Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονική ενημέρωση

pills

"Η Ελληνική Φαρµακευτική Εταιρεία (ΕΦΕ) αντιλαµβάνεται το Ελληνικό Φαρµακείο ως κύριο πυλώνα της Π.Φ.Υ. και τον συµβουλευτικό ρόλο του φαρµακοποιού αναντικατάστατο και για την ασφαλή και αποτελεσµατική χρήση των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ." επισημαίνει η ΕΦΕ, εκφράζοντας την επιστημονική της άποψη για τα ΜΥΣΥΦΑ. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2014: Τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούµενα Φάρµακα (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ) βάσει των διατάξεων του Ν. 3457/2006 αποτελούν φαρµακευτικά προϊόντα για τη διάθεση των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, ενώ παρέχουν υψηλά αναπτυξιακά οφέλη για το Σύστηµα Υγείας της Χώρας. 

Συµπεριλαµβάνουν φάρµακα ευρείας χρήσης που αφορούν σε ήπιας µορφής παθήσεις (κρυολόγηµα, διάρροια, βήχας, πονόλαιµος, ήπιοι-µέτριοι πόνοι, δερµατικά προβλήµατα κλπ.) µε συµπτώµατα αναγνωρίσιµα από τον ασθενή, καθώς και σε προληπτικές αγωγές. ∆ιακινούνται υπό κατάλληλες προϋποθέσεις σήµανσης και διάθεσης και πάντοτε µε τη σύσταση-πληροφόρηση και οδηγία των φαρµακοποιών ή των ιατρών, αποτελώντας ιδιαίτερα χρήσιµη συνιστώσα της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.).

Τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ εξορισµού είναι φαρµακευτικά προϊόντα, και ως τέτοια εκτός του επιθυµητού θεραπευτικού αποτελέσµατος, µε βάση τις ενδείξεις τους, δυνητικά έχουν και ανεπιθύµητες δράσεις όταν χορηγηθούν σε µη ενδεδειγµένο σχήµα (δοσολογία, διάρκεια, συγχορήγηση µε άλλα φάρµακα) ή σε ευπαθείς οµάδες πληθυσµού (παιδιά, έγκυοι, ηλικιωµένοι κλπ.). Η επιστηµονική συµβουλή του φαρµακοποιού για τη χρήση τους, κρίνεται σε κάθε περίπτωση παραπάνω από αναγκαία.

Η Ελληνική Φαρµακευτική Εταιρεία (ΕΦΕ) αντιλαµβάνεται το Ελληνικό Φαρµακείο ως κύριο πυλώνα της Π.Φ.Υ. και τον συµβουλευτικό ρόλο του φαρµακοποιού αναντικατάστατο και για την ασφαλή και αποτελεσµατική χρήση των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.