Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονική ενημέρωση

 grater

Οι αιμορροΐδες αποτελούν ένα πολύ συχνό, ενοχλητικό και βασανιστικό πρόβλημα για την πλειοψηφία των ανθρώπων στην ενήλικη φάση της ζωής τους.
Στις λαϊκές δοξασίες αναφέρονται μεταφορικά και ως ζοχάδες, επειδή οι αιμορροΐδες προκαλούν πόνο και δυσφορία, κάνοντας τον πάσχοντα να γίνεται δύστροπος, δηλαδή «Ζοχάδας». Χαρακτηριστική είναι η έκφραση «Μη του μιλάς καθόλου! Τον πιάσανε οι ζοχάδες του».


Φυσικά και η αιμορροϊδοπάθεια, όπως πολλές άλλες «ασθένειες», δεν έχει κοινωνικές/ταξικές προτιμήσεις. Γνωρίζουμε ότι μεγάλοι άνδρες της Ιστορίας, όπως ο Ναπολέων, ο Jimmy Carter, ο George Brett και άλλοι, είχαν σοβαρό πρόβλημα αιμορροϊδοπάθειας και μάλιστα ο πρώτος ίππευε με ειδική σέλα το άλογό του, ώστε να μετριάζεται ο πόνος.

Η αιμορροϊδοπάθεια αφορά και τα 2 φύλα, παρότι οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερη προδιάθεση κατά την εγκυμοσύνη.

Οι αιτίες είναι πολλαπλές και συχνά συνυπάρχουν:

- Δυσκοιλιότητα και κακές συνήθειες κατά την αφόδευση (Η προσπάθεια και άσκηση πίεσης επί πολλή ώρα διαστέλλει τις αιμορροϊδικές φλέβες).

- Διάρροια
Οι σοβαρές περιπτώσεις διάρροιας επίσης μπορεί να προκαλέσουν αιμορροΐδες λόγω του ερεθισμού.

- Κληρονομικοί παράγοντες
Αν οι γονείς ή οι παππούδες σας είχαν προβλήματα με τις αιμορροΐδες, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε και εσείς το ίδιο πρόβλημα.

- Εγκυμοσύνη
Κατά τη διάρκεια της κυοφορίας (κυρίως κατά τις τελευταίες εβδομάδες) προκαλείται αύξηση της πίεσης στις φλέβες της περιοχής, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία από και προς την καρδιά. Αυτή είναι και από τις πιο συχνές αιτίες της εμφάνισης των αιμορροΐδων στις γυναίκες.

- Ορθοστασία και αυξημένο σωματικό βάρος ευνοούν την εμφάνιση των αιμορροΐδων.

- Κακή διατροφή
 Η κακή διατροφή συχνά συμβάλλει στην επιδείνωση της φλεβικής κυκλοφορίας, άρα και του φαύλου κύκλου της φλεγμονής της αιμορροϊδοπάθειας. Διόλου τυχαίο ότι στις θεραπευτικές συμβουλές συμπεριλαμβάνεται πάντα η σωστή και υγιεινή διατροφή.

- Κακή υγιεινή
 Ο σωστός καθαρισμός της περιοχής μετά την αφόδευση είναι πάντα απαραίτητος, προληπτικά για την αποφυγή δημιουργίας αιμορροϊδοπάθειας, αλλά και για την αντιμετώπιση του προβλήματος κατά την έξαρσή του. Καθότι τα κόπρανα είναι πλούσια σε εντεροβακτήρια, το παραμικρό ίχνος αυτών πυροδοτεί τον φαύλο κύκλο φλεγμονής–πόνου.

Τα κλινικά συμπτώματα των αιμορροΐδων εξαρτώνται από τη σοβαρότητα και τον τύπο των αιμορροΐδων (εσωτερικές ή/και εξωτερικές). Τα πιο συχνά περιλαμβάνουν πόνο, αιμορραγία, περιπρωκτικό κνησμό, και έκκριση βλέννας.

Ο πόνος που συνοδεύει τις αιμορροΐδες συνήθως παρουσιάζεται κατά την αφόδευση, αλλά και σε άλλες στιγμές, όπως για παράδειγμα όταν το άτομο κάθεται. Συνήθως περιγράφεται ως ένας αμβλύς πόνος. Οξύς ή διαξιφιστικός πόνος κατά την αφόδευση αποτελεί ένδειξη πρωκτικής ραγάδας ή ρήξης.
Η αγορά για την ανακούφιση και τη θεραπεία των αιμορροΐδων διαθέτει αρκετά προϊόντα. Σε αυτά περιλαμβάνονται διάφοροι θεραπευτικοί παράγοντες όπως τοπικά αναισθητικά, κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη), στυπτικά και «προστατευτικά» (π.χ. έλαιο καρχαρία), κ.λπ. – τις περισσότερες φορές σε συνδυασμό.

Παρόλο που τα τοπικά αναισθητικά ανακουφίζουν παροδικά, δυστυχώς σύντομα μετά ο πόνος και το αίσθημα σφυγμού εντείνεται. Τα παράγωγα κορτιζόνης δρουν ως αντιφλεγμονώδη, ωστόσο η συχνή χρήση τους οδηγεί σε πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες και προβλήματα. Από την άλλη μεριά, τα «φυτικά έλαια» παρόλο που συχνά προτιμούνται ως «παρηγορητική  αγωγή», δεν έχουν κάποια κλινικά τεκμηριωμένη δράση καθώς ούτε και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση αποτυχίας όλων των παραπάνω σκευασμάτων ή και σε περιπτώσεις πολύ σοβαρού προβλήματος οι ασθενείς καταφεύγουν στην ύστατη –χειρουργική– λύση.

Εδώ και λίγα χρόνια πρωτοκυκλοφόρησε στην Ευρωπαϊκή Αγορά το HemoClin –ένα πραγματικά καινοτόμο προϊόν για την αντιμετώπιση της συμπτωματολογίας και μέρους της αιτίας της αιμορροϊδοπάθειας. Το HemoClin περιέχει το πατενταρισμένο βιοδραστικό συστατικό 2QR το οποίο καταπολεμά τοπικά την φλεγμονή, απομονώνει και σταματά την εξάπλωση των βακτηρίων, καθώς και επουλώνει και επανορθώνει με φυσικό τρόπο τις τοπικές βλάβες.

Το HemoClin κυκλοφορεί πλέον και στην Ελλάδα με δύο καινοτόμες φαρμακοτεχνικές μορφές:

1. ΗemoClin Gel: μορφή σε γέλη για τις εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες. Χρησιμοποιείται και πριν την αφόδευση «προληπτικά», αλλά και επεμβατικά επί πόνου. Λόγω της μορφής σε gel και του διαφορετικού ρύγχους που διαθέτει, πλένεται εύκολα μετά από κάθε χρήση.

2. HemoClin Spray: H μορφή αυτή είναι ο πλέον εύχρηστος τρόπος εφαρμογής του προϊόντος αφού το Spray ψεκάζεται στην περιοχή από απόσταση 10 εκ. και από κάθε γωνία (360ο), καθιστώντας τη χρήση του ως την πλέον υγιεινή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξωτερικών αιμορροΐδων.

Και οι δύο αυτές μορφές του HemoClin ήρθαν να καλύψουν το θεραπευτικό κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα στην ενοχλητική αυτή πάθηση για να δώσουν ανακούφιση στις «ζοχάδες» που τον τελευταίο καιρό αυξάνονται επικίνδυνα.


Πέτρος Κασαρτζιάν, φαρμακοποιός