Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

DSC 0015

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος παραχώρησε σήμερα, 10 Ιουνίου 2015, συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε πρόσφατη έρευνα, από τα στοιχεία της οποίας προκύπτει η μοναδικότητα του Φαρμακείου ως χώρου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ανυπολόγιστη προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, τη στιγμή μάλιστα που το θέμα της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων αποτελεί αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης των φαρμακοποιών με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την έρευνα της Εταιρείας ALCO, το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός βρίσκονται σε πολύ υψηλή θέση στην αξιολόγηση των υπηρεσιών τους από τον κόσμο. Τα βασικά της ευρήματα είναι:

- Η πολύ στενή σύνδεση του πολίτη με το φαρμακείο του (δηλαδή το φαρμακείο της γειτονιάς του), αφού το 85% χρησιμοποιεί το ίδιο πάντα φαρμακείο.

- Η εντυπωσιακά υψηλή (σχεδόν καθολική – 93% ) ικανοποίηση από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι φαρμακοποιοί.

- Η επίσης σχεδόν καθολική (95%) ικανοποίηση από την ποιότητα εξυπηρέτησης στα φαρμακεία.

- Το υψηλό επιστημονικό κύρος των φαρμακοποιών (εμπιστοσύνη στις συμβουλές και υποδείξεις τους), το οποίο οδηγεί τους πολίτες στο να τους θεωρούν πάνω από όλα επιστήμονες (67%) και πολύ λιγότερο επιχειρηματίες (23%).

- Η επιθυμία της πλειοψηφίας για σαφές και συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας.

Oι διαπιστώσεις αυτές έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η κυβέρνηση προτείνει την πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και από τα σούπερ μάρκετ.

Όπως τόνισε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος: «Το θέμα είναι ότι πρόκειται για ΦΑΡΜΑΚΑ, τα οποία μόνο το χέρι του επιστήμονα φαρμακοποιού πρέπει να δίνει. Τo θέμα των ΜΗ.Α.ΦΑ. (Μη Αποζημιούμενων Φαρμάκων ) που προέκυψε και πάλι μετά την περιβόητη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς του Θεσμούς, αποτελεί ένα από τα σημεία αντιπαράθεσης με την τωρινή αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχει σημειολογική σημασία η έντονη αντίδρασή μας, γιατί αποτελεί το πρώτο δείγμα αντίστασης στις ορέξεις των διαφόρων συμφερόντων που συνεχίζουν να επιβουλεύονται τον ρόλο του Φαρμακείου. Η σημερινή 24ωρη απεργία είναι το προειδοποιητικό καμπανάκι προς την Κυβέρνηση αλλά και τους υποστηρικτές της θεωρίας της άκριτης κατανάλωσης και του κέρδους σε βάρος της υγείας του ελληνικού λαού».

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως τα επονομαζόμενα ΜΗΣΥΦΑ είναι ΦΑΡΜΑΚΑ που συνταγογραφούνται αλλά δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Για τον λόγο αυτό η ορθή ονομασία τους είναι ΜΗ.Α.ΦΑ. (Μη Αποζημιούμενα Φάρμακα). Είναι φάρμακα με ενδείξεις, αντενδείξεις, αλληλεπιδράσεις, ανεπιθύμητες ενέργειες, ορθή χρήση και με αποτελεσματικότητα εξειδικευμένη για κάθε περίπτωση.

Προσβασιμότητα στο φάρμακο

Όπως επισημάνθηκε και στη συνέντευξη τύπου "Το δήθεν επιχείρημα της προσβασιμότητας με την πώληση των φαρμάκων και σε άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων, καταρρίπτεται αβίαστα γιατί με 10.800 φαρμακεία στην Ελλάδα (ένα ανά 950 κατοίκους) ποιος δεν έχει προσβασιμότητα; Επιπλέον έχουμε το πυκνότερο δίκτυο με την καλύτερη διασπορά φαρμακείων στην Ευρώπη απ’ άκρου εις άκρον της Ελληνικής επικράτειας..."

Ανταγωνισμός

Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για άλλον έναν μεγάλο μύθο, καθώς οι τιμές πώλησης των ΜΗ.Α.ΦΑ στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πιο κάτω πίνακας είναι χαρακτηριστικός.

Σύγκριση τιμών Ελλάδας – Ιταλίας

1. Voltaren gel 100gr 4,98 11,90

2. Aspirin 500 mg 20tabl 1,81 4,80

3. Fenistil gel 4,41 7,90

Και διευκρινίζουν ότι, όπου υπήρξε απελευθέρωση της τιμής των ΜΗ.Α.ΦΑ, τα αποτελέσματα διεθνώς είναι αρνητικά. Η απορρύθμιση δεν λειτούργησε μέσω του ανταγωνισμού όπως αναμενόταν. Απεναντίας και λόγω της εμφάνισης ολιγοπωλιακών φαινομένων, που δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθούν, υπήρξε αύξηση της Λιανικής Τιμής τους. Εξάλλου διεθνής Μελέτη που δημοσίευσε ο Π.Ο.Υ. καταγράφει τα γεγονότα αυτά και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ δεν έχει αποδεχτεί ότι μειώνει τις τιμές τους».

Καταλήγοντας, ο κ. Λουράντος διευκρίνισε ότι:

Το φάρμακο, όπως και αν λέγεται...

- είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του φαρμακοποιού,

- δεν είναι προϊόν που προσφέρεται για κερδοσκοπία,

- αφορά την επιστημονική κατάρτηση και το κύριο αντικείμενο του φαρμακοποιού, το οποίο σπούδασε σε Πανεπιστήμια,

- δεν αλλάζει ιδιότητα ανάλογα με τα ... φεγγάρια και την ικανότητα του ΕΟΠΥΥ να το αποζημιώνει ή όχι,

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ.