Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

syntagografisi

Πλήθος δημοσιευμάτων σήμερα, 12 Δεκεμβρίου 2013, κάνει εκτενή αναφορά στα στοιχεία της έκθεσης για τον ΕΟΠΥΥ που παρουσιάστηκε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Τι αλλάζει για τους γιατρούς του ασφαλιστικού φορέα, τα φαρμακεία και τους ασφαλισμένους, αλλάζοντας η ιδιότητα του ΕΟΠΥΥ σε "αγοραστή" υπηρεσιών Υγείας. Ας διαβάσουμε κάποια αποσπάσματα από τα σημερινά δημοσιεύματα... 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι προβλέπει η έκθεση για τον ΕΟΠΥΥ

Τα πολυϊατρεία θα κλείσουν αφαιρώντας από τον ΕΟΠΥΥ την ιδιότητα του παρόχου υπηρεσιών Υγείας, τα φαρμακεία του Οργανισμού θα παραμείνουν ως έχουν, οι 5.000 γιατροί με σύμβαση αορίστου χρόνου θα μπουν σε διαθεσιμότητα και μπορούν να επιλέξουν είτε πρόσληψη (με σύμβαση αορίστου χρόνου) στο ΕΣΥ είτε το ιδιωτικό τους ιατρείο και τώρα μένει να διευθετηθεί το βαθμολόγιο των γιατρών που θα θελήσουν να προσληφθούν στο ΕΣΥ ώστε να μη χάσουν μισθολογικά δικαιώματα...
Χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, πήρε στα χέρια του την έκθεση αξιολόγησης για τον ΕΟΠΥΥ και αμέσως μετά την παρουσίασε εκτενώς στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής παρουσία και γιατρών από σχεδόν όλους τους φορείς. Σήμερα, εξάλλου, ο υπουργός Υγείας καταθέτει την έκθεση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο εξής οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ταχείες με ένα νέο σχήμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να διαμορφώνεται εντός δύο περίπου μηνών...

Τι αλλάζει
Αυτό που αλλάζει για τα 9,5 εκατ. ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ είναι ότι, αντί να πηγαίνουν να εξεταστούν στα πολυϊατρεία του Οργανισμού, θα πηγαίνουν σε ειδικά εξωτερικά ιατρεία των Κέντρων Υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων που θα έχουν πρωινό και απογευματινό ωράριο αλλά και σε περισσότερους ιδιώτες γιατρούς που θα διαθέτουν σύμβαση ορισμένου χρόνου με τον ΕΟΠΥΥ. Κι ενώ αυτό από μόνο του δείχνει εφικτό, καθώς και οι κτιριακές δομές υπάρχουν αλλά και ανθρώπινο δυναμικό θα μεταφερθεί στο ΕΣΥ από τα πολυϊατρεία ώστε να εξυπηρετεί τον κόσμο, υπάρχουν επιμέρους κωλύματα στη χρηματοδότηση του όλου σχεδίου και στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών...
Χθες το απόγευμα, μάλιστα, στη συνεδρίαση των μελών της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, σημειώθηκε εμπλοκή καθώς δεν υπήρξε η απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να αποφασιστεί η λήξη της απεργίας στα πολυϊατρεία. Ως εκ τούτου, η κινητοποίηση συνεχίζεται μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου εκτός κι αν σήμερα ληφθεί διαφορετική απόφαση. 0 υπουργός Υγείας πάντως μιλώντας στον «Ε.Τ.» ανέφερε σχετικά ότι «ελπίζουμε οι γιατροί να λήξουν άμεσα την απεργία ώστε να συνεννοηθούμε μαζί τους πολιτισμένα. Η μεταρρύθμιση πάντως θα συνεχιστεί κανονικά».


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Υπ. Υγείας Δύο προτάσεις για ΕΟΠΥΥ
Λήξη της απεργίας και διάλογο με τους γιατρούς ζητά ο Άδωνις Γεωργιάδης

Άνοιγμα στους γιατρούς έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις μεταρρυθμίσεις στον ΕΟΠΥΥ.
Επικαλούμενος το πόριομα της επιτροπής αξιολόγησης προτείνει τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε εθνικό ασφαλιστικό φορέα πρωτοβάθμιας υγείας. Αυτό σημαίνει ότι ο Οργανισμός θα κρατήσει μόνο τα φαρμακεία του και όλες οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες (πολυϊατρεία) θα τεθούν υπό την αρμοδιότητα των υγειονομικών περιφερειών.
Όσον αφορά τους γιατρούς, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι μπορούν όλοι οι γιατροί, αν θέλουν, να ενταχθούν στο ΕΣΥ (νοσοκομεία και κέντρα υγείας) με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, χωρίς να υπάρξουν απολύσεις. Η ένταξη θα γίνει σύμφωνα με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους, αλλά με το μισθολογικό μοντέλο που ισχύει στο ΕΣΥ. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να σταματήσουν τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων τους, καταθέτοντας σχετικό έγγραφο από την εφορία για διακοπή ιατρείου. Μάλιστα η διαδικασία μετακίνησης τους θα διαρκέσει 15-25 ημέρες. Όσοι γιατροί δεν επιθυμούν να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία θα έχουν δικαίωμα συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ υπογράφοντας σχετική σύμβαση, η οποία θα τους δίνει τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης ασφαλισμένων με το πλαφόν των 400 επισκέψεων, από 200 που ήταν μέχρι τώρα, και την καταβολή της σχετικής αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα πάντως με τις δύο προτάσεις, φαίνεται ότι παραμένουν και οι ειδικότητες των γιατρών, τους οποίους αρχικά ο κ. Γεωργιάδης ήθελε να απολύσει.
Ο υπουργός τόνισε ότι με τη λήξη της απεργίας θα συζητηθούν οι σχετικές λεπτομέρειες των δύο προτάσεων. Επίσης είπε ότι σήμερα στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει το συμβούλιο κυβερνητικής μεταρρύθμισης και εφόσον η πρόταση του υπουργείου Υγείας γίνει αποδεκτή, θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νοσηρό παιχνίδι με τον ΕΟΠΥΥ
ΜΟΝΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Παιχνίδι µε τoυs γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, αλλά φυσικά και µε τous ασφαλισµένους, κάνει ο Αδωνις Γεωργιάδns, καθώς καιρό τώρα παίζει µε το περιβόητο πόρισµα tns επιτροπής αξιολόγησηs στο οποίο και εναπόθετε την απόφαση για το εργασιακό µέλλον του ΕΟΠΥΥ. 
Ωστόσο το πόρισµα της επιτροπής δεν αναφέρεται σε χρήσιµες και µη χρήσιµες ειδικότητες, αλλά ούτε στον αριθµό των γιατρών που πρέπει να αποχωρήσουν από το σύστηµα. 
Κάνει µια αναλυτική καταγραφή των δοµών του ΕΟΠΥΥ, των προβληµάτων αλλά και του ρόλου που θα πρέπει να παίξει από δω και πέρα στα «παζάρια» που θα κάνει µε τον ιδιωτικό τοµέα ως αγοραστής πλέον και όχι παραγωγός υπηρεσιών Υγείας. 
Οµως ο Αδωνις Γεωργιάδης αξιοποίησε την αναµονή αυτή για τη δηµοσιοποίηση του πορίσµατος ώστε να προτείνει τελικώς στους περίπου 6.000 γιατρούς µεταφορά στις Υγειονοµικές Περιφέρειες, δηλαδή στο ΕΣΥ, αλλά µε σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ετσι τous πέταξε το µπαλάκι γνωρίζοντας βέβαια ότι µε τους όρους που θέτει ελάχιστοι θα προτιµήσουν το ΕΣΥ, κλείνοντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία. 


IATRONET.GR: Συμβούλιο μεταρρύθμισης για 10.000 διαθεσιμότητες στον ΕΟΠΥΥ

Το σύνολο των εργαζομένων θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας για 15 έως 25 μέρες, μέχρι δηλαδή να πάρει την νέα του μορφή (ως αγοραστής) ο Οργανισμός.
Ο κύβος ερρίφθη για την κινητικότητα των 10.000 εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ.
Άσχετα από το ποια θα είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους γιατρούς, η κυβέρνηση προχωρεί άμεσα στην υλοποίηση του σχεδίου μεταρρύθμισης του Οργανισμού.
Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των εργαζομένων του θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας για 15 έως 25 μέρες, μέχρι δηλαδή να πάρει την νέα του μορφή (ως αγοραστής) ο ΕΟΠΥΥ.
Το θέμα συζητείται το πρωί της Πέμπτης στο συμβούλιο διοικητικής μεταρρύθμισης, το οποίο συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό και των αρμοδίων υπουργών (Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας).
Στο συμβούλιο θα αξιολογηθεί η πρόταση του υπουργού Υγείας για τον νέο ΕΟΠΥΥ, ενώ θα παρουσιαστεί και το πόρισμα αξιολόγησης προσωπικού και δομών, το οποίο παραδόθηκε στον κ. Γεωργιάδη την Τετάρτη.

Διαδικασία
Εάν και εφόσον η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή, τότε βάσει της κείμενης νομοθεσίας οι συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπορούν να προχωρήσουν στη διαδικασία της διαθεσιμότητας.
Όπως ανέφερε την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, στόχος είναι να μην κλείσει ούτε μια μέρα κανένα πολυϊατρείο ΕΟΠΥΥ. Άφησε, όμως, όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά:
'Μας έλεγαν ότι θα είναι μεγάλη ζημιά να κλείσουν τα πολυϊατρεία έστω και μια μέρα και οι συνδικαλιστές τα έχουν κρατήσει κλειστά ήδη για είκοσι μέρες.
Άρα, προφανώς δεν ήταν και τόσο μεγάλη ζημιά να κλείσουν, γιατί αφού έκλεισαν μόνοι τους για είκοσι μέρες, προφανώς δεν τα θεωρούσαν και τόσο σημαντικά να υπάρχουν. Κατά συνέπεια, με τις νέες συνθήκες που έχουν υπάρξει θα γίνει γρηγορότερα και ευχαριστώ τους συνδικαλιστές γι' αυτό'.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, θα ακολουθηθούν διαδικασίες - εξπρές, προκειμένου ο νέος ΕΟΠΥΥ να λειτουργήσει σε 25 το πολύ μέρες.


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: [ΕΟΠΥΎ] Μετατροπή σε εθνικό ασφαλιστικό φορέα

Πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ανακωχή έως 31 Ιανουαρίου

Νέα παρέμβαση στη διαμάχη τou υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη με τους ιατρούς και το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα στο χώρο της υγείας, έκανε χθες το ΠΑΣΟΚ προτείνοντας «moratorium» μέχρι την 31η Ιανουαρίου. Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουισούκος, ο οποίος πήρε αποστάσεις τόσο από τον κ. Γεωργιάδη όσο και από τους ιατρούς.
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε, εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης με τους ιατρούς, ότι προτείνει τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε εθνικό ασφαλιστικό φορέα, ο οποίος μόνο θα αγοράζει και δεν θα παρέχει πλέον υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. «Ο ΕΟΠΥΥ θα κρατήσει μόνο τα φαρμακεία του. τα οποία παραμένουν σε αυτόν. Ολες οι υπόλοιπες μονάδες παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προτείνεται να μεταφερθούν υπό τις υγειονομικές περιφέρειες στο ΕΣΥ», είπε ο κ. Γεωργιάδης.