adonis2

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στο θέμα της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και της εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ που εφιστά την προσοχή στους γιατρούς να μη γράφουν την εμποετική ονομασία στις συνταγές παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που προβλέπει η νομοθεσία. Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, αναφέρθηκε στο θέμα των τεχνητών ελλείψεων φαρμάκων, επισημαίνοντας ότι "Μεταξύ όλων των εμπλεκομένων θα υπογραφεί ένα πρωτόκολλο συνεννόησης, ένα MoU, στο οποίο θα δεσμεύονται όλοι οι εμπλεκόμενοι για την τήρησή του και αυτά που θα συμφωνήσουμε, θα γίνουν και νόμος για όπου χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση." Ακολουθούν τα σημεία από τη συνέντευξη Τύπου, όπου ο υπουργός κ. Γεωργιάδης και ο υφυπουργός κ. Μπέζας αναφέρονται σε θέματα που αφορούν άμεσα τον φαρμακευτικό κλάδο.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

[...]Πρώτα από όλα τα ληξιπρόθεσμα, όπου θα σας ενημερώσει πιο ενδελεχώς ο κύριος Μπέζας, και η πληρωμή τους. Έχει ανέβει ο ρυθμός. Παρά το ότι είναι Αύγουστος έχουμε αρκετά καλύτερο ρυθμό. Όταν ήρθαμε εδώ, ήμασταν περίπου στο 30% των πιστώσεων, τώρα κλείσαμε το 60% των πιστώσεων. Άρα έχουμε τρέξει με αρκετά καλό ρυθμό. Ο στόχος παραμένει στο τέλος του χρόνου να έχουν πληρωθεί όλα τα ληξιπρόθεσμα.
Άλλο θέμα το οποίο προέκυψε τις τελευταίες μέρες: Εδώ έχω την εγκύκλιο που βγάζει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ για να εφιστήσει την προσοχή στους γιατρούς να μην γράφουν την εμπορική ονομασία στις συνταγές που συνταγογραφούν παρά μόνο για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που προβλέπει η νομοθεσία ότι υπάρχει η ρητή εξαίρεση, γιατί αυτό είναι θέμα το οποίο αφενός ανεβάζει την φαρμακευτική δαπάνη, αφετέρου δημιουργεί υπόνοιες για σχέση γιατρών με εταιρείες. Και σε κάθε περίπτωση δεν θα το επιτρέψουμε να συμβαίνει. Γιατρός ο οποίος θα το κάνει, θα βγαίνει από το σύστημα.
Την άλλη βδομάδα θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις που εντοπίσαμε στο φάρμακο και στη δαπάνη του φαρμάκου μέσα από την καταγραφή της ΗΔΙΚΑ και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπου δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές εξόφθαλμες περιπτώσεις τεχνητής ζήτησης. [...]


Κος ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ:

Κύριε Υφυπουργέ, καταγγέλλεται, επισημαίνεται μάλλον από διάφορες πλευρές παρόχων του ΕΟΠΥΥ ότι κατά τη διάρκεια του ’12 και του ’13 δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα πλέον χρέη, τα οποία ανέρχονται σε κάποια ποσά τα οποία είναι αξιόλογα. Θα ήθελα ένα σχόλιο επ’ αυτού.

Κος ΜΠΕΖΑΣ:

Κοιτάξτε, οι οφειλές του ’12, όσον αφορά τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους, οι οφειλές του ’12 έχουν πληρωθεί. Με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο το 90% έχει πληρωθεί για όλους τους παρόχους.
Όσον αφορά το ’13 έχουν πληρωθεί για κάποιους, για τις κλινικές, πριν, στον ψυχιατρικό έχει πληρωθεί ο Ιανουάριος του ’13, για τα φάρμακα έχει πληρωθεί μέχρι και ο Απρίλιος του ’13, για τις μονάδες τεχνητού νεφρού και λοιπά έχουν πληρωθεί ο 2ος του ’13.
Προσπαθούμε να λύσουμε κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ώστε το επόμενο διάστημα να έχουμε και πληρωμές των επόμενων μηνών, αναφέρομαι πάντα στο 2013.
Το 10% του 2012 θα εκκαθαριστεί και θα πληρωθεί και αυτό. Έχουμε ξεκινήσει για την εφαρμογή ενός έργου το οποίο το έργο θα αναθέσουμε σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες να κάνουν αυτή την εκκαθάριση. [...]


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Να ρωτήσω. Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε κάποια παραδείγματα για τους γιατρούς με τις συνταγογραφήσεις τις υπερβολικές, αν έχετε κάποια στοιχεία συγκεκριμένα να μας πείτε;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Σκοπεύω να κάνω ξεχωριστή συνέντευξη να παρουσιάσουμε στοιχεία. Σε πρώτη φάση, χωρίς να ονοματεπώνυμα για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων αλλά με συγκεκριμένες αναφορές του τι ακριβώς έχει συμβεί.
Παραδείγματος χάρη, βλέπουμε γιατρούς όπου επί σειρά μηνών γράφουν συνταγές από μία συγκεκριμένη εταιρεία σε ποσοστό 95%. Ξεπερνούν δηλαδή τον μέσο όρο δαπάνης 2 και 3 φορές και εκτελούν το σύνολο των συνταγών τους, το 90%, σε συγκεκριμένο φαρμακείο.
Αυτό είναι μία από τις περιπτώσεις που σίγουρα θέλουμε να ελέγξουμε γιατί συμβαίνει. [...]


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Έχετε αναφερθεί σε φαινόμενα τεχνητών ελλείψεων φαρμάκων. Αν θα θέλατε να γίνετε λίγο πιο επεξηγηματικός. Το ένα είναι αυτό. Και το δεύτερο, αν υπάρχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης ελλείψεων φαρμάκων στα νοσοκομεία. Δηλαδή το να πάνε οι ασθενείς στα νοσοκομεία και να κάνουν τις θεραπείες τους, να μην βρίσκουν φάρμακα και να κάνουν όλη αυτή τη διαδικασία που ακολουθείται, αν υπάρχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισής του;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Έχουμε ξεκινήσει όπως ίσως γνωρίζετε, έναν πολύ μεγάλο διάλογο, ο οποίος έχει προχωρήσει, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στην αγορά του φαρμάκου φορέων. Το τεχνικό κλιμάκιο που έχει αναλάβει το διάλογο, έχει φτάσει σήμερα που μιλάμε σε μία συμφωνία της τάξεως του 85%. Έχουν να γίνου μια-δυο συναντήσεις ακόμα και στο τέλος θα λάβουμε τις πολιτικές αποφάσεις για το τελευταίο κομμάτι που απομένει.
Μεταξύ όλων των εμπλεκομένων θα υπογραφεί ένα πρωτόκολλο συνεννόησης, ένα MoU, στο οποίο θα δεσμεύονται όλοι οι εμπλεκόμενοι για την τήρησή του και αυτά που θα συμφωνήσουμε, θα γίνουν και νόμος για όπου χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση.
Μέσα σε αυτό το διάλογο έχουν μπει όλα τα ζητήματα και φυσικά το θέμα της ταλαιπωρίας των ασθενών. Είναι κάτι που μας απασχολεί πάρα πολύ. Γιατί όντως είναι ένα υπαρκτό γεγονός και υπάρχουν διάφορες σκέψεις και λύσεις, για το πώς μπορεί να σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία, χωρίς να ξεφύγει η φαρμακευτική δαπάνη, που είναι στόχος και δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση.
Οι σχετικές συζητήσεις έχουν κοινοποιηθεί στη τρόικα. Γνωρίζει δηλαδή τη πορεία αυτών των συζητήσεων, προς τα πού πηγαίνει αυτή η πρωτοβουλία. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, προσδοκούμε τα τέλη Αυγούστου, θα παρουσιάσουμε δημοσίως την τελική πρόταση, η οποία θα απαντά στα ερωτήματα που μου θέσατε. 


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Έχετε υπολογίσει κατ’ αρχήν πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε από αυτήν την ιστορία; Αν έχετε κάποια εκτίμηση; Αν καταφέρετε με τους παράνομους μετανάστες οι οποίοι είναι στη χώρα μας και μπαίνουν στα νοσοκομεία και δέχονται κάποιες θεραπείες. Έχετε κάποια πρώτη εκτίμηση του πόσα χρήματα θα μπορέσετε να διεκδικήσετε και έτσι και να ελαφρύνετε και τον προϋπολογισμό του Υπουργείου;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Στις 28 Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία που ορίστηκε για να έχω τα στοιχεία. Αντιλαμβάνεστε ότι ο Υπουργός δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις. Ο Υπουργός πρέπει να σας δίνει ειδήσεις. Στις 28 Αυγούστου που θα έχω στα χέρια μου όλα τα στοιχεία, θα μπορέσω να σας πω ότι αυτό το φαινόμενο κόστισε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είτε αφορά φάρμακα, είτε αφορά εισαγωγές, είτε αφορά εγχειρήσεις, είτε αφορά εισιτήρια που δεν κατεβλήθησαν, το σύνολο εννοώ των δαπανών κόστισε ένα συγκεκριμένο ποσό.
Αυτό μπορούμε μετά να το προβάλλουμε σε ετήσια βάση και να έχουμε μία εικόνα του τι μας κόστισε και θα μας κοστίσει για το έτος 2013. [...]


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα μας πει κάτι και ο κύριος Μπέζας για την πληρωμή των ληξιπροθέσμων; Για τη διαδικασία;

Κος ΜΠΕΖΑΣ:

Όπως είπε και ο Υπουργός πριν, η εντολή που έχουμε λάβει από τον Πρωθυπουργό και η δέσμευσή μας είναι το σύνολο των ληξιπροθέσμων να έχει πληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αναφέρομαι στα ληξιπρόθεσμα μέχρι 31/12/2011.
Το σύνολο αυτών των ληξιπροθέσμων, με βάση τα στοιχεία που έχουμε πάρει από τα ταμεία, είναι 1 δις 900 εκατομμύρια. Οι οφειλές δηλαδή των πρώην ταμείων, των ταμείων πριν τον ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους είναι 1 δις 900 εκατομμύρια.
Η χρηματοδότηση την οποία έχουμε πάρει, στρογγυλεύω λίγο τα νούμερα, είναι 1 δις 200 εκατομμύρια, για να πληρώσουμε αυτές τις οφειλές.
Στο τέλος του Ιουνίου αυτή η χρηματοδότηση ήταν 750 εκατομμύρια. Έχουμε πάρει δηλαδή μεγαλύτερη χρηματοδότηση γιατί έχουν γίνει εκκαθαρίσεις από τα ταμεία και από τον ΕΟΠΥΥ και έχουμε ζητήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Οι πληρωμές οι οποίες έχουν γίνει από αυτή τη χρηματοδότηση είναι 680 εκατομμύρια με στοιχεία αυτής της εβδομάδας, της Δευτέρας. Έχουμε πληρώσει δηλαδή περίπου το 57%, έχουμε δώσει στην αγορά το 57% των χρημάτων που έχουμε λάβει σαν χρηματοδότηση.
680, λοιπόν, εκατομμύρια είναι οι εξοφλήσεις που έχουν γίνει, όταν στα τέλη Ιουνίου ήταν 370 εκατομμύρια και το ποσοστό αυτό, το 57%, ήταν περίπου 32% των πληρωμών που έχουμε κάνει σε σχέση με την χρηματοδότηση την οποία έχουμε πάρει.
Έχουμε επομένως μία σαφή βελτίωση της εικόνας. Είχαμε δεσμευτεί και για αυτό, όταν μιλήσαμε για την ανάγκη του μέτρου του claw back, ότι θα επιταχύνουμε τις πληρωμές προς τους παρόχους για να μπορέσουμε να τους διευκολύνουμε στα θέματα της ρευστότητας. Έχουμε όμως ακόμη δρόμο μπροστά μας. Υπάρχει ένας συντονισμός. Συνεχής επαφή και συνεργασία με τις διοικήσεις των ταμείων και με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου αυτές τις πληρωμές να τις επιταχύνουμε.
Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, η οικονομία ζητά ρευστό για να κινηθεί και οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων μπορούν να δώσουν ένα μέρος αυτής της ρευστότητας στην οικονομία και αυτό το έχουμε εφιστήσει σε όλους τους διοικητές των ταμείων και στον ΕΟΠΥΥ, το έχουμε καταστήσει σαφές.
Και εξάλλου, νομίζω, είχε ένα ιδιαίτερο συμβολισμό και η παρουσία του Πρωθυπουργού, του κυρίου Σαμαρά, στη σύσκεψη που έγινε πριν από λίγο καιρό με τους διοικητές όλων των ταμείων και όλους τους εμπλεκόμενους στην αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μία ερώτηση με αφορμή το τελευταίο που είπατε. Είπατε ότι οι οφειλές είναι στο 1 δις 900 εκατομμύρια, ορθά; Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να εξοφληθεί αλλά με χρηματοδότηση στο 1 δις 200 εκατομμύρια. Υπάρχει ένα κενό 700 εκατομμύρια.

Κος ΜΠΕΖΑΣ:

Είναι διαθέσιμη όλη η χρηματοδότηση. Θα μας διατεθεί όλη η χρηματοδότηση αλλά αυτό εξαρτάται από τα αιτήματα πληρωμών που κάνουμε εμείς και τα ταμεία. Και για να κάνουν αιτήματα να λάβουν χρηματοδότηση θα πρέπει να έχουν κάνει αρχικές εκκαθαρίσεις. Και αυτός είναι ένας στόχος τον οποίο παρακολουθούμε, να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση που θα έρθει αλλά αυτό, όπως είπα, εξαρτάται από τη δουλειά που έχει γίνει στα ταμεία προηγουμένως. Πάντως η χρηματοδότηση θα είναι διαθέσιμη όλη εφ' όσον εμείς έχουμε καταφέρει και έχουμε κάνει εκκαθαρίσεις.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

1 δις 200 εκατομμύρια;

Κος ΜΠΕΖΑΣ:
Ναι, είναι 1 δις 200 εκατομμύρια η χρηματοδότηση αυτή τη στιγμή. Ήταν 750 εκατομμύρια στο τέλος του Ιουνίου. Επομένως έχουμε και εκεί μία βελτίωση. Έχουμε καταθέσει αιτήματα πληρωμών και έχουμε πάρει περισσότερα χρήματα.

Για να δείτε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, πατήστε εδώ.

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr