stavros

"Δραστικές αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας 10 κλάδων «ρυθμισμένων» επαγγελμάτων προαναγγέλλει το ΥΠΟΙΚ στην προκήρυξη μελέτης που «τρέχει» μέσω ερευνών αγοράς που παρουσίασε το «Κεφάλαιο» του Σαββάτου. Στο παράρτημα της προκήρυξης καταγράφεται η πρόθεση να εξεταστούν αλλαγές σε υποχρεωτικές χρεώσεις, στα ελάχιστα προσόντα, στην επαγγελματική πείρα και στις προδιαγραφές του επαγγελματικού χώρου." Τα παραπάνω αναφέρει δημοσίευμα στο capital.gr, το οποίο συνεχίζει ως εξής:

 

Γίνεται σαφές ότι έρχεται κατάργηση αδειοδοτήσεων με διατήρησή τους μόνο όπου υπάρχει αιτιολογημένο δημόσιο συμφέρον, προωθείται η πιστοποίηση προσόντων με ISO, αλλά και η μείωση τάξεων και κατηγοριών και η επανεξέταση αποκλειστικών δραστηριοτήτων.

Η μελέτη που θα πρέπει να παραδοθεί σε τρεις μήνες καλύπτει: δικηγόρους, μηχανικούς δημοσίων έργων, νόμιμους ελεγκτές, φορτοεκφορτωτές (χερσαίοι και λιμενεργάτες, περιλαμβανομένων των λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης), φαρμακεία- φαρμακοποιοί, παρόχους υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα), τεχνικά επαγγέλματα (ηλεκτρολόγοι- υδραυλικοί), γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας, πιστοποιημένους εκτιμητές και εκτελωνιστές.

Παράλληλα – όπως έγραψε το "Κεφάλαιο" – θα προχωρά το έργο διϋπουργικής επιτροπής που θα εξετάσει νέο κύκλο αλλαγών σε όλα τα επαγγέλματα – κλάδους της αγοράς υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την προκήρυξη που έχει αναρτηθεί στο e-procurement του υπουργείου Ανάπτυξης, στο επίκεντρο της μελέτης βρίσκονται:

• Ελάχιστα προσόντα, επαγγελματική εμπειρία

• Περιορισμοί στη διαφήμιση, υποχρεωτικές προδιαγραφές επαγγελματικού χώρου

• Αδειοδότηση (μόνο αν αποδειχθεί ότι υπαγορεύεται από λόγους προστασίας δημοσίου συμφέροντος, δημόσιας υγείας και ασφάλειας)

• Καταγραφή των υποχρεωτικών χρεώσεων στις συναλλαγές (transaction related charges), περιλαμβανομένων και των τελών χαρτοσήμου, που σχετίζονται με την είσοδο στο επάγγελμα και την άσκησή του. Προτάσεις αντικατάστασης

• Απλούστευση, εκσυγχρονισμός των προϋποθέσεων και απαιτήσεων εισόδου στα επαγγέλματα / οικονομικές δραστηριότητες Πιστοποίησης επαγγελματικής επάρκειας σύμφωνα με διεθνή πρότυπα πιστοποίησης (πχ. ISO 17024) από διαπιστευμένους φορείς.

• Επανεξέταση κατακερματισμού αγοράς (όπου υπάρχει τάξη ή κατηγορία). Εξέλιξη -από κατώτερη σε ανώτερη κατηγορία/ τάξη ανά επάγγελμα. Σε περιπτώσεις όπου ήδη έχουν μειωθεί οι τάξεις/ κατηγορίες (πχ. ηλεκτρολόγοι), να καταγραφούν οι επιπτώσεις και να εξετασθεί η δυνατότητα για περαιτέρω απλούστευση.

• Απλοποίησης του συστήματος αδειοδότησης και των διαδικασιών.

• Σύγκριση και συσχέτιση με την ενωσιακή νομοθεσία σχετικά με την είσοδο και άσκηση επαγγελμάτων τις αποκλειστικές δραστηριότητες καθώς και τις καλές πρακτικές σε άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε.

• Αρση μη αιτιολογημένων περιορισμών. Αποκλειστικών δραστηριοτήτων Αξιολόγηση του αν οι περιορισμοί στην είσοδο/άσκηση επαγγέλματος καθώς και αν οι αποκλειστικές δραστηριότητες είναι αποτέλεσμα του ισχύοντος νομικού πλαισίου ή της μη αποτελεσματικής εφαρμογής του.

• Αξιολόγηση του αν οι περιορισμοί στην είσοδο/άσκηση επαγγέλματος καθώς και αν οι αποκλειστικές δραστηριότητες είναι αποτέλεσμα οριζόντιων πολιτικών, όπως ενδεικτικά το φορολογικό σύστημα, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, γραφειοκρατικοί περιορισμοί )

Η μελέτη θα πρέπει να βασίζεται κυρίως σε συνεντεύξεις με παράγοντες της αγοράς (συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά επαγγελματιών, επιμελητηρίων, καταναλωτών κλπ). «Μέσα από τις συνεντεύξεις τόσο με τους παρόχους όσο και τους αποδέκτες των υπηρεσιών θα προκύπτει η φύση, η έκταση και η αναγκαιότητα των περιορισμών που απομένουν στην είσοδο και άσκηση του επαγγέλματος», αναφέρεται στην προκήρυξη.

Τα ερωτηματολόγια που θα χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη θα εστιάσουν και θα ελέγξουν ενδεικτικά τα παρακάτω σημεία, αναφέρεται στην προκήρυξη:

-εναπομείναντα εμπόδια στην είσοδο και την άσκηση του επαγγέλματος /οικονομικής δραστηριότητας (τρόπος εισόδου, εκπαίδευσης, εμπειρίας και πιστοποίησης, έλεγχος ασυμβίβαστων)

- στοιχεία που ευνοούν την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην παροχή υπηρεσιών

-αμοιβές επαγγελματιών

- κόστος/όφελος παρεχόμενων υπηρεσιών

- λειτουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού ή παροχή υπηρεσιών σε μη ανταγωνιστικές συνθήκες ή και σε συνθήκες παραοικονομίας

- έλλειψη πληροφόρησης για τη νομοθεσία και τις πολιτικές που εφαρμόζονται

- κόστος/οφέλη εγγραφής σε σύλλογο/επιμελητήριο – δικαιοδοσία επαγγελματικών ενώσεων

- κόστος/ οφέλη/ αναγκαιότητα ανανέωσης άδειας ή πιστοποιητικών

- κόστος/ οφέλη/ αναγκαιότητα πιστοποίησης παρεχόμενης υπηρεσίας

- κόστος/ οφέλη/ αναγκαιότητα ύπαρξης υποχρεωτικών χρεώσεων στις συναλλαγές (περιλαμβανομένων των τελών χαρτοσήμου) και προτάσεις ως προς τη δυνατότητα αντικατάστασής τους.

- κόστος/οφέλη/αναγκαιότητα θέσπιση συμβατικής υποχρέωσης διασφάλισης της ποιότητας και ευθύνης του επαγγελματία, σε περίπτωση πλημμέλειας (ρήτρες αστικής ευθύνης)

- προστασία μικρών καταναλωτών, ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών

Θα παρουσιάζονται στοιχεία και πληροφόρηση για τις ροές εισόδου/ εξόδου στο επάγγελμα, τις τιμές και την αλληλεπίδραση με άλλους κλάδους της οικονομίας. “Προφανώς, τα συμπεράσματα της μελέτης θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία κατά την τελευταία πενταετία, ιδιαίτερα από την μεριά της ζήτησης (παρατεταμένη ύφεση, ανεργία, αλλαγές στη φορολόγηση, αβεβαιότητα κλπ)” επισημαίνεται.

6o PCCTr 300x300 banner
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS