Επιστημονική ενημέρωση

Πλούσια αρθρογραφία για θέματα υγείας, διατροφής και ομορφιάς, και έρευνες για νέα φάρμακα.

vivlio demetzou

Η μονογραφία με τίτλο «Nanotechnology in Therapeutics. Basics and Trends», του Καθηγητή Κωνσταντίνου  Δεμέτζου (http://demetzoslab.gr/ ; https://orcid.org/0000-0001-9771-4314) εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Wiley τον Σεπτέμβριο του  2024.  Η μονογραφία παρέχει το πλαίσιο για την ανάπτυξη και αξιολόγηση νανοσυστημάτων που μεταφέρουν θεραπευτικά προϊόντα, εμβόλια και καινοτόμα φάρμακα και προσφέρουν πλεονεκτήματα σε βιοϊατρικές εφαρμογές.

 ERE Campaign Key Visual 1200X850pxl

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (E.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) υλοποιεί για μια ακόμη χρονιά, ενημερωτική εκστρατεία για τις ρευματικές παθήσεις, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου). Στόχος της επιστημονικής εταιρείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού αναφορικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την αποτελεσματική και με διάρκεια αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων, με την καθοδήγηση του κατάλληλου ιατρού – του ρευματολόγου.

capain key visual H logo epe

Συνεχίζεται με τη β’ φάση η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ)

«Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;» είναι το μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που συνεχίζεται με τη δεύτερη φάση της (Οκτώβριος – Νοέμβριος), αποκλειστική πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την ανάδειξη της σημασίας των υγιών πνευμόνων και τον κρίσιμο ρόλο του Πνευμονολόγου.

 

Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία και την επιβίωση των ενηλίκων. Σύμφωνα με την Παθολόγο, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινική (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και την Βιολόγο Παναγιώτα Ζαχαράκη, τώρα μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι ευεργετική και για την υγεία των παιδιών, που δημοσιεύτηκε μόλις στο έγκριτο διεθνές περιοδικό JAMA Network. Αυτή η ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 9 τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών, με 577 συμμετέχοντες από 3 έως 18 ετών (μέσος όρος ηλικίας τα 11 έτη), έδειξε ότι η ενσωμάτωση της μεσογειακής διατροφής για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες οδήγησε στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, της ολικής χοληστερόλης, της LDL (κακής) χοληστερόλης, και την αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης.

 

Στις 21 Μαΐου δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διαδικτυακό Yale Medicine ο πιθανός αντίκτυπος των νέων υποπαραλλαγών FLiRT στην εξάπλωση του COVID.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ) και Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος) αναφέρουν πως τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι ότι τα κρούσματα COVID-19 μειώθηκαν, με πολύ λιγότερες μολύνσεις και νοσηλείες από ό,τι τον προηγούμενο χειμώνα. Ο SARS-CoV-2 εξακολουθεί να μεταλλάσσεται. Τον Απρίλιο εμφανίστηκε μια ομάδα νέων στελεχών γνωστών ως παραλλαγές FLiRT (με βάση τις τεχνικές ονομασίες των δύο μεταλλάξεων τους).

 

Τα επιδημιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν αύξηση του ποσοστού διαγνώσεων καρκίνου παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών την τελευταία εικοσαετία. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι στις ηλικίες αυτές, η διάγνωση της νόσου γίνεται σε πιο προχωρημένο στάδιο με συνέπεια η θνητότητα να αυξάνει βαθμιαία. Ως ένα αίτιο αυτής της διαφοράς έχει αναγνωριστεί η καθυστερημένη διάγνωση της νόσου σε νεαρότερους ασθενείς, παρότι και τα βιολογικά χαρακτηριστικά της νόσου φαίνεται ότι συνεισφέρουν στην χειρότερη πρόγνωση της νόσου σε μικρότερες ηλικίες.   

pesffa

Η εθελοντική φοιτητική ομάδα του τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ., ΑΤΡ (Aristotle Team of Pharmacy) με την έγκριση του ΕΟΦ και υπό τις αιγίδες των τμημάτων Φαρμακευτικής Α.Π.Θ., Ε.Κ.Π.Α. και Πανεπιστημίου Πατρών, διοργανώνει το 5ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Φαρμακευτικής (Π.Ε.Σ.Φ.ΦΑ.), που έρχεται να διαδεχθεί τα τέσσερα προηγούμενα, τα οποία διεξήχθησαν με απόλυτη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαΐου του 2024 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. και απευθύνεται στους φοιτητές των σχολών Φαρμακευτικής, καθώς και των λοιπών σχολών Επιστημών Υγείας.

Fotolia 6596566 M copy copy copy copy

Το Harvard Health Publishing του Harvard Health Medical μόλις δημοσίευσε απλές οδηγίες για τη διαχείριση της συμπτωματολογίας των αλλεργιών την άνοιξη. Η ιατρός της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και η Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος) κάνουν μία σύντομη αναφορά στα κυριότερα σημεία της δημοσίευσης.

1d7c45 e3f0b7 dt1

Στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου προχώρησε το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό την προτυποποιημένη εφαρμογή δράσεων για τη διαχείριση και μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, βάσει εκτίμησης κινδύνου.

Πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου είναι η υποστήριξη, προετοιμασία και απόκριση των αρμοδίων φορέων, με τη συστηματική και έκτακτη εφαρμογή δράσεων πρόληψης και ελέγχου των εποχικών εξάρσεων του ιού στην Ελλάδα. Το Σχέδιο Δράσης εκπονήθηκε από διατομεακή Ομάδα Εργασίας ειδικών επιστημόνων, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

WORLD SLEEP DAY CARD A5 F

«Μάθε για την Υπνική Άπνοια. Συμβουλέψου τον Πνευμονολόγο σου για να σε παραπέμψει στο Ειδικό Ιατρείο Ύπνου». Αυτό είναι  φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, το μήνυμα της Ομάδας Εργασίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) για τη «Μελέτη διαταραχών αναπνοής στον ύπνο». Στόχος της ΕΠΕ είναι να τονίσει τη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας (ΑΥΑ) από τον ειδικό Ιατρό Ύπνου.

6o PCCTr 300x300 banner
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300
300x300 copy
300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS