fakeloi

Οι φορολογικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στοn νέο νόμο που ισχύει από 1/1/2014 φέρνουν νέα βάρη στα φαρμακεία, όπως και σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Περισσότερη γραφειοκρατία, τρομακτικά πρόστιμα και επιβάρυνση λόγω προκαταβολής φόρου είναι ο μποναμάς που επεφύλασσε ο κος Στουρνάρας για όσες επιχειρήσεις αντέχουν (για πόσο;) ακόμα.

Συγκεκριμένα, αλλαγές που επηρεάζουν τα φαρμακεία είναι οι εξής:

• Βαριά πρόστιμα στην περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία (κάθε είδους: ΦΠΑ, ΦΜΥ, Φόρος εισοδήματος κ.λπ.),

• Υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικής κατάστασης τιμολογίων κάθε μήνα,

• Εξόφληση τιμολογίων αξίας άνω των 500 € υποχρεωτικά μέσω τράπεζας ή με επιταγή,

• Κατάργηση της θεώρησης των Δελτίων Αποστολής.

Ήδη έχουν δημιουργηθεί πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των παραπάνω και αναμένεται η έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων. Ερωτήματα ακόμα υπάρχουν και για τη δυνατότητα ρύθμισης φορολογικών οφειλών (π.χ. ΦΠΑ), που δεν έχουν περιέλθει στη διαδικασία των ληξιπροσθέσμων.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η φορολόγηση των φαρμακείων (ατομικών επιχειρήσεων ή εταιρειών) θα γίνει φέτος με τον νέο τρόπο, δηλαδή με απευθείας φορολόγηση της επιχείρησης για το σύνολο των κερδών της, με συντελεστές 26% για κέρδη έως 50.000 € και 33% για το υπερβάλλον των 50.000 € ποσόν. Δεν θα μεταφέρεται δηλαδή στους εταίρους μέρος των εσόδων και της φορολόγησης, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Το πρόβλημα που θα προκύψει σε πολλούς φαρμακοποιούς, που διατηρούν εταιρική μορφή στο φαρμακείο τους, είναι ότι η προκαταβολή φόρου που είχαν καταβάλει πέρισυ ατομικά δεν θα συμψηφιστεί φέτος με τη φορολόγηση των επιχειρήσεών τους. Όλοι αυτοί θα "έχουν λαμβάνειν" από την εφορία τις επιστροφές που θα προκύψουν από τις ατομικές δηλώσεις τους, με ότι σημαίνει αυτό σήμερα.

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr