Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονική ενημέρωση

xmas food table 1920x1200 640x400

από την κυρία Αναστασία Κόκκαλη, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο

Οι εορτές των  Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς  είναι πλέον «προ των θυρών»,  και η  κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που καταναλώνουμε τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου και σε ακατάλληλες ώρες, συνήθως αργά το βράδυ είναι δεδομένη!

Το πεπτικό μας σύστημα λοιπόν και το ήπαρ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια υπερβολική  τοξική κατανάλωση αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, ασφαλή όρια καθημερινής κατανάλωσης  θεωρούνται οι 1-2 μονάδες αλκοόλ για τις γυναίκες και οι 2-3 μονάδες αλκοόλ για τους άνδρες, αντίστοιχα ενώ σωστή διατροφή θεωρείται η μεσογειακή.

Μην ανησυχείτε όμως. Υιοθετώντας μια προσεκτική διατροφή πριν τις γιορτές,  θα έχετε  ένα ξεκούραστο πεπτικό, έτοιμο να υποδεχτεί τις λιχουδιές των Χριστουγέννων με ευχαρίστηση και θα προστατεύσετε τον οργανισμό σας από τις επιπτώσεις των εορτών.

Βήμα πρώτο. NAFLiver για το ήπαρ

Το όργανο που επηρεάζεται περισσότερο από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι το ήπαρ. Το ήπαρ μετατρέπει την αιθανόλη που βρίσκεται στο αλκοόλ  σε μια τοξική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε ένα άλλο αβλαβές χημικό πριν μετατραπεί σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό.

Το NAFLiver  χάρη στο μοναδικό  σταθερό συνδυασμό τυποποιημένου εκχυλίσματος του καρπού Prunus mume, που περιέχει  Ουρσολικό και Ολεανολικό οξύ,  σε συνδυασμό με Χολίνη έχει βρεθεί ότι προστατεύει τα κύτταρα του ήπατος από βλάβες, ενώ έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση και μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων. 

Αυτό σημαίνει ότι το NAFLiver  διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της φυσιολογικής  ηπατικής λειτουργίας και στο φυσιολογικό  μεταβολισμό των λιπιδίων. Ιδιαίτερα μετά την περίοδο των εορτών που οι περισσότεροι έχουμε καταναλώσει  λιπαρά  και  πλούσια γεύματα, αλκοόλ και εορταστικά γλυκά , το NAFLiver μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό σύμμαχο στην  ηπατική μας λειτουργία που  επιβαρύνεται από αυτά.

Βήμα δεύτερο. 

Αποφύγετε  τις τροφές που είναι πλούσιες σε ανθυγιεινά λιπαρά, όπως τηγανητά και πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα. Το ήπαρ πρέπει να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια  για να επεξεργαστεί αυτές τις τροφές και όντας ήδη επιβαρυμένο από το αλκοόλ, δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά. Τα κακά λιπαρά μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τις φλεγμονές στο σώμα.

Συνοπτικά:

Μπορείτε να τρώτε:

Πίνετε άφθονο νερό και  πράσινο τσάι ενώ αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. 

Μην τρώτε

Βασικά σημεία που πρέπει να θυμάστε:

Ακολουθώντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, σε μόλις λίγες ημέρες θα νιώσετε ευεξία και ενέργεια, χωρίς να έχετε υποβληθεί σε εξαντλητικές δίαιτες και φυσικά θα είστε έτοιμοι να απολαύσετε όλα τα καλά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς τύψεις. Και εννοείται ότι όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα εφαρμόσετε και μετά τις γιορτές,  για να έχετε φυσιολογική ηπατική λειτουργία και προστασία του οργανισμού σας.