Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονική ενημέρωση

manousakis

Τα τελευταία χρόνια δίνεται από τα ΜΜΕ μεγάλη δημοσιότητα για τη σπουδαιότητα των ω-λιπαρών οξέων στη διατροφή μας και κατ’ επέκταση στην υγεία μας, με συνέπεια
πολύς κόσμος να διερωτάται αν πραγματικά τα ω-λιπαρά οξέα είναι τόσο σημαντικά για την υγεία μας ή η δημοσιότητα αυτή προκαλείται από ορισμένες εμπορικές επιχειρήσεις για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Κατά το συγγραφέα τα ω-λιπαρά οξέα είναι πολύ σημαντικά τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Η έλλειψη των ω-λιπαρών οξέων ή έστω και μια σχετική ανεπάρκειά τους, είναι αρκετή για να μειώσει την ικανότητα των κυτταρικών μεμβρανών να ελέγχουν την είσοδο και την έξοδο διαφόρων ζωτικής σημασίας ουσιών, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται περισσότερες από 60 δυσλειτουργίες και ασθένειες.

 

Δυστυχώς όμως στην καθημερινή ιατρική, όπως γράφει ο συγγραφέας, πολύ σπάνια δεν συνδυάζεται κάποιο σύμπτωμα – απλό ή σοβαρό – με την έλλειψη ω-λιπαρών οξέων. Ίσως, επειδή δεν έχει συνειδητοποιηθεί ακόμη η μεγάλη σημασία των ω-λιπαρών οξέων στην υγεία μας, με αποτέλεσμα σπάνια να συστήνει ο γιατρός σε κάποιον ασθενή να κάνει προσδιορισμό ω-λιπαρών οξέων στο αίμα του για να διαπιστωθεί η επάρκειά τους. Ακόμη θεωρεί ο κ. Μανουσάκης πως δεν είναι τυχαίο ότι από όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, όσα προορίζονται να στηρίξουν τη ζωή στα πρώτα στάδιά της, όπως το μητρικό γάλα, τα αυγά των πτηνών και των ψαριών, οι σπόροι κ.α., είναι πλουσιότατα σε ω-λιπαρά οξέα και σε πολύτιμα μικροδιατροφικά.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου επισημαίνεται η πολύ μεγάλη και πολυσχιδής επίδραση των ω-λιπαρών οξέων στην υγεία μας και δίνονται απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:


Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου εξηγείται – χωρίς εξειδικευμένες ιατρικές λεπτομέρειες – γιατί η ανεπάρκεια των ω-λιπαρών οξέων προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό σημαντικές δυσλειτουργίες και σοβαρότατες ασθένειες, ενώ στο παράρτημα του βιβλίου υπάρχουν κάπως λεπτομερείς εξηγήσεις σχετικά με τη δράση των ω-λιπαρών οξέων, οι οποίες απευθύνονται σε πιο απαιτητικούς αναγνώστες. Τέλος, από το πλούσιο ευρετήριο του βιβλίου μπορεί ο αναγνώστης να εντοπίσει εύκολα τις πληροφορίες που του
χρειάζονται.

Το βιβλίο απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Είναι κατανοητό από κάθε προσεκτικό αναγνώστη. Θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία.