hlektroniki syntagografhsh

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Capsis της Θεσσαλονίκης ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο κ. Παναγιώτης Κοκκόρης, γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Γεώργιος Πάγκαλος, πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Στην ομιλία του ο κύριος Θεοδοσιάδης τόνισε την υποστήριξη των φαρμακοποιών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά παράλληλα επεσήμανε τις αδυναμίες του. 
Εξαρχής οι φαρμακοποιοί όλης της Ελλάδας συμπαραστάθηκαν και υποστήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις το εγχείρημα, αν και την ίδια ακριβώς περίοδο η τότε Κυβέρνηση δια του υπουργού κου Λοβέρδου τσάκιζε τα δικαιώματα των φαρμακοποιών και την επιβίωση των φαρμακείων.

Επισημάνθηκαν λεπτομερώς οι αδυναμίες του συστήματος και ο πρόεδρος του ΠΦΣ εξήγησε πως είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση τετραπλασιάστηκε ο όγκος χαρτιού που καταναλώνεται, ενώ είπε πως επιτέλους πρέπει να γίνουν οι συνταγές πραγματικά ηλεκτρονικές με την εφαρμογή του συτήματος της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, την κατάργηση των κουπονιών και την υϊοθέτηση της ηλεκτρονικής υποβολής των συνταγών.

Επίσης εξήγησε πως όλες οι φραγές ή περιορισμοί καθώς και όλες οι παράμετροι, που με εγκυκλίους και αποφάσεις ορίζονται για τη συνταγογράφηση, πρέπει να ενσωματωθούν στο σύστημα συνταγογράφησης ηλεκτρονικά και να καταργηθούν συνοδευτικά έντυπα και παραστατικά. Από τη στιγμή που το σύστημα επιτρέπει την έκδοση μιας συνταγής δεν πρέπει να υπάρχει κανένα απολύτως σενάριο ακύρωσής της, λόγω ασυμβατότητας στην ποσότητα, λόγω ασυμβατότητας ιατρικής ειδικότητας κλπ, αλλά και κανένας περιορισμός ή επίπτωση τόσο για τον εκδότη της συνταγής, όσο και για το φαρμακοποιό που την εκτελεί.

Επίσης πρόσθεσε πως είναι πλέον παράλογος ο περιορισμός της αναγραφής μόνο τριών φαρμάκων ανά συνταγή, θα μπορούσε κάλλιστα μία συνταγή να περιέχει πέντε και έξι ή παραπάνω φάρμακα αν τόσα χρειάζεται ένας ασθενής. Ειδικά αν εφαρμοσθεί το μέτρο της επιβάρυνσης με ένα ευρώ ανά συνταγή, κάτι τέτοιο θα ελάφραινε σημαντικά τον ασφαλισμένο.
Οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και θα προτείνουν μέτρα για την εξέλιξή της.

Στις τοποθετήσεις του κυρίου Θεοδοσιάδη απάντησε ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ κος Πάγκαλος, λέγοντας πως από πλευράς ΗΔΙΚΑ υπάρχει μεγάλη ετοιμότητα και μπορούν όλα αυτά, καθώς και άλλα που ενδεχόμενα να βελτιώσουν τη λειτουργία του συστήματος, να ενσωματωθούν άμεσα, αρκεί να υπάρχουν οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις.

Πηγή: PHARMA TEAM

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr