pills 4

Ισχυρές πιέσεις, μέσω εισηγήσεων από ιατρικούς κύκλους, δέχεται ο yπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με τον τρόπο συνταγογράφησης από τους γιατρούς. Σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου και την αυστηρή τήρησή του που είχε εξαγγείλει ο Υπουργός, οι γιατροί οφείλουν να συνταγογραφούν μόνο τη δραστική ουσία, χωρίς καμία καθοδήγηση του ασθενούς για την εμπορική ονομασία του φαρμάκου. Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ θα κάλυπτε ασφαλιστικά μόνο τα γενόσημα φάρμακα και θα υπήρχαν κίνητρα προς τα φαρμακεία για την αύξηση του ποσοστού τους, στο σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ωστόσο, ο Υπουργός πιέζεται από ιατρικούς κύκλους να επιτρέψει τη συνταγογράφηση γενοσήμων με το εμπορικό τoυς όνομα και όχι με τη δραστική ουσία. Έτσι, ισχυρίζονται, και τα γενόσημα θα αυξηθούν και η δαπάνη θα μειωθεί και ο ιατρικός κόσμος θα μείνει ικανοποιημένος. Όμως, η προοπτική αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο το παλιό καθεστώς, με τις φαρμακευτικές εταιρείες να προσπαθούν να προωθήσουν τη συνταγογράφηση καθε μία του δικού της φαρμάκου, άσχετα αν τα φάρμακά τους είναι ουσιωδώς όμοια.

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι από επιστημονική άποψη τα κριτήρια επιλογής ενός φαρμάκου, από ένα άλλο με την ίδια δραστική ουσία, έχει σχέση με τη βιοϊσοδυναμία που ελέγχεται από τον ΕΟΦ και τη φαρμακοδυναμική του, που είναι αντικείμενο της φαρμακευτικής. Από πρακτική άποψη, εάν επιτραπεί η συνταγογράφηση γενοσήμων με το εμπορικό τους όνομα, τα ήδη κλωνισμένα οικονομικά φαρμακεία θα υποχρεούνται να έχουν στα συρτάρια τους δεκάδες φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία, για να ικανοποιούν τις απαιτήσεις κάθε διαφορετικού γιατρού. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και άρα θα παρατηρηθεί το φαινόμενο χιλιάδων οργισμένων και απελπισμένων ασθενών, που θα αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο το "φάρμακο που είπε ο γιατρός".

PSEF24 300X300 PSEF
300x300 copy copy
300x300 PAGRHTIO
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr