανική τροφή για το μωρό. Στη βρεφική διατροφή, η σοφία και η τελειότητα της ίδιας της Φύσης είναι ο οδηγός μας και αυτό είναι πιθανώς που κάνει το ταξίδι πιο απαιτητικό. Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να ερευνούμε, να μαθαίνουμε και να προσφέρουμε τις πιο προηγμένες λύσεις για τους γονείς που θέλουν να προσφέρουν το καλύτερο στο μωρό τους» ανέφερε ο Διευθυντής τμήματος Βρεφικής Διατροφής της Nestlé Ελλάς, Ανδρέας Κουρούμαλης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) συνιστά να ενημερώνονται οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες που έχουν μόλις γεννήσει, σχετικά με τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, καθώς το μητρικό γάλα είναι ιδανική τροφή για το βρέφος και το προστατεύει από ασθένειες. Η Nestlé υιοθετεί πλήρως αυτή τη σύσταση και υπενθυμίζει ότι το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα βρέφη και ο μητρικός θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Βιβλιογραφικές αναφορές - Παραπομπές:

1. Comstock SS et al. J. Nutr. 2017 May 10
2. Jantscher-Krenn E. Bode L. Minerva Pediatr. 2012; 64: 83-99
3. Bode L. Glycobiology 2012; 22: 1147-62
4. Smilowitz JT et al. Annu. Rev. Nutr. 2014; 34: 143-69
5. Lewis ZT et al. Microbiome, 2015; 3: 13
6. Morrow AL et al. J. Pediatr. 2004; 145. 297-303
7. Sprenger N et al. Eur J Nutr. Epub 2016 Feb 24
8. Marriage et al. JPGN 2015
9. Goehring et al. J. Nutr. 2016; 146: 2559-66
10. Kajzer et al. FASEB Journal 2016
11. Steenhout et al. 2016 FASEB J. vol. 30 no 1 Supplement 275.7
12. EFSA Panel on dietetic products, Nutrition and Allergies (NDA). EFSA Journal 2015; 13: 4184
13. EFSA Panel on dietetic products, Nutrition and Allergies (NDA). EFSA Journal 2015; 13: 4183
14. US FDA, GRAS Notice No 650
15. US FDA, GRAS Notice No 659