theodosiadis

"Επί τέλους ένα πάγιο αίτημα του κλάδου έγινε πραγματικότητα. Αναφέρομαι στο αυτονόητο όλα τα φάρμακα να διατίθενται από τα φαρμακεία" τονίζει ο πρέδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης σε δήλωσή του σχετικά με τη νέα Υπουργική Απόφαση για τα ΦΥΚ. Απευθύνοντας δε μήνυμα προς τους φαρμακοποιούς, επισημαίνει ότι "καλώ όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά, να αγωνισθούμε οργανωμένα, μεθοδικά και ενωμένοι για να ανακτήσουμε σταδιακά τις απώλειες του εισοδήματος μας και τις απώλειες επαγγελματικής ύλης, για να βελτιώσουμε την φαρμακευτική περίθαλψη των συμπολιτών μας, για να ανεβάσουμε το φαρμακείο στη θέση που δικαιούται".

 

Δήλωση Κυριάκου Θεοδοσιάδη

Επί τέλους ένα πάγιο αίτημα του κλάδου έγινε πραγματικότητα.

Αναφέρομαι στο αυτονόητο όλα τα φάρμακα να διατίθενται από τα φαρμακεία.

Τα 12.000 φαρμακεία που είναι διεσπαρμένα σε όλη την επικράτεια και όχι τα ελάχιστα κρατικά φαρμακεία.

Ξεκινήσαμε την διεκδίκηση του αυταπόδεικτου αιτήματος μας, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο στα πλαίσια του Τεχνικού Κλιμακίου του ΥΥΚΑ, με την παρουσία και την υποστήριξη της ΟΣΦΕ.

Με την Υπουργική Απόφαση που δημοσιοποιήθηκε χθες και στάλθηκε για δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επέρχονται οι εξής αλλαγές:

1. Τα ΦΥΚ μπορούν να διατίθενται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Μέχρι τώρα για πολλά ΦΥΚ απαγορεύονταν η διάθεσή τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

2. Η επιλογή του δικτύου διάθεσης (φαρμακεία ΕΟΠΥΥ ή ιδιωτικά φαρμακεία) είναι στην κρίση της φαρμακευτικής Εταιρείας και συνδυάζεται με την ύπαρξη Μητρώου ασθενών (registries).
Είναι γνωστό ότι στους κόλπους της φαρμακοβιομηχανίας υπάρχουν εταιρείες που επιθυμούν το δίκτυο των ιδιωτικών φαρμακείων και εταιρείες που επιθυμούν το δίκτυο των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, επικαλούμενες το φόβο των εξαγωγών.
Τα μητρώα ασθενών που έχουν συνταχθεί μέχρι στιγμής αντιστοιχούν σε φάρμακα η δαπάνη των οποίων είναι περίπου 20.000.000 ευρώ ανά μήνα.
Στο σημείο αυτό σκόπιμη είναι η αποφασιστική παρέμβαση της ΟΣΦΕ και όλων των συνεταιρισμών ώστε να συμφωνηθεί μεταξύ ΣΥΦΑ – ΣΦΕΕ – ΠΕΦ ένα πλαίσιο συνεργασίας (πχ. τριγωνικές πωλήσεις) που να εξασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα αυτά και να εμποδίζει τις εξαγωγές τους.

3. Τα ΦΥΚ θα διατίθενται από τα φαρμακεία με τα mark up που αναφέρονται στον σχετικό πίνακα της Υπουργικής Απόφασης (ο πίνακας ακολουθεί στο τέλος του κειμένου). 
Ο μεσοσταθμικός μέσος όρος ποσοστού κέρδους είναι κοντά στο 10%.
Εννοείται ότι ο πίνακας με τα ποσοστά κέρδους αναφέρεται ΜΟΝΟ στα ΦΥΚ. Το ποσοστό κέρδους των υπολοίπων φαρμάκων δεν θίγεται.
Πλέον αυτού οι φαρμακευτικές εταιρείες επιτρέπεται να παρέχουν έκπτωση προς τα φαρμακεία έως 10%. Υπενθυμίζεται ότι για τα ΦΥΚ δεν υπάρχει rebate.

4. Καθιερώνεται πλαφόν 20.000 ευρώ (ανά άδεια λειτουργίας φαρμακείου ανά μήνα) για τις συνταγές των ΦΥΚ, ώστε να εμποδίζεται η κατευθυνόμενη συνταγογραφία των ΦΥΚ και να εξασφαλίζεται η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων φαρμακείων στη διανομή της πίτας των ΦΥΚ. Υπενθυμίζεται ότι η δαπάνη των ΦΥΚ που διατίθεται μέχρι τώρα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στο ύψος των 60.000.000€ ανά μήνα.
Δηλαδή με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα από τα 2 δις της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης, τα 700.000.000€ διατίθενται μέσω φαρμακείων ΕΟΠΥΥ και τα 1,3 δις μέσω ιδιωτικών
φαρμακείων. Με την εφαρμογή της νέας Υπουργικής Απόφασης το ποσό των 700.000.000€ συνεχώς θα μειώνεται και το ποσό των 1,3 δις συνεχώς θα αυξάνεται. Με άλλα λόγια αυξάνεται ο τζίρος των ιδιωτικών φαρμακείων και μειώνεται ο αντίστοιχος των κρατικών.

5. Το μικρό ποσοστό κέρδους των ΦΥΚ συμψηφιζόμενο με το ισχύον ποσοστό κέρδους των υπολοίπων φαρμάκων, χαμηλώνει λογιστικά το μικτό ποσοστό κέρδους φαρμακείου επί του συνόλου των φαρμάκων (ΦΥΚ και υπολοίπων) και ενισχύει το επιχείρημα μας ότι το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου δεν επιδέχεται περαιτέρω μείωση.
Άλλωστε με το σκεπτικό αυτό το ΔΣ του ΠΦΣ με επανειλημμένες αποφάσεις του έκρινε ότι έπρεπε να διεκδικηθούν τα ΦΥΚ έστω και με μικρότερο των υπολοίπων ποσοστό κέρδους.

6. Θέμα συσχετισμού του ποσοστού κέρδους των ΦΥΚ και των φορολογικών συντελεστών δεν υπάρχει διότι η φορολόγηση γίνεται επί του υπολοίπου που προκύπτει από την αφαίρεση έσοδα μείον έξοδα.

7. Η εξόφληση των ΦΥΚ από τον ΕΟΠΥΥ θα γίνεται ενιαία μαζί με όλα τα άλλα φάρμακα, τα αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη και τα εμβόλια όπως μέχρι σήμερα.

Απευθύνομαι σε όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας και τους καλώ όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά, να αγωνισθούμε οργανωμένα, μεθοδικά και ενωμένοι για να ανακτήσουμε σταδιακά τις απώλειες του εισοδήματος μας και τις απώλειες επαγγελματικής ύλης, για να βελτιώσουμε την φαρμακευτική περίθαλψη των συμπολιτών μας, για να ανεβάσουμε το φαρμακείο στη θέση που δικαιούται. 

 

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
300x300 copy
300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr