Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονική ενημέρωση

«Μην αγνοείς τα συμπτώματα… Ζήσε φυσιολογικά την κάθε στιγμή!»

asthma st

«Μην αγνοείς τα συμπτώματα. Συμβουλέψου τον Πνευμονολόγο σου και ζήσε φυσιολογικά την κάθε στιγμή!» Μ’ αυτό το μήνυμα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) και η Ομάδα Άσθματος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος - Τρίτη 6 Μαΐου, προτρέπουν το ευρύ κοινό να αναγνωρίσει και να αξιολογήσει συμπτώματα όπως ο βήχας, ο συριγμός, το βάρος στο στήθος, τη δύσπνοια, και να απευθυνθεί στον ειδικό Πνευμονολόγο ο οποίος μπορεί εύκολα να διαγνώσει το άσθμα και να υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία που θα προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση από τα συμπτώματα.

 

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου:

Σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, στην Ελλάδα το 8,6% του γενικού πληθυσμού έχει άσθμα, ενώ η συχνότητα του άσθματος αυξάνεται με την ηλικία, από 4% σε παιδιά κάτω των 9 ετών μέχρι και 12% περίπου σε άτομα άνω των 70 ετών. Στην έρευνα παρατηρήθηκε ότι το άσθμα είναι συχνότερο σε 3 περιφέρειες της Ελλάδας, την Αττική, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία αναφέρθηκαν στη σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Athens Plaza ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος, όπως οι δράσεις της συνολικής εκστρατείας της ΕΠΕ και πληροφορίες για το μοναδικό εξειδικευμένο επιστημονικό site www.myasthma.gr που έχει δημιουργηθεί από ιατρούς - Μέλη της Ομάδας Άσθματος της ΕΠΕ.

Εισηγητές ήταν οι κ.κ. ΚωνσταντίνοςΓουργουλιάνης, Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΣτυλιανόςΛουκίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Συντονιστής της Ομάδας Άσθματος ΕΠΕ και Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος ΔΣ ΕΠΕ. 

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας για το ευρύ κοινό, η Ομάδα Άσθματος δημιούργησε ένα ραδιοφωνικό κοινωνικό μήνυμα, προς πανελλήνια μετάδοση από 28 Απριλίου έως 28 Μαΐου, για την ευαισθητοποίηση και την έγκυρη ενημέρωσή του.

Μπορείτε να το ακούσετε στο: www.youtube.com/watch?v=uwhlB7Irt-4&feature=youtu.be 

Παράλληλα η Ομάδα Άσθματος επισκέφθηκε την Κάλυμνο το Σάββατο 3 Μαΐου και πραγματοποίησε Ιατρείο Άσθματος από τις 10:00 έως 17:00 όπου εξέτασε 80 ενήλικες και παιδιά στο Νοσοκομείο Καλύμνου με τη συνδρομή τουτοπικού Πνευμονολόγου, ενώ στις 19:00 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συζήτηση για το κοινό και τους ιατρούς στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλύμνου με θέμα «Άσθμα από την παιδική ηλικία στην ενήλικο ζωή».

Ο κ. Γουργουλιάνης αναφερόμενος στη δραστηριότητα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείαςκαι της Ομάδας Άσθματος επισήμανε ότι, «Η Ομάδα Άσθματος και οι ειδικοί Πνευμονολόγοι που την απαρτίζουν, με την στήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, συνεχίζουν εντατικά και φέτος το έργο της ενημέρωσης του κοινού με πολλαπλές δράσεις που στόχο έχουν όλοι οι ασθενείς ή δυνητικοί ασθενείς να αναγνωρίσουν την πάθηση και να απευθυνθούν στους κατάλληλους ιατρούςώστε να βελτιώσουν την ζωή τους. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνεχίζει να έχει ως προτεραιότητα τον ασθενή και θα συνεχίσει να στηρίζει όλες αυτές τιςουσιαστικές δράσεις που προσφέρουν πραγματική επιστημονική, ασφαλή γνώση και φροντίδαστον άνθρωπο.»

Ο κ. Λουκίδης αναφερόμενος στο άσθμα σημείωσε ότι «παρόλο που τοάσθμα είναι μια χρόνια πάθηση- φλεγμονή των βρόγχων πουδυσκολεύει τους ασθενείς σε απλές καθημερινές συνήθειες όπως π.χ. ο ύπνος, η άθληση, το περπάτημα, η διασκέδαση, με επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού, βήχα, βάρους στο στήθος ή δύσπνοιας, ο ασθενής με τα κατάλληλα θεραπευτικά μέσα και τη συμμόρφωση στη θεραπεία μπορεί να απολαύσει μια φυσιολογική ζωή, ελεύθερη συμπτωμάτων.» Όπως τόνισε ο κ. Λουκίδης «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διάγνωση του άσθματος από τον ειδικό Πνευμονολόγο. Συχνά παρατηρείται απόφραξη των αεραγωγών στον έλεγχο του αναπνευστικού με σπιρομέτρηση, η οποία βελτιώνεται μετά από χορήγηση βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων. Άλλες χρήσιμες διαγνωστικές δοκιμασίες είναι η ροομέτρηση και οι δοκιμασίες πρόκλησης με εισπνεόμενα φάρμακα που προκαλούν βρογχόσπασμο, όπως η μεταχολίνη και η μαννιτόλη. Οι ασθενείς με άσθμα που εμφανίζουν αλλεργίες, με συχνότερη την αλλεργική ρινίτιδα, πρέπει να υποβάλλονται σε ειδικά αλλεργικά τεστ ώστε να ληφθούν μέτρα αποφυγής ή να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.» Αναφερόμενος στις θεραπείες ο κ. Λουκίδης επισήμανε ότι «Η θεραπεία του άσθματος περιλαμβάνει κυρίως εισπνεόμενα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση της απόφραξης των αεραγωγών και της δύσπνοιας ή σε ρυθμιστικά φάρμακα, όπωςτα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή.»

Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα ύπαρξης της μοναδικής ελληνικής επιστημονικής ιστοσελίδας www.myasthma.gr καθώς και τη δυναμική που παρουσιάζει στα μόλιςδύο χρόνια λειτουργίαςτης, καθώς μέχρι σήμερα την έχουν επισκεφθεί πάνω από 22.000 μοναδικοί επισκέπτες. Περίπου το 23% εξ’ αυτών έχουν επανέλθει στην ιστοσελίδα για να λάβουν περαιτέρω πληροφόρηση ενώ το 77% είναι νέοι επισκέπτες που χαρίζουν σχεδόν 105.000 pageviews στο site.Χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος ότι, «Η σύγχρονη δομή, η διαδραστικότητα και η εύληπτη επιστημονική ύλη του www.myasthma.gr, που συνεχώς ανανεώνεται, έχουν κερδίσει το κοινό και δημιουργούν ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης. Από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Νοέμβριο του 2013 πάνω από 250 ασθενείς υπέβαλαν τα ερωτήματά τους, έχοντας το προνόμιο να λάβουν άμεσα, χωρίς επιπλέον κόστος, έγκυρες και υπεύθυνες επιστημονικές κατευθύνσεις από την δεκατετραμελή ομάδα ιατρών της Ομάδας Άσθματος, με μεγάλη εμπειρία σε όλα τα επίπεδα της φροντίδας του άσθματος.»