Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

DSC 0504

Περισσότερα από 200 εμβόλια βρίσκονται υπό ανάπτυξη ώστε να αντιμετωπίσουν διάφορες νόσους και να περιορίσουν τη θνησιμότητα. Η σημασία του εμβολιασμού φαίνεται από τα ποσοστά μείωσης νοσηρότητας που φθάνουν το 100%, όπως καταγράφεται από την επιστημονική κοινότητα. Για παράδειγμα για την ευλογιά είχαμε τον 20ο αιώνα 48.164 περιστατικά τον χρόνο και το 2006 μηδενίστηκαν. Το ίδιο ισχύει για 175.885 περιστατικά διφθερίτιδας αλλά και 16.000 περιστατικά πολιομυελίτιδας.

Τα παραπάνω εντυπωσιακά στοιχεία παρουσίασε, μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου  και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ «Eμβόλια και αντιβιοτικά: Ενημερώνομαι – Προλαμβάνω», η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής  Επιτροπής Εμβολιασμών. Ακόμη προσέθεσε ότι  200 εμβόλια βρίσκονται υπό ανάπτυξη και διαρκώς εξελίσσονται.

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς στην ομιλία του, υπογράμμισε πώς «τα εμβόλια και τα αντιβιοτικά είναι οι δυο σημαντικότερες ανακαλύψεις της φαρμακευτικής επιστήμης, καθώς η χρήση τους μαζί με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οδήγησε στην αύξηση του μέσου προσδόκιμου ζωής κατά τριάντα και πλέον έτη.

Είναι γνωστό ότι τα εμβολιαστικά προγράμματα οδήγησαν στη σημαντική ελάττωση του επιπολασμού ή ακόμη και στην εξάλειψη πολλών απειλητικών για τη ζωή ασθενειών.  Ανάλογη ήταν και η επίδραση των αντιβιοτικών καθώς λοιμώξεις που κατά το παρελθόν οδηγούσαν σε βέβαιο θάνατο σήμερα θεωρούνται «απλές» ασθένειες».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης και η Πρόεδρος  της ΕΣΗΕΑ κυρία  Μαρία Αντωνιάδου.

ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Πιο συγκεκριμένα το πολύ ενδιαφέρον θέμα «Εμβόλια: Από τον θρίαμβο στην αμφισβήτηση» παρουσίασε η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επισήμανε πως το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» δεν είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο, αλλά η έναρξή του συμπίπτει με την υποχρεωτική εφαρμογή του πρώτου εμβολίου έναντι της ευλογιάς στο τέλος του 19ου αιώνα.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός οικογενειακός ιατρός, αναπληρωτής αρχίατρος ΕΔΟΕΑΠ, αντιπρόεδρος Β’ της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, αναφέρθηκε στους μύθους και τις αλήθειες για την γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Επισήμανε πως η Ελλάδα, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, κατέχει δύο θλιβερά πρωτεία: την υψηλότερη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά και την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών. Και συμπλήρωσε πως:

«Ενημερώνοντας για τα εμβόλια και τα αντιβιοτικά: η σημασία του συνειδητοποιημένου κινδύνου και της εκπαίδευσης για την αλλαγή της συμπεριφοράς» ήταν το πολύ ενδιαφέρον θέμα που ανέπτυξε στη συνέχεια ο κ. Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο καθηγητής ανέπτυξε τρεις θεμελιώδεις έννοιες:

Στην ομιλία του «Αντιβιοτικά, διαγενεακή αλληλεγγύη και διαχείριση σπανίων πόρων», ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος, καθηγητής, Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας, επισήμανε πως «Το φαινόμενο της αντοχής στη χώρα μας παρουσιάζεται άκρως ανησυχητικό»: Και συμπλήρωσε ότι «προσαρμόζοντας τα δεδομένα της βιβλιογραφίας, μια αδρή (υπο)εκτίμηση του κόστους ορισμένων ανθεκτικών λοιμώξεων στην Ελλάδα, κυμαίνεται

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ 

«Αντιβιοτικά: Φαρμακευτική πρακτική και προκλήσεις» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Ανδρέας Βίτσος, φαρμακοποιός, υποψήφιος διδάκτωρ Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, πρόεδρος Φ.Σ. Ζακύνθου. Ο κ. Βίτσος αναφέρθηκε εκτενώς στους στόχους της ορθής φαρμακευτικής πρακτικής και τον ρόλο του φαρμακοποιού που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων,

Τέλος, ο κ. Κώστας Αθανασάκης, οικονομολόγος Υγείας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μιλώντας για τις «Οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις των προληπτικών παρεμβάσεων: Το παράδειγμα του εμβολιασμού», τόνισε πως