theodosiadis

Το Ελληνικό Φαρμακείο διανύει την πιο δύσκολη τριετία του. Αφήνοντας πίσω ένα πλαίσιο προστατευτισμού που οικοδομήθηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια, οδηγούμαστε γρήγορα και σταθερά στο άλλο άκρο.
Στα πλαίσια εντυπωσιακών αλλαγών που συμβαίνουν σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, με κύριο χαρακτηριστικό την ολοένα και μεγαλύτερη απομάκρυνση του κράτους από την οικοδόμηση και συντήρηση αυτού που ονομάζουμε «κοινωνικό κράτος», το φαρμακείο υφίσταται τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής.
Με τις δημόσιες δαπάνες της φαρμακευτικής περίθαλψης να μειώνονται από χρόνο σε χρόνο και με μια κοινωνία να μετρά τα θύματα του μνημονίου σε επίπεδο ανεργίας, απολύσεων, μεγάλης μείωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων αλλά και των ανθρώπων που ακόμη εργάζονται, το φαρμακείο και ο έλληνας φαρμακοποιός έχουν να αντιμετωπίσουν και τα πάσης φύσεως και προελεύσεως συμφέροντα που πιστεύουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να εφορμήσουν και υφαρπάξουν ό,τι τους ενδιαφέρει από τον χώρο του φαρμακείου.
Άλλοτε στο όνομα της εξυγίανσης των δημοσιονομικών, άλλοτε της οικονομίας της αγοράς και των δήθεν συμφερόντων του καταναλωτή, άλλοτε για να πατάξουν τους δήθεν «επίορκους» φαρμακοποιούς που κατά καιρούς βγάζουν από τις ντουλάπες ως σκελετούς, χτυπούν και πάνω και κάτω από τη μέση και τις περισσότερες φορές απροκάλυπτα. Στη συνέχεια τα παπαγαλάκια έναντι ελάχιστης αμοιβής αναλαμβάνουν εργολαβικά να «αναδείξουν», να προβάλλουν και να συντηρήσουν το θέμα.
Αυτά κάνουν οι άλλοι, σ΄αυτό το περιβάλλον. Εμείς τι κάνουμε;
Πρώτα και κύρια οικοδομούμε, στηρίζουμε και περιφρουρούμε την ενότητά μας. Ενότητα σημαίνει ενιαία δράση, ενιαία έκφραση, ενιαία στόχευση, στρατηγική και τακτική που αποφασίζεται από όλους και ακολουθείται από όλους.
Ενότητα δεν σημαίνει απαγόρευση διαφορετικών απόψεων. Οι πολλές και διαφορετικές απόψεις είναι δημιουργικές και χρήσιμες, όταν κατατίθενται στην φάση του προβληματισμού και της ζύμωσης. Στη φάση της δράσης, οι πολλές και διαφορετικές φωνές αντικειμενικά εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτών που δεν θέλουν να γίνει το παραμικρό.
Με τον κλάδο ενωμένο ρίχνουμε όλες τις δυνάμεις μας στην προστασία του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του φαρμακείου .Αυτού που καθορίζει την ιδιοκτησία του φαρμακείου μόνο από τον αδειούχο φαρμακοποιό ,αυτού που προστατεύει το πλαίσιο οικονομικής λειτουργίας του φαρμακείου και αφορά όλες τις διατάξεις που ξεχωρίζουν και διαφοροποιούν το φάρμακο από οποιοδήποτε άλλο εμπορικό προϊόν, αυτού που καθορίζει τις σχέσεις με τον ΕΟΠΥΥ και αποτρέπει τον κανιβαλισμό, αυτού που περιγράφει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που διακινούνται ή παρέχονται μόνο από το φαρμακείο.
Με τον κλάδο ενωμένο επαναδιεκδικούμε σταδιακά όλα όσα απωλέσαμε την τριετία που πέρασε. Τεκμηριώνουμε, προβάλλουμε και μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν επανακτούμε όσα κατάφεραν μέσω μνημονίων, Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου ή Υπουργικών Αποφάσεων να οικειοποιηθούν οι εκφραστές διαφόρων συμφερόντων.
Με τον κλάδο ενωμένο προβάλλουμε όλο και πιο έντονα και οικοδομούμε όλο και πιο γερά τη σχέση μας με την κοινωνία, με τις ευπαθείς ομάδες, με τους χρονίως πάσχοντες, με τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους που έχουν συνηθίσει, που έχουν μάθει, ότι ο φαρμακοποιός είναι ο άνθρωπός τους, το στήριγμα τους και το φαρμακείο είναι ο χώρος που αυθόρμητα θα σπεύσουν για να πουν το πρόβλημα τους, να βοηθηθούν, να μοιραστούν τον καημό τους.
Αυτή την άυλη αξία δεν μπορεί κανείς να μας την πάρει, μόνο εμείς μπορούμε να τη διαχειριστούμε και να την αξιοποιήσουμε. Να την αξιοποιήσουμε θετικά, δημιουργικά για την κοινωνία, για όλους μας.
Και κάτι τελευταίο, αλλά σημαντικότερο όλων. Αυτό που μας ενώνει είναι η ιδιότητα του φαρμακοποιού. Αυτή δεν καλλιεργείται και δεν διαγράφεται ούτε με μνημόνια, ούτε με διατάξεις.
Είναι η βάση συσπείρωσης μας, είναι η δύναμή μας. Όσα και αν μας χωρίζουν, όσα και αν μας διαφοροποιούν σε επίπεδο απόψεων , διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων ή πολιτικών καταβολών, μια ιδιότητα μας ενώνει.
Είμαστε φαρμακοποιοί, ζούμε εμείς και οι οικογένειες μας από το φαρμακείο προσφέροντας στην κοινωνία τις ανεκτίμητες επιστημονικές μας γνώσεις, αγωνιζόμαστε για τον κλάδο προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες.
Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε. Αυτό δεν μας φοβίζει. Μας κάνει πιο δυνατούς, πιο απαιτητικούς, πιο ενωτικούς παρά ποτέ. Το χρωστάμε στις νεότερες γενιές. Το χρωστάμε στα παιδιά μας.

Κυριάκος Θεοδοσιάδης
Πρόεδρος ΠΦΣ

Πηγή: fsth.gr

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr